Când dermatita seboreică atacă scalpul

Şampoanele speciale și evitarea stresului reduc senzaţia de mâncărime și mătreața. Dermatita seboreică este o afecţiune cronică a pielii care afectează îndeosebi bărbaţii. Băile de soare sunt recomandate în acest sezon, diminuând agresivitatea bolii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Petele roşiatice acoperite cu scuame grase sau uscate (mătreţa) şi însoţite de senzaţia de mâncărime (prurit) sunt semne care anunţă prezenţa dermatitei seboreice. Aceasta se formează îndeosebi în zonele unde există o activitate intensă a glandelor sebacee, mai exact la nivelul scalpului, feţei (sprâncene, obraji şi aripi nazale), iar în unele cazuri, şi pe corp.

Cauza apariţiei dermatitei seboreice nu se cunoaşte cu exactitate. Deşi apare numai în zonele unde pielea secretă mult sebum, medicii spun că glandele sebacee nu pot fi incriminate în totalitate. O dovadă în acest sens este apariţia afecţiunii şi la persoanele care suferă de boala Parkinson şi în cazul cărora s-a observat că glandele sebacee au o activitate diminuată.

De aceea, se consideră că vinovat de apariţia dermatitei seboreice este factorul ereditar. De asemenea, s-a observat că boala este frecventă şi la persoanele stresate sau diagnosticate cu oboseală cronică.

Totodată, s-a observat o frecvenţă crescută a bolii şi la persoanele în cazul cărora fungul, care se găseşte în mod normal pe piele, are o activitate exacerbată.

Dermatologii recomandă persoanelor care suferă de dermatită seboreică să stea frecvent la soare, deoarece razele ultraviolete inhibă proliferarea acestei ciuperci şi astfel condiţia celui afectat se îmbunătăţeşte.

Tratamentul vizează în special simptomele

Deoarece este o afecţiune cronică, tratamentul dermatitei seboreice constă în ameliorarea simptomelor. Medicii recomandă administrarea tratamentului încă de la primele semne de boală, deoarece, netratată, dermatita poate favoriza căderea părului. Pentru formele uşoare de boală (apare senzaţia de mâncărime, însă pielea nu se înroşeşte) se recomandă şampoane care conţin sulfură de seleniu, zinc şi ketoconazol, care au rolul de a reduce colonizarea cu fungul Malassezia furfur.

„În perioada tratamentului, aşa-numită de atac, se foloseşte un şampon special de două-trei ori pe săptămână, care se lasă trei minute să acţioneze. Pentru întreţinere se vor folosi alternativ un şampon-medicament (doar la o spălare) şi un şampon pentru pielea sensibilă (pentru două-trei spălări)", explică medicul dermatolog Oana Clătici de la spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.

Atenţie la infecţii!

În cazul în care inflamaţia persistă, se pot folosi steroizi topici, care au rol antiinflamator, sau se poate realiza o cură cu tetraciclină (1 g/zi) timp de 20-30 de zile.

Pentru îndepărtarea scuamelor se vor folosi creme pe bază de acid salicilic. În ciuda senzaţiei permanente de mâncărime, nu se recomandă scărpinarea, deoarece există pericol de infectare.

Apar episoade de recidivă

Dermatita seboreică este o afecţiune recidivantă, mai exact are perioade în care leziunile nu sunt prezente, dar şi perioade în care simptomatologia este intensă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările