Depistează la timp chisturile ovariene!

Depistează la timp chisturile ovariene!

Lipsa unui tratament adecvat duce la creşterea chisturilor, provocând dereglări menstruale şi dureri. FOTO Fotolia

Cea mai frecventă afecţiune a femeilor aflate în perioada fertilă, sindromul de ovar polichistic, cere tratament adecvat, îngrijire şi control medical periodic. Află de ce!

Ştiri pe aceeaşi temă

Senzaţie de greutate şi durere în zona abdomenului, balonare, menstruaţii dureroase, sensibilitate a sânilor şi chiar creşterea lor în greutate, toate sunt semne ale apariţiei unor chisturi ovariene. Dacă ai aceste simptome, renunţă să te tratezi cu leacuri naturiste sau cu medicamente neavizate de medic, pentru că ţi-ai putea agrava situaţia.

Cum se formează?

Incredibil, dar un proces absolut natural ca ovulaţia este cauza apariţiei chisturilor, ivite mai ales la ovarul drept. Ele sunt formaţiuni benigne nedureroase care arată ca nişte săculeţi umpluţi cu lichid, după cum explică medicul primar ginecolog Adrian Văduva de la Spitalul Ioan Cantacuzino din Bucureşti. Adesea, chisturile trec nedepistate, fără să poată fi prescris un tratament potrivit. La femeile sub 35 de ani apar după ce ovulul este eliberat, când foliculul rămas în ovar se reduce şi se umple cu lichid. Din fericire, majoritatea chisturilor dispar de la sine. Uneori, însă, ele se măresc şi provoacă dureri. În acest caz, sunt necesare controale periodice, iar când chistul creşte foarte mult trebuie îndepărtat pe cale chirurgicală.

Depistează-le la timp!

Chiar dacă nu te confrunţi cu simptomele specifice chisturilor ovariene, nu strică să faci o vizită la ecograf pentru un control de rutină. Ecografia transvaginală permite vizualizarea lor cu precizie. Multe femei află că au chisturi abia în primele luni de sarcină, ceea ce, în general, nu are un impact negativ asupra sarcinii sau naşterii. Dacă este vorba de chisturi mari, acestea pot fi eliminate pe cale chirurgicală fără să afecteze fătul.

Citeşte articolul integral, pe clicksănătate.ro.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: