Când «boala zahărului» umbreşte copilăria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Perioada copilăriei este adesea asociată cu gustul dulce al ciocolatei. În ţara noastră, peste 2.500 de copii nu se pot bucura de dulciuri. Cel care le răpeşte această bucurie este diabetul zaharat.

Diabetul este o afecţiune caracterizată printr-un deficit major al secreţiei de insulină, singurul hormon care controlează nivelul glicemiei (zahărul din sânge). La copii, cea mai frecventă formă a diabetului este cea de tip 1, insulinodependentă.

Senzaţia de sete intensă, scăderea în greutate şi astenia sunt simptome caracteristice diabetului. Specialiştii atrag atenţia că, dacă nu se iau măsuri de la apariţia primelor simptome, se poate ajunge la comă hiperglicemică. Cristina-Maria Petruţ este unul dintre copiii în cazul cărora diabetul a fost depistat după ce au apărut complicaţiile, pe când  avea numai 10-11 ani.

„Semnele care anunţau debutul diabetului au apărut însă cu aproximativ un an înainte de depistare. Din păcate, ele nu au fost atribuite bolii, astfel că în anul 2002 am fost internată în spital în precomă diabetică", îşi aminteşte tânăra, acum în vârstă de 20 de ani.

Copiii sunt nevoiţi să facă zilnic patru-cinci injecţii

În caz de diabet, pentru ca valorile glicemice să fie menţinute la un nivel aproape normal, este necesar tratamentul cu insulină, care este administrată subcutanat cu ajutorul a patru-cinci injecţii pe zi. La fel de importante sunt şi adoptarea unui regim alimentar, dar şi practicarea unei activităţi fizice. Cristina a înţeles repede cât de importante sunt ajustările stilului de viaţă.

„Cât timp am fost internată, am învăţat cum trebuie să îmi fac injecţiile şi cum să mănânc. La început, regimul alimentar mi s-a părut foarte strict, dar încetul cu încetul m-am obişnuit. Singurul lucru cu care m-am acomodat mai greu au fost cele cinci injecţii zilnice pe care mi le-am făcut singură de la început, deoarece nu îmi plăcea să mi le facă mama sau asistentele", afirmă tânăra. 

Ea îşi aminteşte că au fost zile în care nu a putut ieşi cu prietenii la joacă, la un suc sau uneori chiar la şcoală, pentru că avea nivelul glicemiei prea mare sau prea mic şi nu se simţea bine, însă astfel de incidente nu au fost frecvente şi Cristina a trecut destul de uşor peste ele cu ajutorul suportului familiei şi al optimismului de care a dat dovadă.

„Bineînţeles că în aceşti opt ani am avut momente mai puţin plăcute, m-am lovit de multe greutăţi, am simţit uneori că-mi pierd curajul, dar am avut întotdeauna şi am în continuare persoane de nădejde alături de mine", conchide Cristina.

Atitudinea pozitivă, esenţială

Ioana este de două ori învingătoare: la 18 ani, ea este campioană naţională la scrimă de şase ori, a luat bronzul la Balcaniadă şi reprezintă totodată un exemplu pozitiv pentru cei cu diabet. Nu s-a gândit vreodată să renunţe la sport din cauza bolii, chiar dacă la început mergea cu cântarul în cantonament, pentru a-şi cântări alimentele.

„Insulina este trecută pe lista substanţelor interzise în sport, iar pentru toate competiţiile a fost nevoită să-şi facă un dosar cu toate analizele şi tratamentul de care are nevoie, pentru a-l prezenta medicilor când mergea la controlul doping", spune despre Ioana gimnasta Andreea Răducan. Ioana însă afirmă că „pur şi simplu, duc o viaţă de om normal, numai că mai fac câteva lucruri în plus.

M-am adaptat regimului, stilului de viaţă. Am reuşit să ajung aici datorită ambiţiei, dar am avut şi susţinere din partea părinţilor şi a antrenorilor". 

Rezistenţa la insulină, o complicaţie

Rezistenţa la insulină este o altă complicaţie a diabetului, situaţie în care este necesară administrarea unei cantităţi mari de insulină, pentru ca nivelul glicemiei să fie menţinut în limite normale. Şi Cristina s-a confruntat cu rezistenţă la insulină. 

„Pentru că nivelul glicemiei în cazul meu a fost foarte greu de controlat, am ajuns în atenţia Centrului de Diabet Cluj, unde mi-a fost instalată pompă de insulină. Am fost prima purtătoare de pompă de insulină din România. Pompa m-a ajutat mult, pentru că am reuşit să-mi controlez mai bine glicemia, nu a trebuit să-mi organizez programul în jurul celor cinci-şase injecţii pe zi, nu a mai trebuit să mă ascund ca să-mi fac injecţiile, am putut să mă bucur de copilăria, adolescenţa mea şi de prietenii mei", spune Cristina.

„Pompa de insulină este eficientă şi sigură, fiind indicată celor care nu reuşesc să-şi controleze glicemia chiar şi cu un tratament corect, celor cu hipoglicemii frecvente, celor cu program neregulat sau gravidelor", ne-a declarat conf. dr. Gabriela Roman de la Centrul Clinic de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Cluj-Napoca.

Precizare

Diabetul de tip 2 apare la copii din cauza obezităţii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite