Câte riduri „şterg“, de fapt, cremele-minune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În general, după vârsta de 30 de ani, pielea îşi pierde considerabil din elasticitate şi îşi fac apariţia ridurile. De aceea, chiar dacă semnele îmbătrânirii celulare nu sunt încă vizibile, medicii ne sfătuiesc să folosim creme antirid începând cu această vârstă.

Atunci când cumpărăm astfel de produse, o atenţie deosebită trebuie s-o acordăm ingredientelor revoluţionare, despre care producătorii afirmă că au proprietăţi antiîmbătrânire. Însă se pare că astfel de ingrediente, cum este veninul de albină, de viperă, aurul, praful de meteoriţi sau extractul de placentă, nu au efect antirid.

Promisiuni nefondate, înşelătoare

Despre veninurile de albină şi de viperă, specialiştii afirmă că au efect antiinflamator şi antimicrobian. „În anumite cazuri, pot avea un rol antalgic, mai ales când sunt folosite sub formă de gel în caz de dureri articulare sau musculare. În ceea ce priveşte menţinerea tinereţii pielii, aceste ingrediente nu folosesc la nimic, din contră, pot crea sensibilizări şi reacţii alergice", spune prof. dr. Anca Zbranca, medic primar dermatolog în cadrul Clinicii Roderma din Iaşi.

Nici sărurile de aur sau praful de meteoriţi nu sunt utile pentru combaterea ridurilor, aceste ingrediente având mai mult rol de fardare sau de pictare a pielii. „Pe de altă parte, extractul de placentă, despre care se credea că aduce pielii numeroşi nutrienţi necesari, a fost scos din uz în SUA, deoarece este considerat material biologic, ce poate fi uşor contaminat, şi nici nu s-a dovedit că are efect deosebit antiîmbătrânire",explică Mihaela Leventer, medic primar dermatolog în cadrul Clinicii Dermastyle din Bucureşti.

Coenzima Q10, numai în anumite forme

Coenzima Q10 conţinută de cremele cosmetice luptă împotriva semnelor de îmbătrânire cutanată. „Într-adevăr, coenzima Q10 este un antioxidant care încetineşte îmbătrânirea celulară, dar care, dacă nu are o concentraţie adecvată şi dacă nu penetreaz efectiv celula, nu are niciun efect", spune prof. dr. Anca Zbranca.

"Ingredientele antirid rămân cele tradiţionale: vitaminele A, C şi E, care stimulează regenerarea celulară. ''
Mihaela Leventer  medic primar dermatolog

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite