Cancerul oral, consecinţă a sexului neprotejat. Numărul cazurilor a crescut de şapte ori în ultimii 30 de ani

Cancerul oral, consecinţă a sexului
neprotejat. Numărul cazurilor a crescut de şapte ori în ultimii 30 de ani

Inflamarea amigdalelor şi durerea persistentă în gât, care nu pot fi puse pe seama unei banale răceli, pot anunţa cancerul oral FOTO: Shutterstock

Între 15% şi 25% din cazurile de cancer de gât sunt cauzate de o boală cu transmitere sexuală, mai exact, de infecţia cu anumite tulpini ale papilomavirusului uman, arată statisticile realizate în ultimii 30 de ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Declaraţia lui Michael Douglas că a făcut cancer la gât din cauza sexului oral a redeschis discuţia despre infecţiile transmisibile sexual şi cât de periculoase sunt acestea, inclusiv în cazul bărbaţilor.

„Există peste 100 de tipuri cunoscute de HPV, împărţite în cele cu risc crescut (oncogene sau cauzatoare de cancer) şi cele cu risc scăzut. Au fost identificate 15 tulpini HPV oncogene asociate cu leziunile precanceroase sau cu cancerul de col uterin. Studiile arată că tulpinile oncogene 16 şi 18 cauzează aproximativ 70% din totalul cazurilor de cancer de col uterin în întreaga lume“, explică medicul primar epidemiolog Adriana Pistol de la Centrul de Prevenire şi de Control al Bolilor Transmisibile din Bucureşti.

Sexul oral cu mai mult de şase parteneri, un risc

Dar riscul nu există doar în cazul femeilor. Un studiu publicat în „New England Medical Journal“ a scos la iveală că, indiferent de sex, persoanele care au făcut sex oral cu mai mult de şase parteneri de-a lungul vieţii au un risc de aproape nouă ori mai mare de a face cancer oral decât cele care nu au avut un astfel de comportament sexual.

De altfel, în ultimii 30 de ani s-a constatat o creştere constantă a numărului cazurilor de cancer de cap şi de gât mai ales în rândul bărbaţilor, din cauza infecţiei cu tulpinile oncogene ale papilomavirusului uman. Mai precis, în prezent proporţia noilor cazuri de cancer de amigdală este de şapte ori mai mare decât cu 30 de ani în urmă.

„Şi eu am mulţi pacienţi bărbaţi, heterosexuali, cu forme de cancer al capului şi al gâtului cauzate de infecţia cu HPV“, precizează Dan Popescu, medic specialist hematolog oncolog în Manhattan, NY/Allentown, SUA (Dr. Dan)

Cum se manifestă

Cancerul de gât poate afecta fie faringele, fie laringele şi corzile vocale, fie amigdalele. Principalele manifestări care ar trebui să te trimită de urgenţă la un consult ORL sunt:

  • tusea persistentă;
  • modificări ale vocii sau îngroşarea bruscă a vocii;
  • dificultăţi la înghiţire;
  • dureri de urechi (gâtul şi urechile sunt în strânsă legătură, iar durerea se poate propaga);
  • un nodul, o inflamaţie sau o rană în gât care pare că nu se mai vindecă;
  • durere sau usturime în gât;
  • pierdere în greutate aparent inexplicabilă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările