Cauze ascunse ale durerii

Cauze ascunse ale durerii

O cauză a durerii este perna: capul trebuie să stea aliniat cu coloana vertebrală FOTO Shutterstock

Este surpinzător cât de multe lucruri din jurul nostru ne pot face rău fără să ne dăm seama. Există multe cauze ale durerii care sunt atât de incredibile, încât nici măcar nu ne-ar putea trece prin cap: de la prea mult somn până la trimiterea mesajelor pe telefonul mobil, cauzele durerii sunt nenumărate.

Cafeina
 
Ce ne doare? Capul. 
 
De ce ne doare? Ceaşca de cafea băută cu o oră mai târziu decât suntem obişnuiţi sau chiar o zi sărită în ritualul de savurare al cafelei ne poate induce dureri de sevraj. Unii oameni suferă de dureri de cap şi dacă beau prea multă cafea, dar pragul dintre moderat şi prea mult variază de la om la om, notează „iVillage“.
 
Cum să evităm durerea? Respectă programul de băut cafeaua şi nu bea niciodată mai mult decât eşti obişnuit.
 
Weekendul
 
Ce ne doare? Capul. 
 
De ce ne doare? Din mai multe motive, unul fiind dormitul până târziu. Dacă eşti un băutor de cafea, faptul că întârzii prima ceaşcă poate avea efecte asupra ta (vezi punctul 1). Un alt motiv este că îţi ieşi din ritmul cu care te-ai obişnuit: prea mult somn duce la dureri de cap.
 
FOTO Shutterstock
 
Cum să evităm durerea? Păstrează rutina, bea cafeaua la ora la care eşti obişnuit şi încearcă să te trezeşti la ora obişnuită din timpul săptămânii, mai ales dacă eşti predispus la migrene.
 
Calmantele
 
Ce ne doare? Capul. 
 
De ce ne doare? Ibuprofenul sau aspirina luate de mai mult de două zile pe săptămână pot otrăvi organismul. Mai mult, durerea devine mai puternică pe măsură ce pastila îşi pierde din efect. Pe toate prospectele de medicamente împotriva durerii suntem anunţaţi la secţiunea „efecte adverse“ de durerea de cap. 
 
Cum să evităm durerea? Monitorizează cu atenţie câte medicamente iei şi asigură-te că nu depăşeşti limita de două ori pe săptămână.
 
Perna
 
Ce ne doare? Gâtul. 
 
De ce ne doare? Nu prea există cercetări ale oamenilor de ştiinţă despre perne, dar o pernă care îţi ţine gâtul aliniat cu coloana vertebrală te va ajuta să nu suferi de dureri. De exemplu, dacă dormi pe spate şi foloseşti mai mult de o pernă, gâtul va fi îndoit toată noaptea şi te va durea.
 
Cum să evităm durerea? Încearcă diverse perne până găseşti una (sau mai multe) potrivită şi care îţi ţine capul şi coloana aliniate. 
 
SMS-urile
 
Ce ne doare? Gâtul. 
 
De ce ne doare? Atunci când scriem mesaje, tindem să ne încordăm muşchii sau să ne ţinem respiraţia. Tensiunea musculară rezultată se transformă în durere şi nu doar în mâini, ci şi la gât sau la umeri.
 
 
Cum să evităm durerea? Atunci când scriem SMS-uri, folosim mouse-ul sau tastăm la computer trebuie să încercăm să ne schimbăm des poziţia, să luăm mici pauze în care să ne relaxăm muşchii, să ne rotim umerii din spate în faţă sau doar să-i ridicăm şi să-i lăsăm în jos de câteva ori. Abia apoi să ne întoarcem la muncă.
 
Statul jos pentru o perioadă lungă
 
Ce ne doare? Spatele. 
 
De ce ne doare? Cel mai rău lucru pentru şalele tale este sedentarismul. Statul jos pune o presiune mai mare pe discurile coloanei vertebrale, aşa că, atunci când stai jos o perioadă mai mare de timp, muşchii, tendoanele şi ligamentele se tasează. În timp, muşchii se slăbesc şi presiunea pe coloană se măreşte.
 
Cum să evităm durerea? Nu mai sta jos atât de mult. Mişcă-te! Plimbă-te câte un minut, întinde-ţi spatele. Dacă este posibil, întinde-te cu faţa la pământ şi fă o flotare (sau două, sau mai multe). Aşa vei scăpa de presiunea pe coloană.
 
Geanta sau servieta 
 
Ce ne doare? Spatele. 
 
De ce ne doare? O geantă grea cărată pe un singur umăr creează un dezechilibru în muşchii spatelui prin încordarea unei singure părţi a corpului.
 
FOTO Shutterstock
 
Cum să evităm durerea? Mai scoate câte ceva din geantă, cară doar ce ai absolută nevoie şi schimbă frecvent umărul pe care cari geanta. Sau, pur şi simplu, treci la rucsac şi poartă-l pe ambii umeri.
 
Şlapii
 
Ce ne doare? Talpa. 
 
De ce ne doare? Poate că arată bine, dar şlapii nu oferă deloc suport pentru scobitura şi tendoanele tălpii. Din cauza lor ne dor şi călcâiele şi chiar genunchii şi coapsele. Plus că şlapii lasă picioarele neprotejate şi riscăm fracturi la degete, tăieturi şi vânătăi.
 
 
Cum să evităm durerea?  Păstrează şlapii pentru piscină sau pentru plajă şi caută un tip de pantof care susţine talpa piciorului şi călcâiul, cum ar fi o sanda cu baretă în spate.
 
Prea puţin somn
 
Ce ne doare? Totul. 
 
De ce ne doare? Atunci când eşti obosit, eşti încordat şi irascibil, fapt care accentuează orice durere pe care ai putea-o avea. Oboseala este principala cauză a migrenelor, iar somnul prost este asociat cu fibromialgia, o boală caracterizată de durere continuă a muşchilor, ligamentelor şi tendoanelor.
 
Cum să evităm durerea? Dacă suferi de durere cronică e posibil să o calmezi prin îmbunătăţirea ritmului de somn. Dormi mai mult (pentru majoritatea oamenilor este de-ajuns un somn de 7-9 ore) şi încearcă să păstrezi rutina somnului şi în weekend-uri.
 
Fumatul
 
Ce ne doare? Totul. 
 
De ce ne doare? Fumatul poate acţiona ca analgezic, spun studiile, şi poate reduce aproape orice durere, pe termen scurt. Însă fumătorii sunt supuşi unui risc mai mare de a suferi de dureri cronice faţă de nefumători.
 
Cum să evităm durerea? Din cauza asta, şi din nenumărate alte motive pe care le ştim cu toţii, renunţă la fumat.
 

Citeşte mai multe despre durere:
 
 
Ne doare capul, ce e de făcut? În ceea ce priveşte tratamentul banalei, dar sâcâitoarei dureri de cap, există multe necunoscute. Mai întâi, trebuie să identifici tipul durerii, pentru a putea administra tratamentul corect şi eficient.
 
 
A vorbi despre experienţele dificile din viaţă poate să fie o modalitate ideală de a uşura durerea emoţională a traumei. Ultimele cercetări arată însă că exprimarea trăirilor în cuvinte poate accelera nu doar vindecarea rănilor psihice, ci şi a celor fizice, scrie revista „Time“.
 
 
Durerea intensă şi pulsatilă, sensibilitatea la lumină şi la sunete, dar şi greaţa şi vărsăturile ocazionale sunt semne care prevestesc apariţia unei migrene. Dar, pentru unele persoane, prima experienţă a acestor dureri chinuitoare face ca identificarea semnalelor specifice să fie dificilă.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările