Când şi cum se administrează adrenalina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrenalina ar trebui administrată doar  de medic, în doze bine controlate
Adrenalina ar trebui administrată doar de medic, în doze bine controlate

Injecţiile cu adrenalină sunt singurul tratament cu adevărat eficient în caz de şoc anafilactic, o reacţie alergică severă, care duce la deces. Ele au însă şi foarte multe contraindicaţii. Află care sunt acestea. În caz de şoc anafilactic, adrenalina relaxează musculatura căilor aeriene şi uşurează astfel respiraţia.

Adrenalina sau epinefrina, cum mai este cunoscută, ­este principalul tratament de urgenţă în caz de şoc anafilactic, o manifestare alergică extrem de severă, care duce la deces dacă nu se intervine prompt. Soluţia de adrenalină se administrează în principal intravenos şi are o acţiune rapidă. Ea atenuează constricţia căi­lor respiratorii care îngreunează sau chiar blochează respiraţia.

Injectarea se poate face la spital sau cu ajutorul seringilor preumplute cu adrenalină existente pe piaţă, care sunt incluse într-un dispozitiv automat pentru injectare. Tot datorită efectului său bronhodilatator, adrenalina se poate administra în caz de criză de astm bronşic. Ea mai este întrebuinţată şi în combinaţie cu diverse anes­tezice locale, cum sunt procaina şi lidocaina, întrucât le prelungeşte durata de acţiune şi le diminuează din toxicitate.

Riscantă pentru inimă

Pe cât de utilă, pe atât de periculoasă poate fi adrenalina atunci când dozele nu sunt bine controlate sau când persoana care a suferit şocul anafilactic are anumite afecţiuni asociate. Riscurile administrării ei sunt uneori majore: aritmii cardiace care pot merge până la deces şi creşterea tensiunii arteriale ­până la producerea unui accident vascular cerebral. Adrenalina nu este recomandată dacă bolnavul suferă de cardiopatie ischemică, de tahicardie, hipertensiune arterială, insuficienţă renală severă sau de hipertiroidie. Totuşi, aceste contraindicaţii sunt relative în situaţii de urgenţă, când viaţa este în pericol din ­cauza unui şoc anafilactic.

Specialistul nostru
Prof. dr. Ioan Fulga
Şeful Catedrei de Farmacologie UMF „Carol Davila"

Adrenalina este un medicament din categoria celor foarte importante, deoarece salvează vieţi. Ea este indicată în caz de şoc anafilactic, dar şi în anumite situaţii cardiologice speciale, însă numai în spitale. Pentru că implică reacţii adverse majore, adrenalina ar trebui administrată doar de personal medical. Dacă persoanele alergice vor să folosească seringile preumplute pe care le au, ele trebuie să fie bine instruite privind modul de utilizare. Tocmai din ­cauza efectelor adverse deosebit de grave pe care le-ar putea avea în ­doze necontrolate, adrenalina nu se eliberează precum paracetamolul, fără reţetă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite