Când sunt indicate curele cu oţet aromatic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În caz de oboseală, insomnie, depresie, viroză respiratorie sau chiar de reumatism, curele sau frecţiile cu oţet aromatic preparat din plante ne revigorează şi ne ajută să ne menţinem în formă.

Oţeturile aromatice se prepară prin macerarea a 5-10 g de plantă proaspătă, mărunţită în 100 ml de oţet de vin sau de fructe, la temperatura camerei. După 7-8 zile, leacul se strecoară şi se completează cu 100 ml de apă. După macerare, oţetul aromatic obţinut se păstrează la loc răcoros şi se poate folosi după un interval de 21 de zile.

Ce plante sunt necesare

Pentru obţinerea oţeturilor aromatice, maceraţi plante precum rozmarin, tarhon, lavandă, cimbru, salvie, trandafir sau busuioc. Pentru un efect mai puternic, puteţi amesteca două-trei plante. Oţetul din tarhon şi din cimbru, de exemplu, se obţine prin macerarea acestor plante în oţet de vin alb, iar salvia şi rozmarinul se macerează mult mai bine în oţet de vin roşu.

Comprese cu lavandă pentru combaterea migrenei

Pentru prepararea oţetului de lavandă, ai nevoie de 10 linguri de lavandă mărunţită, peste care se toarnă un litru de oţet de mere. După 10 zile de macerare la temperatura camerei, se filtrează leacul obţinut şi se toarnă în sticle de culoare închisă. Oţetul se foloseşte pentru frecţii şi pentru comprese, efectul fiind acela de combatere a oboselii, a migrenelor şi a anxietăţii.

Cel de salvie este bun pentru răceli

Oţetul de salvie se obţine prin macerarea unei cantităţi de 100 g de flori într-un litru de oţet de vin alb. Amestecul se macerează timp de 14 zile, lângă o sursă de căldură şi se filtrează. Terapeuţii recomandă frecţiile cu acest oţet pentru combaterea răcelilor, transpiraţiilor, dar şi pentru revigorarea organismului slăbit după eforturi fizice de durată.

image

Compresele cu oţet aromatic de floarea Paştelui tratează furunculoza. Acest remediu se foloseşte seara, timp de 10 zile.

Amigdalita se tratează cu trandafir

Pentru toate complicaţiile asociate expunerii îndelungate la frig şi contractării virusurilor de sezon, specialiştii recomandă un remediu la îndemână: oţetul aromatic de trandafir. Acest leac se prepară din 250 g de petale proaspete de trandafir şi din 200 ml de alcool de 70 de grade, amestecat cu 1,5 l de oţet de mere.

Amestecul se agită zilnic, în perioada în care stă la macerat, adică circa 8-10 zile. Apoi se strecoară printr‑un tifon des, iar petalele se storc. Oţetul se păstrează în sticle închise ermetic. Se consumă câte 10 picături amestecate într-un pahar cu apă, cel puţin 14 zile, pentru combaterea răcelilor, migrenelor, febrei. Rezultate foarte bune s-au constatat în cazul afecţiunilor gâtului şi în stări de leşin.

O altă variantă de oţet aromatic de trandafir se prepară din 200 g de petale uscate, un litru de oţet de vin şi din 5 g de rădăcină de stânjenei. Ingredientele se macerează timp de 10 zile. Remediul se foloseşte sub formă de frecţii pentru prevenirea răcelilor şi pentru calmarea durerilor reumatice.

Prevenţie
Frecţiile cu oţet aromatic de busuioc sunt indicate în afecţiuni respiratorii cronice.

Specialistul nostru
Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie competenţă în apifitoterapie

image

Oţeturile aromatice pentru frecţie au acţiune antitermică, antiseptică şi antiinflamatoare. Nu se aplică direct pe piele, ci se diluează astfel: o lingură de oţet la un litru de apă fiartă. În stările febrile, asociat cu tratamentul specific, oţetul contribuie la scăderea febrei. Sunt un bun adjuvant în tratamentul durerilor reumatismale, în luxaţii şi în entorse. Oţetul de mere scade colesterolul şi tensiunea arterială, ne ajută să slăbim (o linguriţă de oţet de mere într-un pahar cu apă, de 3 ori pe zi, timp de 4-6 luni).

Contraindicaţii: ulcer, gastrită, reflux gastroesofagian. Oţetul cu angelică are acţiune dezinfectantă, fiind indicat în enterocolitele acute şi cronice. Oţetul cu anghinare drenează bila şi combate constipaţia. Este indicat în dischinezia biliară, constipaţie, hepatită cronică, prurit cutanat, în special la diabetici. Oţeturile se pot folosi şi ca adaos în ciorbe, supe şi ca arome pentru salate.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite