Când se ajunge la insuficienţă renală

Când se ajunge la insuficienţă renală

Oboseala accentuată şi durerile de cap sunt unele dintre primele simptome ale insuficienţei renale.

Poţi trăi ani buni cu boala cronică de rinichi fără simptome. La descoperirea afecţiunii, adesea, rinichii îşi pierd funcţia de filtrare a sângelui şi pe cea de eliminare a reziduurilor din organism. Când rinichii nu-şi mai îndeplinesc rolul sau când funcţia lor este sub 10%, apare insuficienţa renală. În această situaţie, activitatea rinichilor este efectuată cu un aparat de dializă.

Ştiri pe aceeaşi temă

În jur de 10-11% din români suferă de boala cronică de rinichi. Este o afecţiune care evoluează adesea în tăcere, ceea ce întârzie diagnosticarea. Boala se caracterizează prin reducerea continuă, pe o durată de cel puţin 3 luni, a capacităţii rinichilor de a-şi îndeplini funcţiile. Odată instalată, boala cronică de rinichi evoluează, având ca urmare pierderea treptată şi definitivă a funcţiei renale. Rareori, în primele stadii, boala cronică de rinichi este însoţită de scăderea cantităţii de urină eliminată, prin oboseală nejustificată, dureri de cap şi edeme. Analizele de sânge şi sumarul de urină ajută la depistarea din timp a acestei afecţiuni. 

Boala cronică de rinichi este însoţită atât de acumularea de deşeuri metabolice, cât şi de anemie, probleme osoase (dureri, fracturi) şi hipertensiune. De asemenea, boala cronică de rinichi agravează ateroscleroza, cu risc de apariţie a infarctului miocardic sau a accidentului vascular cerebral.  

Diabetul şi hipertensiunea, inamicii rinichilor

Peste 3 sferturi din cazurile de boală cronică de rinichi sunt cauzate de diabet şi hipertensiune. De altfel, între hipertensiune şi afectarea rinichilor există un cerc vicios. Valorile mari ale tensiunii arteriale duc la îmbolnăvirea rinichilor, iar boala cronică de rinichi în sine cauzează hipertensiune. Alţi factori de risc sunt: vârsta peste 50 de ani, afecţiunile renale şi cele cardiovasculare, moştenirea genetică (rude de gradul I cu boală cronică de rinichi).

Află pe clicksanatate.ro mai multe despre simptomele insuficienţei renale!

«Am atacuri de panică din nou! Cum scap de ele?»

Top 6 remedii care luptă împotriva constipaţiei

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: