Cât se ţine regim după operaţia de colecist?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ai nevoie de un sfat la una dintre problemele tale medicale? Scrie-ne pe adresa redacţiei sau trimite-ne un e-mail şi, în scurt timp, vei primi răspuns de la unul dintre specialiştii noştri.

Mama mea a făcut recent o operaţie de colecist. Ea suferă şi de gastrită, pentru care urmează un tratament cu Omeran. În prezent, urmează un regim alimentar, însă, după ce mănâncă, se balonează şi are dureri în regiunea epigastrică (în capul pieptului).

După ce perioadă de la operaţie poate să ia suplimente cu vitamine? Poate lua Triferment sau Redigest? De asemenea, aş dori să ştiu dacă poate mânca brânză de vaci şi caş dulce de capră şi dacă are voie să bea ceaiuri de plante şi suc de fructe de sezon. Cât timp trebuie să ţină regim şi când poate să înceapă să bea câte un pahar cu vin?

Cristina Chimerel, Bucureşti

image

Livia Nena
biolog nutriţionist

Dieta pe care mama dvs. trebuie să o urmeze după operaţia de colecist trebuie să dureze şase luni, având în vedere şi suferinţa gastrică pe care o are. Prin urmare, se impune un regim alimentar de natură alcalină, care să aibă la bază orez, paste făinoase, legume bine fierte, carne de pasăre şi peşte.

Trebuie excluse prăjelile, grăsimile şi alcoolul. Fructele şi sucurile din fructe, precum şi brânza de vaci este bine să fie evitate pentru o perioadă, deoarece acestea fermentează şi induc balonări.

Poate să consume telemea de vacă foarte slabă şi caş dulce. Sunt indicate pansamentele gastrice, suplimentele probiotice şi enzimele digestive sub formă de tablete. Ceaiurile de anason, salvie ori de coada-şoricelului şi mai ales cele hepatice sunt de un mare ajutor.

Cum îmi pot îmbunătăţi circulaţia sângelui?

De mai mulţi ani am probleme din cauza circulaţiei sanguine deficitare. Mâinile şi picioarele îmi sunt reci aproape tot timpul anului. În acelaşi timp, transpir fără să fac niciun efort deosebit. Am consultat mai mulţi medici şi am făcut mai multe analize medicale, fără să mi se descopere afecţiuni serioase.

Mi-au fost prescrise tratamente cu Naftilong, Retarpen, Tarosin şi Ginko-biloba. Însă nu au avut niciun efect. În ultimul timp, fruntea îmi este caldă, nasul rece, iar în zona frunţii simt o presiune, o strângere. Ce să fac? Ce medicamente m-ar ajuta?   Alexandru Sturza, Reşiţa

image

Dr. Radu Leon George
medic de familie
competenţă în fiziokinetoterapie

Cel mai indicat ar fi să vă adresaţi încă o dată medicului şi să repetaţi analizele medicale. Cu această ocazie, trebuie să se măsoare şi nivelul glicemiei şi probele inflamatorii, cum sunt proteina C-reactivă, fibrinogenul, VSH-ul şi ASLO.

De asemenea, trebuie făcute teste pentru a afla valoarea TGO, TGP, ureea şi creatinina. Cu rezultatele acestor analize, adresaţi-vă unui medic internist şi unui specialist ORL, în vederea unui diagnostic sau unor analize mai amănunţite. Abia după aceea se poate stabili un tratament corect.

Cred că am cancer de sân

image

Am vârsta de 43 de ani şi prezint aproape toate simptomele unui cancer de sân. Nu am consultat încă un medic în acest sens şi nici nu am făcut investigaţiile necesare diagnosticării bolii.

Vă rog să‑mi recomandaţi câţiva medici din Bucureşti pe care să-i consult. Care sunt paşii pe care trebuie să-i urmez pentru a depista natura afecţiunii? Terapia cu ozon ar putea ajuta în asemenea cazuri?

Cornelia, Bucureşti

image

Dr. Dana Lucia Stănculeanu
medic primar oncologie
Institutul Oncologic Bucureşti

În cazul dvs., primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să vă adresaţi medicului de familie. După un examen fizic, acesta vă poate îndruma către un medic ginecolog şi apoi către Institutul Oncologic din Bucureşti.

În ceea ce priveşte un posibil diagnostic, acesta nu poate fi stabilit cu certitudine decât în urma rezultatelor examenului clinic şi a celui imagistic. Pentru aceasta, trebuie să faceţi o ecografie şi o mamografie. Dacă în urma acestor investigaţii sunt depistate tumori este indicat să faceţi şi o biopsie la sân. Terapia cu ozon nu poate să ajute atâta timp cât nu există un diagnostic cert.

Sufăr de ulcer gastric

În urmă cu şapte ani, am fost diagnosticat cu ulcer gastric, pentru care am făcut un tratament. Medicul mi-a spus însă că am şi hernie hiatală. Deoarece endoscopia mi s-a facut înainte de tratament, am făcut şi o analiză a sângelui, la care care Helicobacter Pylori a ieşit pozitiv. Hernia hiatală îmi poate provoca boala de reflux gastroesofagian? Trebuie început un nou tratament pentru distrugerea bacteriei Helicobacter Pylori, chiar dacă nu mai am dureri? Nicolae, Deva

image

Dr. Carol Stanciu
medic primar gastroenterologie
preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie

Testul serologic nu este util pentru verificarea eradicării infecţiei cu Helicobacter Pylori. Dacă doriţi să faceţi un test noninvaziv este util să folosiţi antigenul fecal sau testul respirator. De asemenea, schema de eradicare ar fi trebuit să cuprindă două antibiotice şi omeprazol.

Hernia hiatală favorizează, într-adevăr, apariţia bolii de reflux gastroesofagian. În ceea ce priveşte tratamentul herniei, acesta este doar chirurgical şi este indicat doar în cazurile de hernie hiatală voluminoasă, cu complicaţii, ceea ce nu pare cazul dvs. Boala de reflux gastroesofagian se tratează, în funcţie de gravitate, cu Omeprazole (sau Pantoprazole, Esomeprazole, Lanzoprazole), administrat zilnic sau la nevoie.

Pe soţia mea o dor foarte tare oasele

Soţia mea are o problemă în zona picioarelor. De la genunchi în jos o dor foarte tare oasele. A consultat medicul, a făcut o serie de investigaţii medicale şi a urmat timp de trei luni un tratament cu Tratul fiole. Medicaţia nu a dat însă niciun rezultat. Mai recent a luat şi Thiogamma 600, câte două tablete pe zi, dar simptomele tot nu au dispărut. Ce sfat ne puteţi da? Ce remedii pe bază de plante ar putea ajuta în cazul ei? Florin, Olteniţa

image

Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie competenţă în apifitoterapie

Pentru a vă putea recomanda câteva remedii, ar trebui stabilită cauza care provoacă simptomele. Dacă suferă de o afecţiune reumatică, de exemplu, puteţi încerca un tratament cu Bio-seleniu-zinc, câte o tabletă pe zi, timp de 30 de zile.

De asemenea, este indicat decoctul de coada-calului, preparat din o linguriţă de plantă la 250 ml de apă. Se fierbe timp de 15 minute la foc mic, se strecoară şi se bea călduţ (câte două-trei căni pe zi, între mese). Extern, poate folosi crema Artrophyt, cu efect antiinflamator şi decongestionant.

Crema se aplică zilnic prin masaj, pe zonele afectate, sau se lasă să acţioneze sub pansament ocluziv (sub o folie impermeabilă), timp de maximum 20 de minute. Cel mai indicat este să consulte medicul fitoterapeut care, în funcţie de simptomatologie şi de particularităţile cazului, îi va prescrie tratamentul optim.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite