Cancerul care se dezvoltă în tăcere

Cancerul care se dezvoltă în tăcere

Femeile care n-au născut niciodată au un mai mare risc de a face boala în comparaţie cu cele care au născut.

Balonarea, sângerările vaginale în afara menstruaţiei şi durerea abdominală sunt câteva dintre simptomele cancerului ovarian. Din păcate, cele mai multe tumori ovariene maligne sunt descoperite în stadii avansate, când şansele de supravieţuire sunt reduse.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cancerul ovarian este una dintre bolile care se dezvoltă silenţios, fără simptome evidente în primele stadii. În stadiul I, afectează unul sau ambele ovare, fără să atingă alte structuri învecinate, iar în stadiul II, boala se extinde la organe din apropierea ovarului (uter, trompele uterine).

În stadiul III, celulele canceroase se răspândesc la ţesuturile din afara zonei pelviene sau la nodulii limfatici, iar în ultima etapă, apar metastaze la organe precum ficatul. În cele mai mult cazuri, cancerul ovarian se depistează în stadiul III, când şansele de supravieţuire până la 5 ani scad cu până la 35%.

Sarcina şi alăptarea au rol protector

La fel ca în alte boli, factorul ereditar joacă un rol important în apariţia cancerului ovarian. Sunt mai expuse femeile cu rude diagnosticate cu cancer de sân şi/sau ovarian (în special înainte de instalarea menopauzei) sau cu cancer mamar bilateral. Şi femeile care nu au născut niciodată au un mai mare risc de a face boala în comparaţie cu cele care au născut. Aşadar, sarcina are un rol protector, la fel şi alăptarea. Şi folosirea anticoncepţionalelor orale poate scădea riscul de boală.

Află pe Clicksanatate.ro ce simptome trebuie să te alarmeze!

5 leacuri care alină durerea cauzată de hernie


Aceste fructe te ajută să slăbeşti mai repede!

citeste totul despre: