Cardiolog: „Avem pacienţi chiar tineri cu infarct miocardic sau bypass aortocoronarian. Prevenţia trebuie începută din copilărie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bolile cardiovasculare apar din ce în ce mai des la tineri
Bolile cardiovasculare apar din ce în ce mai des la tineri

Luna septembrie este dedicată inimii şi afecţiunilor cardiace. Medici cardiologi din toată lumea şi nu numai ei au atras atenţia asupra bolilor cardiovasculare care reprezintă prima cauză de mortalitate din lume.

Dr. Sergiu Batar este medic specialist cardiolog la Spitalul Polisano. Potrivit acestuia, ar fi nevoie de programe naţionale coerente de prevenţie şi diagnostic precoce al bolilor cardiovasculare dacă vrem să nu mai fim în top la acest capitol.

Nu există programe coerente de prevenţie şi diagnostic precoce. De asemenea, accesul populaţiei la serviciile medicale performante este dificil, fie din cauza listelor lungi de aşteptare, fie din cauza costurilor“, spune acesta.

Medicul adaugă că,  nu în ultimul rând, disciplina individului, de a urma un regim şi un tratament, este importantă.

Teoretic, debutul  unei boli cardiace poate fi la orice vârst, adaugă dr. Sergiu Batar. „Boala congenitală, în general, debuteaza la naştere, uneori e depistată înainte de naştere. Boala ischemică aterosclerotică tinde să debuteze tot mai devreme, şi avem pacienţi chiar tineri cu infarct miocardic sau bypass aortocoronarian. Simptomele sunt cele generale cardiologice: durere toracică, lipsa de aer, palpitaţii, oboseală“.

„Prevenţia secundară se face la pacienţii care deja suferă de o boală“

Tot mai mulţi medici cardiologi, dar şi de alte specialităţi aduc în discuţie prevenţia ca fiind cea mai bună metodă de tratament al afecţiunilor. Aceasta înseamnă şi că fiecare dintre noi trebuie să devenim mai responsabili şi să începem să învăţăm cum să avem grijă de sănătatea noastră.

„Prevenţia cardiovasculară trebuie începută din copilărie, poate chiar la începutul diversificării alimentare, prin atenţia care se dă alimentaţiei şi activităţii fizice a acestuia. Prevenţia secundară este cea care se face la pacienţii care deja suferă de o boală. Acesta este momentul- cheie, pe care populaţia trebuie să îl înţeleagă, momentul în care deşi ai o boală, este deosebit de important ca aceasta să nu se complice, chiar dacă nu se vindeca“.

În ultimii ani, în bolile de inimă au apărut investigaţii imagistice de înaltă performanţă. „Unele chiar invazive.  Analizele biologice specifice din infarct, sau din tulburări de coagulare, ne ajută foarte mult. Se cercetează intens potenţialii markeri pentru a stratifica riscul individual, şi a prevedea mai bine evoluţia unor boli. Tratamentele au tendinţa să devină tot mai puţin invazive, totuşi tot mai complexe. În ansamblu, terapiile actuale combinate cu măsurile specifice de prevenţie şi diagnostic, pot duce la creşterea speranţei de viaţă şi, bineînţeles, a calităţii vieţii“, conchide dr. Sergiu Batar.  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite