Cât de eficiente sunt imaginile şocante de pe pachetele de ţigări?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Opt din cele nouă imagini-avertisment care ar fi trebuit să intre pe pachetele de ţigări în SUA
Opt din cele nouă imagini-avertisment care ar fi trebuit să intre pe pachetele de ţigări în SUA

Un judecător american a interzis folosirea de mesaje vizuale pe pachetele de ţigări. Acestea urmau să fie introduse în sistem până în septembrie, dar hotărârea a fost contestată de companiile din industria tutunului.

Un judecător din Washington a blocat solicitarea federală care obliga firmele de tutun să adauge pachetelor de ţigări imagini de avertizare, ce iustrează efectele fumatului asupra sănătăţii. Fotografiile ar viola dreptul constituţional la liberă exprimare, şi-a motivat judecătorul Richard Leon decizia. Reprezentanţii Federal Drug Administration (FDA) au declarat că interesul public (informarea privind riscurile fumatului) este mai important decât libertatea de opinie a companiilor de tutun.

Companiile producătoare de ţigări ar fi trebuit să opereze aceste modificări până în septembrie 2012. Cele nouă imagini, alese din 36 de către reprezentanţii FDA, medici şi public, urmau să acopere până la 50% din suprafaţa pachetelor de ţigări, pe ambele feţe ale acestora. Potrivit judecătorului Leon, guvernul are la îndemână şi alte metode prin care să descurajeze consumul de ţigări, cum ar fi reclamele antifumat sau creşterea taxelor pe tutun.

La început a fost textul

Nu este clar cât de eficiente sunt avertismentele vizuale de pe ambalajele de ţigări. Potrivit specialiştilor, mesajele în imagini le completează pe cele tip text ("Fumatul poate ucide"), la care publicul a devenit imun. Ţări care folosesc astfel de imagini sunt Brazilia, Singapore, Tailanda, Noua Zeelendă şi, din septembrie anul trecut, şi Canada. România este cel de al doilea stat din Uniunea Europeană, după Belgia, care a introdus avertismentele vizuale pe pachetele de ţigări. Aceeaşi regulă există şi în Spania şi Marea Britanie.

Campania antifumat este o prioritate a Comisiei Europene. Mai nou, specialiştii din domeniu adoptă un mesaj pozitiv: în loc să sublinieze pericolele la care se expun fumătorii, cum făceau până acum, ei subliniază faptul că renunţarea la fumat creşte semnificativ calitatea vieţii.

Ce spun statisticile

- în SUA, 40,5% din fumători consumau peste zece ţigări zilnic în 1965. În 2010, procentul a scăzut la 13,5%.
- 26,1% din populaţia României fumează, proporţie în uşoară scădere comparativ cu anul 2009, când 30% din români erau fumători, potrivit datelor oferite de Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" din Bucureşti
- 29% din europeni fumează, conform Eurobarometrului publicat în 2010 de Comisia Europeană (următoarele statistici ţin de acelaşi raport).
- 14,4 ţigări fumează în medie, zilnic, un european şi 15 un român.
- 58% din români nu s-au apucat niciodată de fumat, procent care ne plasează pe locul al treilea în UE.
- românii sunt printre europenii cei mai dornici să renunţe la fumat (locul 6: 38% au încercat să se lase), dar care nu apelează la niciun ajutor specializat în acest demers (locul 5).
- acest lucru poate fi motivul pentru care România ocupă ultimul loc în ceea ce priveşte reuşita renunţării la fumat.


Citeşte şi:
«De mâine, renunţ la fumat!»

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite