Cardul de asigurat, de anul acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La finalul lunii februarie ar putea fi gata primele carduri naţionale de sănătate, dar se vor distribui populaţiei de-abia de la jumătatea anului. În a doua parte a anului, vom putea beneficia de servicii medicale prezentând cardul de asigurat, dar şi prin vechile metode, dacă nu am primit cardul.

Potrivit ministrului Sănătăţii, Attila Cseke, până la finalul lunii februarie vor fi realizate la Imprimeria Naţională aproximativ un milion de carduri naţionale de sănătate. Distribuirea lor şi implementarea propriu-zisă a sistemului de carduri nu se vor face însă decât de la jumătatea anului, când se estimează că şi medicii vor avea aparatura necesară, şi anume, cititoarele de carduri.

Totuşi, tot procesul ar putea dura chiar mai mult. Aceasta deoarece Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, autoritatea care ar trebui să suporte contravaloarea cardurilor, alături de asiguraţi, şi să implementeze sistemul de carduri, nu are încă toate datele din partea Ministerului Sănătăţii pentru a începe lucrul. Chiar dacă sistemul de carduri naţionale de asigurări de sănătate se va implementa de anul acesta, vom putea beneficia de servicii medicale şi dovedindu-ne calitatea de asigurat prin vechile metode.

Dovada asigurării se va face în paralel

„În cursul anului 2011, dovada calităţii de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România se face cu cardul naţional sau, după caz, cu adeverinţă eliberată de casa de asigurări la care este înscris asiguratul sau cu alte documente potrivit prevederilor Ordinului preşedintelui CNAS nr. 617/2007", se arată în hotărârea de guvern din 11 ianuarie 2011.

„Iar dacă în a doua jumătate a anului nu vom avea cardurile naţionale de sănătate, dovada de asigurat se va face ca şi până acum", completează Oana Grigore, de la Biroul de Presă al Ministerului Sănătăţii. Data de la care se va folosi exclusiv cardul naţional va fi stabilit printr-o nouă hotărâre de guvern. După această dată, dacă nu prezentăm cardul când mergem la medic, vom fi nevoiţi să plătim toate serviciile medicale, cu excepţia celor oferite în regim de urgenţe medico-chirurgicale.

Pe cardul naţional de sănătate vor fi incluse de către medicul de familie toate datele de identificare ce vor face imposibilă fraudarea datelor medicale: numele, prenumele, codul numeric personal, codul unic de identificare în sistemul de asigurări de sănătate, numărul de identificare al cardului.

De asemenea, cu ajutorul cardului, vor putea fi vizualizate diagnosticele medicale cu risc vital şi bolile cronice, grupa sanguină şi Rh-ul, acceptul exprimat pentru prelevarea de organe, ţesuturi şi celule, după deces, precum şi datele de identificare ale medicului de familie.

Cine va avea acces la datele personale

Cei care vor avea acces la datele personale ale fiecărui asigurat sunt: CNAS (în calitatea de administrator unic al sistemului informatic), medicul de familie, medicii specialişti care au asiguratul sub observaţie şi care acordă servicii medicale, precum şi furnizorii de servicii medicale, de medicamente şi de dispozitive medicale. Şi farmaciile vor putea accesa cu ajutorul cardului medicamentele şi datele de identificare ale asiguratului. 

Diferit de cardul european

Cardul naţional de asigurat este distinct de cardul european de asigurări de sănătate. În timp ce cardul naţional asigură servicii medicale gratuite în ţară şi va fi eliberat automat, fără cereri exprimate din partea asiguraţilor, cel european ne ajută să beneficiem de servicii medicale de urgenţă în spaţiul european. Pentru cardul european trebuie să depunem o cerere la casa de asigurări de care aparţinem şi va fi eliberat în termen de şapte zile lucrătoare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite