Cât de mult se greşeşte în tratamentele stomatologice? Aflăm la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orice vizită la medicul stomatolog trebuie să însemne durere, costuri mari şi satisfacţie moderată sau chiar nemulţumire după? Dr. Nicolae Krilovici, medic specializat în parodontologie, protetică şi estetică dentară ne explică, la Adevărul Live, de ce a lansat în România conceptul de consultanţă dentară.


„Odată început un tratament, bun sau prost, costurile, timpul, stresul, durerea sunt aproape inevitabile la fiecare întâlnire cu stomatologul. Dacă rezultatul este prost, atunci o ia de la început sau chiar este mult mai complicat de reparat ce s-a făcut prost. Eu am întâlnit în 25 de ani de stomatologie foarte mulţi oameni nemulţumiţi sau care nu sunt convinşi ca tratamentul care li s-a propus este şi cea mai bună soluţie pentru ei“, spune dr. Nicolae Krilovici, consultant în probleme dentare.

Care sunt cele mai frecvente greşeli pe care le fac atât pacienţii, cât şi medicii în tratamentele stomatologice şi ce înseamnă un tratament lege artis în medicina dentară aflăm la Adevărul Live.

Principalele teme discutate: 

Nu pot să spun direct că oamenii vin să se plângă, dar vin cu nemulţumiri. Nu mă miră foarte mult rezultatele studiului. Stomatologia, în România, e relativ slabă.

Medicii stomatologi ar trebui să-şi aleagă nişte domenii în care să se specializeze. Orice pacient ar trebui să meargă la un specialist, în funcţie de problema pe care o are. Nu cred că poţi fi bun ca medic stomatolog în 3-4-5 câmpuri de lucru, tipic stomatologice. Din această cauză specializarea este un lucru foarte important.

De exemplu, dacă cineva are nevoie de un implant, ar trebui să meargă la un implantolog. Iar implantologul să nu facă şi tratamente endodontice sau ortodontice.

Românii vin târziu la stomatolog cu lucruri grele şi complicate. E nevoie de mult talent , cunoştinţe din partea medicului şi îl costă în plus pe pacient.

Dacă reuşeşti să vii la dentist de două ori pe an pentru controale, înveţi să faci o curăţare a dinţilor şi o prevenire a problemelor care încep întotdeuna cu o carie, atunci este foarte bine.

Conceptul de consultanţă dentară nu a plecat de la ideea că foarte mulţi sunt foarte nemulţumiţi, dar am observat că foarte mulţi au foarte multe întrebări, dubii, precum şi nemulţumiri. Ideea de consultanţă dentară o promovez înainte de a începe un tratament dentar cu un medic al pacientului, pentru a afla variantele.

Este o diferenţă între o consultanţă şi o a doua opinie care poate fi luată şi de la un alt medic stomatolog. Eu, în ideea de consultanţă nu vreau să tratez, deci nu am niciun interes financiar. La finalul discuţiei, pacientul poate alege orice variantă doreşte şi, ulterior, să-şi caute specialistul care îndeplineşte această variantă. Este important de spus că poate fi vorba de 2-3 specialişti care să ducă la bun final problema acelui pacient.

Cum aleg stomatologul şi ce înseamnă lege artis în stomatologie

Aş merge mai întâi la medicul meu cu care am o relaţie de încredere. Informat fiind de varianta de a fi tratat de un specialist, în funcţie de ce îmi propune el să aleg tratamentul.

Implantologia nu mai este vârf de lance în Vest, se merge pe ideea de prevenţie şi intervenţii minime.

Tratamentul lege artis înseamnă un plan de tratament de la început până la final care ţine cont de cunoştinţele fiecărui medic. Un exemplu, dinţi încălecaţi şi alţi dinţi – între aceştia – care au spaţii. Dacă te duci la un ortodont o să înceapă cu tot felul de propuneri protetice cum să-ţi fac nişte coroane sau faţete fără să ţin cont de o variantă mai aproape de adevăr şi anume că, n primul rând dinţii trebuie să fie aliniaţi, îndreptaţi, corectaţi ortodontic. Abia după o situaţie stabilă ortodontic, cât se poate de corectă se poate discuta apoi de un tratament estetic şi protetic. Lucrul acesta se întâmplă foarte rar.

Riscurile atunci când mergem la stomatologul de la scara blocului sunt în primul rând medicale, dar şi financiare. Un tratament greşit al cărui rezultat îl nemulţumeşte pe pacient, iar medicul respectiv nu reface lucrarea sau o reface şi tot nu e bine, atunci pacientul fie o lasă aşa, fie investeşte o sumă mai mare la un specialist. Este mai greu să refaci o lucrare prost făcută. În plus, e stresul tratamentului în sine, timpul pe care îl pierzi. Toate aceste riscuri adunate fac ca ideea de consultanţă dentară să fie una foarte bună.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite