Când ceasul biologic se strică, poate apărea diabetul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă aveţi un program de somn dezordonat, ar trebui să vă verificaţi periodic valoarea glicemiei
Dacă aveţi un program de somn dezordonat, ar trebui să vă verificaţi periodic valoarea glicemiei

„Explozia” de cazuri de diabet înregistrată în epoca modernă este pusă de specialişti atât pe seama  alimentaţiei, cât şi pe seama problemelor  de somn cu care se confruntă tot mai multe persoane. Când ritmul veghe-somn se dereglează, nivelul glicemiei creşte.

Legătura dintre ceasul biologic şi riscul de apariţie a diabetului de tip 2 a fost de mult observată la persoanele care lucrează în schimburi.

Oamenii de ştiinţă au sesizat că aceştia au un risc mai mare de a dezvolta rezistenţă la insulină, însă nu au putut evidenţia mecanismele biologice care stau la originea acestui fenomen. Un risc similar a fost observat şi la cei care suferă de tulburări de somn sau care nu respectă ritmul circadian al organismului, adică se culcă la ore târzii şi dorm puţin.

O proteină cu multiple roluri

De curând, cercetătorii de la departamentul de ştiinţe biologice al Universităţii „California" din San Diego, SUA, au descoperit „veriga lipsă". O proteină despre care se ştia că joacă un rol esenţial în reglarea ceasului biologic al mamiferelor este implicată, se pare, şi în reglarea producţiei de glucoză de la nivelul ficatului.

„Ştim că şoarecii de laborator al căror ceas biologic nu funcţionează bine au tendinţa de a deveni obezi şi diabetici. Şi ştim că, la şoarecii care au dezvoltat diabet şi care au devenit obezi, ceasul biologic nu funcţionează în parametri optimi. Însă acum am descoperit că ceea ce influenţează această relaţie este o proteină numită criptocrom", spune Steve Kay, directorul departamentului de ştiinţe biologice, cel care a realizat studiul.

Rolul criptocromului în reglarea ceasului biologic a fost identificat pentru prima dată la plante. Ulterior, s-a descoperit că are aceeaşi funcţie la mamifere. Însă această proteină, au observat cercetătorii de la Universitatea „California", controlează şi un hormon secretat de pancreas, numit glucagon, fără de care producţia de glucoză ce are loc în ficat nu ar fi posibilă.

Cine «dictează» producţia de glucoză

Ficatul trebuie să asigure o producţie constantă de glucoză pe tot parcursul zilei şi al nopţii, pentru a menţine funcţionarea creierului şi a tuturor organelor şi celulelor. Când suntem în stare de veghe şi când mâncăm, ficatul furnizează o cantitate suficientă de glucoză.

Dar când dormim sau când nu mâncăm, nivelul de glucoză scade, iar pancreasul va secreta mai mult glucagon. El „comandă" transformarea în glucoză a glicogenului depozitat în ficat. Numai în acest mod se poate menţine constant nivelul glucozei în circulaţia sanguină 24 de ore din 24.

Reacţie în lanţ

O dereglare a ritmului circadian atrage după sine modificarea nivelului criptocromului produs de ficat. Acesta, la rândul său, creşte nivelul hormonului glucagon, iar consecinţa este secreţia mai  mare de glucoză, ce implică riscul de apariţie a diabetului. „Există indicii cum că ceasul biologic ar putea influenţa nu doar nivelul glucagonului, ci şi pe cel al altor hormoni importanţi pentru metabolism", crede Steve Kay.

Ar putea scădea numărul  bolnavilor

În studii de laborator, specialiştii americani au reuşit ­deja să modifice nivelul ­proteinei din ficat care ne controlează ceasul biologic. Experimentele efectuate pe şoareci de laborator au arătat că o „corectare" a nivelului acestei proteine influenţează nivelul glucagonului şi menţine sub control diabetul de tip 2.

Cercetătorii cred că în acest mod vom avea considerabil mai puţini diabetici pe ­viitor, întrucât, susţin ei, o mare ­parte din cazuri sunt consecinţa dereglării ritmului veghe-somn.

Specialistul nostru
Dr. Nicoleta Mihaela Mîndrescu

medic specialist diabet,
nutriţie şi boli metabolice

Privarea de somn dereglează secreţiile hormonilor implicaţi în echilibrul metabolic al corpului: hormonii tiroidieni, glucocorticoizi, sexuali etc. Există studii care demonstrează că bărbaţii care dorm mai puţin de 5 ore pe noapte au un risc de apariţie a diabetului de trei ori mai mare decât cei care dorm suficient.

Tulburările ritmului veghe-somn determină, de asemenea, creşterea apetitului, în special pentru alimente bogate în calorii şi în carbohidraţi, deoarece privarea de somn creşte concentraţia hormonilor care stimulează apetitul (grelina) şi o scade pe cea a hormonilor care inhibă apetitul (leptina). Consumul acestor alimente favorizează obezitatea, un important factor predispozant pentru diabet.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite