Carcinomul bazocelular este cel mai frecvent tip de cancer de piele. Cât de periculoase sunt arsurile solare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soarele ne poate fi prieten dacă ştim câns şi cum să ne expunem fără riscuri
Soarele ne poate fi prieten dacă ştim câns şi cum să ne expunem fără riscuri

Anumite modificări ale pielii ar trebui să ne trimită de urgenţă la medicul dermatolog. Dr. Lucian Russu, medic specialist dermato-venerolog, explică la ce ar trebui să fie atenţi şi de ce e important să nu ne alegem cu arsuri pe piele atunci când stăm la plajă.

Soare, plajă, bronz. Concediile bat la uşă şi cei mulţi dintre noi am planificat deja vacanţa la mare. Este cum nu se poate mai bine dar, este important să reţinem că arsurile solare sunt de evitat. Şi asta pentru că, arsurile solare pot duce, mai târziu, la declanşarea unor cancere de piele.

„Carcinomul bazocelular este un tip de cancer de piele nemelanocitar, care ia naştere din celulele bazale epidermice. Este cel mai frecvent tip de cancer cutanat, ce apare, în general, pe zonele expuse la soare, în regiunea capului, a gâtului, a umerilor, dar şi pe trunchi sau membre. Poate apărea însă şi pe zone expuse la diverşi alţi factori externi: traumatisme, radiaţii, cicatrici, tatuaje“, explică dr. Lucian Russu, medic specialist dermato-venerolog, la Clinica Bioderm.

Acest tip de cancer metastazează foarte rar, determinând, în general, complicaţii locale, prin invazia din aproape în aproape a tegumentului sănătos şi a ţesuturilor profunde, cu efect mutilant, iar riscul de recidivă locală sau la distanţă este crescut.

Modificări care ar trebui să ne atragă atenţia

Imagine indisponibilă

Dacă avem leziuni pe piele şi observăm că acestea îşi schimbă forma, mărimea sau culoarea ni se recomandă să consultăm un medic specialist. Ulceraţiile, petele superficial de culoare maronie şi roşiatică, rănile care nu se vindecă, leziunile cu marginile prelate şi centru deprimat, sunt alte modificări care pot anunţa prezenţa unui astfel de cancer. „Diagnosticul se pune prin examinarea clinică, dublată de dermatoscopie digitală, realizată de medicul dermatolog şi prin examinarea histopatologică, după prelevarea unei biopsii. Tratamentul carcinomului bazocelular depinde de tipul, localizarea şi gradul de severitate al leziunii“, mai spune dr. Russu.

Carcinomul spinocelular  apare, mai des, în zonele expuse la soare

Este a doua formă de cancer de piele ca frecvenţă, după carcinomul bazocelular. „Acesta apare cel mai adesea în zonele expuse la soare, în special în regiunea capului, pe scalp, pe pavilionul urechii sau pe buza inferioară, a gâtului şi a mâinilor, în zone sensibilizate, precum cicatricile post-arsură sau ulceraţiile cornice, pe mucoase, precum cea bucală, a faringelui, a esofagului, genital“.

Imagine indisponibilă

Carcinomul spinocelular se dezvoltă din celulele epidermului, având potenţial mutilant în regiunea în care apare. În unele cazuri, netratat, poate metastaza la nivelul organelor interne şi poate determina complicaţii serioase.

Factorii de risc pentru dezvoltarea carcinomului spinocelular sunt: expunerea excesivă la soare, frecventarea solarului, fumatul, culoarea deschisă a pielii.

Semne de alarmă

Pielea subţiată de la nivelul buzelor, rănile care nu se vindecă, leziunile ferme, roşii, cele plane acoperite cu cruste care nu se vindecă sau tumoretele apărute pe piele, asemănătoare unui neg sunt semne de alarmă care trebuie investigate de medic.

„Diagnosticarea începe prin examinarea clinică şi dermatoscopică a pielii de către medicul dermatolog. Cu ajutorul biopsiei cutanate, vor fi excluse alte afecţiuni dermatologice şi se va stabili diagnosticul final. Depistat în faza incipientă, carcinomul spinocelular este aproape întotdeauna curabil. Tratamentul se bazează în general pe distrugerea şi îndepărtarea tegumentelor afectate“.

Limfomul cutanat debutează cu apariţia unor pete roşii-brune

O formă rară de cancer de piele este limfomul cutanat cu celule T / Mycosis Fungoides. „Debutează prin apariţia unor pete roşii-brune, care se extind şi, treptat, se transformă în placarde extinse, cu mâncărimi intense, de obicei. În stadii avansate, limfoamele apar sub forma unor noduli  - tumori - intens pruriginoşi  - mâncărime intensă. Există forme severe de limfom cutanat cu celule T  - Sindrom Sezary -  în care celulele canceroase  - celule Sezary - se găsesc în  sânge, piele şi noduli limfatici“, adaugă dr. Lucian Russu.

Limfoamele cutanate cu celule B se manifestă sub forma unor papule, plăci sau noduli roşii care nu se vindecă şi progresează rapid în timp.

Melanomul este cel mai agresiv tip de cancer de piele

Imagine indisponibilă

Melanomul este o formă de cancer cutanat care îşi are originea în celulele producătoare de pigment denumite melanocite. Aceste celule, prin diverse mecanisme, devin anormale, cresc necontrolat şi invadează în mod agresiv ţesuturile din jur.

„Chiar dacă melanomul este mai puţin frecvent decât alte tipuri de cancere de piele, este cel mai grav dintre toate. În ultimele decenii, frecvenţa melanomului a crescut de peste 15 ori şi înspăimântător este faptul că se întâlneşte tot mai des la tineri. Apare la vârste cuprinse între 35-55 ani şi extrem de rar, la copii. În plus, ultimele statistici arată că melanomul a ajuns a doua cea mai frecventă formă de cancer în rândul femeilor tinere, cu vârste între 20 şi 29 de ani. Din cauza schimbărilor condiţiilor de mediu  - subţiere strat de ozon, poluare, melanomul a devenit tot mai agresiv. La începutul acestei veri, la Bioderm, am avut parte de o premieră nedorită – o pacientă cu melanoame multiple“.

Din fericire, melanomul poate fi vindecat dacă este depistat şi tratat în stadiile incipiente, când este localizat doar în stratul superficial al pielii. „În stadiile mai avansate, se poate răspândi sau metastaza pe cale hematogenă  - prin sânge - sau limfatică. În sezonul cald, atunci când soarele „arde” cu putere, este recomandată utilizarea cremelor de protecţie“.

Oricine poate dezvolta un melanom cutanat, dar riscul este mai mare în funcţie de prezenţa factorilor genetici, de mediu şi ai stilului de viaţă. Astfel, dacă avem un tegument sensibil la soare – la persoanele cu pielea, ochii şi părul deschise la culoare – genetic nu ne ajută - prezenţa a numeroase aluniţe, antecedente personale sau în familie de tumori cutanate – avem arsuri solare grave şi repetate, în special înaintea vârstei de 15 ani sau avem obiceiul de a merge la solar pentru a ne bronza, toţi aceştia sunt factori de risc în apariţia melanomului.

„Dacă aveţi o aluniţă suspectă  - ruptă, sângerândă sau cu o culoare schimbată-, este nevoie să consultaţi de urgenţă medicul specialist dermatolog, pentru un diagnostic precoce“, este sfatul medicului specialist Lucian Russu.

Depistare precoce şi tratament

Imagine indisponibilă

Dermatoscopia digitală poate depista la timp modificările îngrijorătoare şi poate înclina balanţa diagnosticului de malignitate sau benignitate. „La cea mai mică modificare a unei formaţiuni de pe piele, este recomandat să mergeţi către medic, care, după consult şi dermatoscopia digitală prin epiluminiscenţă, va decide care este cea mai corectă modalitate de tratament: cura chirurgicală a formaţiunii, însoţită de examenul histopatologic  - biopsia - sau conservarea şi supravegherea acesteia. Descoperit din timp, melanomul se vindecă şi nu lasă în urma sechele“.

Una dintre cele mai importante măsuri de prevenţie este evitarea arsurilor solare. „Înroşirea pielii este semn de arsură solară şi, chiar dacă ni se pare că după înroşire apare un bronz plăcut, ca orice arsură, a produs deja pagube - distrugerea fibrelor de colagen şi formarea de radicali liberi care continuă să afecteze pielea, chiar şi după expunerea la soare, şi despre mutaţii genetice care, în timp, cresc riscul de cancer de piele“.

Ce semnifică regula ABCDE

Regula ABCDE  - asimetrie, bordure, culoare modificată, domensiuni mai mari de 6 milimetri, evoluţie - este cel mai bun ghid în auto-examinare, în examinarea pe care o facem noi, acasă, care constă în verificarea acestor parametri, urmată de prezentarea la medicul dermatolog în cazul oricărei suspiciuni:

Dermatoscopia digitală este metoda de screening cu cea mai mare acurateţe, la ora actuală, pentru depistarea precoce a cancerului de piele. „În funcţie de rezultatul/scorul arătat de dermatoscopia digitală, medicul dermatolog va recomanda pacientului fie excizia, fie supravegherea respectivei leziuni“.

Metoda este standardul în dermatologie la nivel occidental, este noninvazivă cu cea mai mare acurateţe prin care se putea depista cancerul de piele în stadii incipiente şi tratabile şi chiar leziuni precanceroase.

„Investigaţia durează puţin şi permite examinarea aluniţelor cu o mărire a imaginii, observându-se microscopic dispoziţia pigmentului şi a vaselor de sange, permiţând astfel diagnosticarea precoce a melanomului şi a leziunilor precanceroase cutanate. În prezent, dermatoscopia digitală ajuns la performanţa de a investiga o leziune la cel mai înalt nivel, cu mărirea de până la 140 de ori a imaginii unei leziuni/aluniţe/formaţiuni, full HD. Este un lucru pe care lupa, nu mai vorbim de ochiul liber, nu îl pot egala. Desigur, tehnologia este extrem de importantă, dar la fel de importantă este experienţa şi pregătirea medicului care interpretează dermatoscopia - este nevoie de traininguri în dermatoscopie şi desigur, practică“.

Potrivit dr. Lucian Russu, screening-ul pentru depistarea precoce a cancerului de piele este recomandat indiferent de vârstă, 2-4 dermatoscopii pe an, preventiv, de rutină. Alte recomandări pentru prevenirea cancerului de piele sunt expunere la soare cu protecţie solară factor 50, aplicată fără zgârcenie, în intervalele în care ultravioletele sunt mai puţin nocive: până în ora 10:00 şi după 16:00, purtarea acesoriilor care ne protejează de soare  - pălării, ochelari.  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite