Cât de important este consumul de peşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumat de cel puţin două ori pe săptămână, acest aliment previne bolile cardiovasculare şi îmbătrânirea prematură. Românii mănâncă de patru ori mai puţin peşte într-un an, comparativ cu media din UE, care este de 20 de kilograme pe cap de locuitor.

Peştele este un aliment indispensabil pentru buna funcţionare a organismului şi, cu toate acestea, prea puţini români consumă cantitatea de peşte recomandată. Potrivit nutriţioniştilor, peştele trebuie consumat de cel puţin două ori pe săptămână, deoarece are o valoare nutriţională excepţională.

„Carnea de peşte, spre deosebire de cea a celorlalte specii de animale, conţine o proteină uşor digerabilă şi de calitate superioară. În plus, are un conţinut scăzut de colagen şi este bogată în aminoacizi", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

De asemenea, peştele este o sursă importantă de calciu, de fosfor şi de vitamina D3 (colecalciferolul) în forma cea mai activă, iar această calitate îi conferă capacitatea de a fixa calciul în oase. Astfel, peştele devine una dintre cele mai bune surse de calciu, indispensabil în dezvoltarea oaselor. Studiile au arătat că, după vârsta de 28-30 de ani, în fiecare an se pierd două procente de calciu din oase şi, prin urmare, după cel mult 20 de ani, apare osteoporoza.

Protejează creierul şi inima

De departe, peştele este şi cea mai bună sursă de acizi graşi eşenţiali Omega 3 cu lanţ lung de carbon (EPA-DHA). Beneficiile acestor acizi asupra organismului sunt incontestabile, studiile arătând că sunt aliaţii de nădejde ai creierului, ai inimii, ai părului şi ai unghiilor. În plus, aceşti acizi încetinesc procesul de îmbătrânire prin neutralizarea radicalilor liberi.

De asemenea, medicii recomandă peştele persoanelor care au probleme cu nivelul crescut al colesterolului, deoarece reduce nivelul lipidelor din sânge, ajutând astfel la menţinerea unei proporţii sănătoase între colesterolul „rău" (LDL) şi cel „bun" (HDL).

Nutriţioniştii atrag atenţia că peştele este extrem de perisabil şi, prin urmare, pe căldură se poate altera foarte repede.

„Pentru a evita îmbolnăvirea, pe timpul verii, este bine să mergem direct acasă după ce cumpărăm peştele pentru a-l pune la rece. Dacă îl ţinem două-trei ore prin căldură, peştele devine toxic, chiar dacă, la prima vedere, carnea pare încă proaspătă", mai spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Peştele alterat poate fi uşor de recunoscut după câteva caracteristici: ochii adânciţi în orbite, branhii cu aspect murdar, corpul se îndoaie uşor, gura este larg deschisă.

Conservat în suc de roşii, de preferat

Nutriţioniştii recomandă peştele proaspăt, precum macroul, codul, sardina, scrumbia, păstrăvul şi tonul. Însă atunci când nu se poate opta pentru peşte proaspăt, se recomandă conservele de peşte, îndeosebi cele de sardină. Acest peşte se poate consuma atât în ulei de măsline, cât şi în sos de tomate.

Asta cu atât mai mult cu cât roşiile conţin licopen, un antioxidant care, prin conservare, nu se pierde, ci, din contră, devine biodisponibil. Deşi are un gust bun, nutriţioniştii recomandă peştele afumat foarte rar (o dată pe lună), deoarece fumul conţine substanţe cancerigene.

De asemenea, un rol important îl are şi modul de preparare a peştelui. 100 de grame de peşte slab (de exemplu, cod) care conţine aproximativ 160 de kilocalorii îşi poate creşte valoarea calorică până la 400 de kilocalorii atunci când este prăjit în ulei nerezistent la prăjit, precum cel de floarea-soarelui. Prin urmare, peştele se va consuma preparat numai la grătar.

"Carnea de peşte, spre deosebire de cea a celorlalte specii de animale, conţine o proteină uşor digerabilă şi de calitate superioară."
prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi
directorul Institutului de Cercetări Alimentare

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite