Câte E-uri ajung în organism când mâncăm brânză topită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Într-un pachet de brânză topită intră peste 10 “ingrediente”, pe lângă apă, brânză şi zer praf
Într-un pachet de brânză topită intră peste 10 “ingrediente”, pe lângă apă, brânză şi zer praf

Gustul bun şi faptul că este cremoasă fac ca brânza topită să fie apreciată de mulţi români. Ba mai mult, ambele calităţi vin la un preţ relativ mic. Însă unii nu ştiu că aceste caracteristici care încântă papilele gustative sunt generate, de fapt, de E-uri.

Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului avertizează că toate cele 61 de tipuri de brânză topită existente pe piaţa din România conţin E-uri, iar cei care le consumă riscă să dezvolte dereglări metabolice, hormonale, afecţiuni cardiovasculate şi hepatice.

"Brânza topită este obţinută prin topirea celorlalte brânzeturi. În procesare sunt utilizate săruri de topire - polifosfaţi şi citraţi - care favorizează eliminarea calciului din sistemul osos. De aceea, brânza topită e interzisă copiilor, femeilor predispuse la osteoporoză şi bătrânilor", atrage atenţia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului Naţional de Cercetări Alimentare.

Polifosfaţii şi citraţii trec în categoria E-urilor: E 450 (difosfaţi de calciu), E 452 (polifosfat calcic), E 339 (fosfaţi de sodiu), E 332 (citraţii potasici) sau E 331 (citraţii sodici). Rolul lor este de a împrăştia proteinele brânzeturilor, pentru a crea omogenitatea cremei.

Totodată, sărurile de topire oferă brânzei topite consistenţă şi onctuozitate, devenind uşor de întins pe pâine. Ele permit şi reţinerea apei, a laptelui praf, a aromelor, a conservanţilor şi a grăsimilor vegetale care sunt adaugate.

Ce conţine un tub de brânză topită

Într-un pachet mic de brânză topită intră peste 10 "ingrediente", pe lângă apă, brânză şi zer praf . Aproape toate substanţele adăugate conţin vestitul "E" în denumirea lor: conservant E 250 (nitrit de sodiu), agenţi de îngroşare E 450 (pirofosfat de calciu), E 407 (caragenan), antioxidant (E 301sau ascorbat de sodiu), potenţator de aroma (E 621 sau glutamat monosodic), săruri de topire (E 450 sau difosfaţi de calciu şi E 339 sau fosfaţi de sodiu), stabilizatori (E 407 sau caragenan şi E 412 sau guma guar), corector de aciditate (E 330 sau acid citric), zahăr şi proteine lactice.

Atenţie la sarea ascunsă!

Ea vine sub forma sodiului. "Ca să găsim sursa de sare ascunsă, trebuie să ne uităm la denumirile chimice ale E-urilor de pe etichetă. Dacă acestea conţin sodiu, precum glutamat monosodic sau fosfat disodic, este clar că produsul are un conţinut de sare ascunsă", adaugă profesorul Mencinicopschi.

Anumiţi compuşi ai glutamatului au chiar efecte neurotoxice, care pot produce persoanelor sensibile dureri de cap, stări de slăciune, greaţă şi modificări ale ritmului cardiac. Acest aditiv trebuie evitat de către copii, de femeile însarcinate, de cei care suferă de hipoglicemie, de persoanele în vârstă sau de cei care prezintă riscuri cardiovasculare.

DECLARAŢIE

image

„Dacă ne uităm doar la preţ nu am câştigat nimic. Întotdeauna am spus românilor: «Luaţi mai puţin, dar de calitate dacă vreţi să vă protejaţi sănătatea voastră şi a copiilor voştri». Nu ne hrănim mâncând mult şi prost, ci ne îmbolnăvim." prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului Naţional de Cercetări Alimentare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite