Care sunt indicaţiile colposcopiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orice leziune apărută la nivelul vaginului şi colului uterin poate fi văzută cu ajutorul colposcopului. Iată în ce situaţii ţi s-ar putea recomanda această investigaţie şi la ce trebuie să te aştepţi.

Scopul colposcopiei este de a observa cu o acurateţe cât mai ­mare vaginul şi colul uterin, mai exact, leziunile de natură virală sau de alt tip, numite şi displazii.

Astfel, deşi colul uterin poate fi vizualizat şi cu ochiul liber, această investigaţie este singura metodă prin care se poate depista şi localiza cu precizie orice anomalie de la acest nivel. Procedura permite şi alegerea ­celei mai adecvate tehnici de biopsie, precum şi alegerea locului în ­care se face verificarea histologică.

Colposcopia este de obicei recomandată dacă în urma examenului Babeş-Papanicolau au fost depistate anomalii, în ­cazul în care au fost observaţi polipi în zona tractului genital sau ­alte imagini suspecte la examenul ginecologic, precum şi în caz de abuz sexual.

Cum se procedează

În primul rând, este bine să ştii că procedura nu este dureroasă. Astfel, se introduce un dilatator în vagin, după care se examinează suprafaţa cervixului (deschiderea către uter) cu ajutorul colposcopului, adică a unui microscop prevăzut cu o sursă luminoasă şi cu un sistem optic, asemănător unei lupe.

Pentru a localiza mai uşor leziunile, medicul poate folosi anumite soluţii precum acid acetic sau o soluţie de iod. Dacă este cazul, în cadrul colposcopiei se prelevează şi ţesut pentru biopsie. Examenul durează câteva minute şi nu are efecte secundare. Totuşi, ­după biopsie este normală o uşoară sângerare sau observarea unor pete brune rămase în urma folosirii soluţiei de iod.

Bine de ştiut

-Colposcopia nu necesită pregătiri speciale, însă înainte de a face investigaţia este indicată golirea vezicii urinare şi a intestinelor.
-Nu sunt recomandate spălăturile interne şi nici contactul sexual cu 48 de ore înainte de a face procedura.  
-Cea mai bună perioadă de a face colposcopia este între a 8-a şi a 14-a zi a menstruaţiei.
-Uneori, înainte de colposcopie, medicul poate recomanda un tratament cu estrogen, un hormon care facilitează dilatarea colului. 
-Procedura poate fi făcută şi în timpul sarcinii.
-Dacă a fost cazul să se facă şi biopsie, ­rezultatele pot fi aflate după o săptămână sau două.
-Procedura costă aproximativ 60 de lei.  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite