Care sunt riscurile epilării „definitive“ cu laser

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aşa-numita epilare definitivă, care a devenit tot mai populară în ultimii ani, nu este lipsită de efecte adverse, unele dintre ele severe, avertizează medicii dermatologi.


După ce a fost de trei ori la o clinică pentru epilarea cu laser pe picioare, o tânără de 26 de ani din Brooklyn a simţit o senzaţie puternică de arsură. Apoi au apărut şi semnele arsurii: dungi lungi şi roşii pe spatele picioarelor. Pe parcursul următoarelor luni, dungile au devenit maronii. „A fost oribil şi au rămas cicatrici“, a mărturisit femeia pentru publicaţia americană „The New York Times“.

Procedurile de îndepărtare a părului nedorit cu ajutorul laserului, aşa-numita epilare definitivă, a căpătat popularitate şi în România în ultimii ani. Şi, deşi efectele sunt pe termen lung, tratamentul laser nu este lipsit de riscuri, avertizează specialiştii. Dacă nu este realizată corect, epilarea cu laser poate provoca răni şi arsuri serioase mai ales în zonele sensibile, cum este linia bikinilor şi zona mustăţii.

În SUA, proporţia proceselor intentate de victimele intervenţiilor laser realizate de nespecialişti a crescut la 78% în 2011, de la 36% în 2008, potrivit „The New York Times“. „Nu trece nicio săptămână fără să văd complicaţii ale epilării cu laser“, a declarat medicul Tina Alster, director fondator al Institutului Washington pentru Chirurgie Dermatologică cu Laser, pentru aceeaşi publicaţie. Problema în cazul tinerei de 26 de ani din Brooklyn a fost că şedinţele de terapie laser au fost programate la interval de 4 săptămâni, în loc de 10-12 săptămâni, cât recomandă protocoalele terapeutice.

Cum funcţionează

Pentru a îndepărta părul nedorit, aparatele laser eliberează impulsuri luminoase care distrug foliculii piloşi. Motivul pentru care a fost numită epilare „definitivă“ este că părul creşte mult mai greu decât după o epilare obişnuită. Dar termenul este folosit impropriu, fiindcă părul continuă să crească totuşi şi, de aceea, este nevoie de şedinţe de întreţinere, într-adevăr, la câteva luni.

„De ce este nevoie de mai multe şedinţe şi care sunt rezultatele ? Va trebui să înţelegeţi ciclul de creştere a firului de păr, pentru ca aşteptările să fie realiste. Ciclul normal de creştere a firului de păr are 3 stadii: anagen (faza activă), catagen (faza de tranziţie), telogen (faza de repaus). Foliculul firului de păr va trece prin toate aceste faze, iar singurul moment în care poate fi distrus este atunci când este activ (în anagen). Peste 60% din părul facial este în anagen în orice moment, dar numai 20% din părul de pe membrele inferioare este în anagen. Asta înseamnă că un tratament efectiv al picioarelor va elimina un număr mai mic de foliculi comparabil cu tratamentul similar al feţei. Perioada între tratamentele consecutive se determină în funcţie de aria corpului care va fi tratată (variază între 4 şi 6 săptămâni, dar pentru gambe, braţe, spate, intervalul între tratamente este mai lung, de 2 luni). Este intervalul în care alţi foliculi ajung în faza anagenă şi pot fi distruşi. Sunt necesare 3-6 intervenţii. Apoi se efectuează şedinţe periodice de întreţinere – o şedinţă la 6 luni sau la un an“, explică medicul primar dermatolog Oana Clătici, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

La ce trebuie să fiţi atenţi

Potrivit publicaţiei „New York Times“, una dintre preocupările persoanelor care apelează la epilarea cu laser ar trebui să fie „cine realizează procedura“. Trebuie ca persoana care o realizează să fie medic dermatolog.

Medicul Oana Clătici atrage atenţia, de asemenea, că nu se efectuează epilarea cu laser dacă:

  • femeia este însărcinată.  
  • persoana a urmat un tratament cu isotretinoin în ultimele 6 luni sau a făcut electroliză în ultimele 6 luni.  
  • persoana suferă de lupus eritematos sau vitiligo (booli autoimune).  
  • persoana urmează tratament cu medicamente fotosensibilizante, cum este tetraciclina.  
  • persoana prezintă boli de coagulare a sângelui. De asemenea, epilarea laser este contraindicată celor care urmează tratamente cu anticoagulante.  
  • persoana are tatuaje sau machiaj permanent în zona care se doreşte a fi epilată.  
  • există infecţii cutanate active în zona ce va fi epilată.


De asemenea, specialista spune că este nevoie de prudenţă în efectuarea epilării cu laser dacă:

  • persoana are psoriazis.  
  • a urmat tratament cu aspirină sau ibuprofen recent sau încă îl urmează.  
  • persoana are istoric de herpes în zona ce va fi epilată.  
  • persoana are montat pacemaker, defibrilator.  
  • are boli endocrine cu hirsutism (păr în exces).  
  • persoana s-a bronzat recent natural sau la solar. 

Citeşte şi:

Bilanţ: Ce s-a întâmplat în corpul tău în decurs de un an

Inventarul de sfârşit de an pentru corpul nostru înseamnă, în general, cam un rid în plus, între 20.000 şi 40.000 de fire de păr pierdute, mai puţină masă musculară şi mai multă grăsime.

Remedii pentru pielea uscată, pe timp de iarnă

Pielea uscată este un lucru obişnuit în timpul iernii, dar acest lucru poate duce la mâncărimi, la crăpături şi chiar la sângerări. Însă experţii sunt de acord că poţi să previi şi chiar să tratezi pielea uscată.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite