Cardiacii şi „păsările de noapte“, mai afectaţi de trecerea la ora de vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Află ce măsuri este bine să iei în weekend ca să te trezeşti mai uşor luni şi marţi, când va suna ceasul deşteptător.

În noaptea dintre 24 şi 25 martie dăm ceasul înainte cu o oră: pierdem o oră de somn pentru a câştiga o oră de lumină naturală. Schimbarea de program nu ne afectează duminică, dacă suntem liberi, dar luni şi marţi dimineaţă, când sună ceasul-deşteptător, organismul nostru se resimte. Mai ales persoanele „nocturne“ suferă din cauza schimbării de program. „«Păsările nocturne», adică oamenii care obişnuiesc să se culce târziu seara şi să se trezească târziu dimineaţa, se adaptează mai greu la schimbarea orei din martie“, spune profesorul Martin Young de la Universitatea Alabama din Birmigham, Marea Britanie, citat de publicaţia ScienceDaily.

La originea acestor probleme stă perturbarea ritmului circadian: „Toate celulele din corp au un ceas intern care ne ajută să anticipăm evenimentele şi să ne pregătim pentru ele. Atunci când se precipită lucrurile, celulele trebuie să se adapteze rapid. Este ca atunci când ştii că ai în întâlnire la ora 2, iar până atunci ai timp să-şi pregăteşti prezentarea, faţă de situaţia în care eşti anunţat în ultimul moment că trebuie să prezinţi ceva. Când dăm ceasul înainte, celulele anticipează o oră în plus de somn pe care nu o primesc, iar efectul este unul stresant pentru organism“, spune prof. Young.

Cardiacii, stres suplimentar

Un studiu realizat în 2008 la Universitatea Karolinska din Suedia arăta că persoanele care suferă de boli cardiace au un risc uşor crescut de a suferi de infarct miocardic în aceste zile. Mai exact, cu 10%. De vină sunt în primul rând oboseala şi perturbarea ritmului circadian. După cum explică profesorul Martin Young, lipsa somnului alterează procesele organismului şi duce la creşterea răspunsului inflamator, în acest fel contribuind la apariţia unui infarct.

Citeşte şi: Ce ne lasă în pană de energie

Mai mult, este un lucru ştiut că dimineaţa este momentul cel mai periculos din zi pentru persoanele care suferă de probleme cardiace. Aceasta pentru că după trezire se activează sistemului nervos simpatic, ce stimulează inima să bată mai repede.

 „În octombrie, când dăm ceasul înapoi, se întâmplă invers: riscul de infarct scade cu 10% în zilele următoare“, explică profesorul Martin Young.

Sfaturi pentru a pregăti organismul pentru schimbare

Există câteva modalităţi prin care îţi poţi ajuta organismul să facă pierderea orei de somn mai suportabilă:
-    În zilele de sâmbătă şi duminică, trezeşte-te cu 30 de minute mai devreme decât o faci de obicei în aceste zile (la modul ideal, ar trebui să te poţi trezi fără să ai nevoie de ceasul deşteptător în toate zilele săptămânii).
-    Ia micul dejun.
-    Ieşi din casă în soarele dimineţii.
-    Fă mişcare dimineaţa – acest recomandare nu se aplică persoanelor cardiace. În cazul lor, sunt suficiente plimbările, pentru că organismul le este deja solicitat la orele matinale.

Citeşte şi: Află la ce oră din zi eşti mai expus unui atac de cord

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite