Care sunt cele mai importante semne că avem probleme de sănătate? Aflaţi la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De cele mai multe ori, corpul ne transmite semnale că e ceva în neregulă cu mult timp înaintea instalării unor afecţiuni. Ce s-ar putea ascunde în spatele durerilor frecvente de cap? De de răceşti atât de des? Cum ne putem da seama dacă avem probleme cu colesterolul? Dar dacă suferim de alergii? La toate aceste întrebări ne răspunde medicul de familie Garofiţa Nicolae.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

Oboseala este poate cel mai ignorat semn pe care ni-l transmite organismul pentru a ne spune că suferă. Ce dezechilibre ar putea să ascundă starea permanentă de oboseală, dificultatea de a ne odihni, tulburările de somn ne spune dr. Garofiţa Nicolae, medic de familie, la Adevărul Live.

De asemenea, medicul ne vorbeşte despre mijloacele de a ne monitoriza starea de sănătate acasă, tot mai multe în ultimii ani: de la clasicul tensiometru la dispozitive de măsurare a nivelului colesterolului, de testare a alergiilor sau chiar de depistare a bacteriei ulcerului, Helicobacter pylori.

Principalele idei rezultate în urma discuţiei

Care sunt cele mai frecvente simptome care ar trebui să ne îndrepte către medic:

Oboseala, paloarea. Scăderea în greutate. Balonările abdominale. Le putem considera obişnuite, da ele pot fi semne ale unor boli.

Oboseala este frecvent întâlnită în multe afecţiuni. Poate fi primul simptom într-o anemie, de exemplu. Sau într-o intoleranţă la gluten. Noi punem de obicei oboseala pe seama stresului. Foarte multe boli pornesc cu oboseală: bolile mai grave ca, de exemplu, neoplasmul sau tuberculoza, debutul unor viroze.

Dacă oboseala nu are o justificare, dacă pacientul consideră că duce o viaţă echilibrată, că nu a schimbat regimul alimentar şi este totuşi obosit atunci este cazul să se alarmeze şi să se prezinte la medicul de familie.

Durerile de cap pot ascunde afecţiuni neurologice, care se confirmă însă mai rar ca diagnostic, mai frecvent sunt întâlnite sindroamele de suprasolicitare. Sindroamele anxioase, depresiile, anemiile pot debuta cu cefalee. Dar şi infecţiile căilor aeriene superioare de tipul sinuzitelor, rinitelor.

O durere apărută în zona cefei poate indica o boală a coloanei vertebrale, dar şi o afecţiune de acuitate vizuală sau de tensiune arterială.

Problemele biliare pot debuta cu cefalee.

Anumite alimente pot declanşa probleme de sănătate. Astfel, pentru hipertensivi murăturile au un astfel de efect.  

Balonările pot fi manifestările unor boli organice, dar şi consecinşa unor afecţiuni funcţionale a colonului. Un sindrom de colon iritabil la pacienţii care nu se odihnesc sufcient, care sunt stresaţi. La care se adaugă tulburările de tranzit, diaree sau constipaţie. În cauză mai poate fi o afecţiune a bilei, a colecistului. Alimentaţia bogată în carne, lipsită de fibre poate genera o floră de putrefacţie care să genereze o cantitate mare de gaze.  

Creşterea ocazională a glicemiei nu poate da manifestări digestive şi nici de oboseală. Un pacient care are valori glicemice mari în mod obişnuit, un diabet, această afecţiune se poate manifesta prin oboseală şi tulburări digestive, cu sete şi diureză excesivă.

Crizele hipoglicemice pot fi declanşate de sportul în exces, de alimentaţia necorespunzătoare şi de stres.

Balonările mai pot semnala o afecţiune ginecologică. O inflamaţie pelvină poate debuta cu meteorismul abdominal.

În general, afecţiunile medicale nu au un sigur simptom balonările de exemplu şi nimic altceva. Este vorba despre mai multe simptome care vin împreună.

Persoanele care răcesc des ar trebui să facă teste de depistare a alergiilor. Există teste simple care pot fi procurare din farmacii.

Tulburările de tensiune pot da cefalee, vertij, probleme de vedere şi destabilitate. O valoare a tensiunii mare nu poate să pună însă un diagnostic de boală, dar măsurarea câtorva valori peste cea normală de 14/9 pe parcursul a 2-3 săptămâni, da.

Pacienţii care au dureri de stomac ar trebui să-şi facă testul pentru depistarea bacteriei care provoacă ulcerul. Bacteria este foarte frecventă întrucât e foarte uşor de luat: prin tacâmuri, prin mâini murdare.

Refluxul esofagian poate apărea la persoanele supraponderale sau obeze pentru că abdomenul e mărit , împinge în sus diafragmul şi poate să ducă la această simptomatologie. Un pacient care mănâncă rapid, cantităţi mari de mâncare poate să aibă o simptomatologie care să includă şi refluxul esofagian.

Tumoretele mici, galbene, la nivelul pielii pot fi semnul unui colesterol mărit, dar nu neapărat. Dar colesterolul nu trebuie redus foarte mult pentru că nu putem trăi fără el. Digestia nu se poate face în absenţa colesterolului. Putem mânca 4 ouă pe săptămână, însă nu 4 pe zi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite