Cancerul: de la „big C” la o boală cronică

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cancer FOTO Shutterstock

În anii ’70, despre cancer se discuta în şoaptă. „The big C” era supranumită boala care, la acel moment, însemna condamnarea la moarte.

După 5 decenii, suntem în punctul în care discutăm despre cancer cu mai multă detaşare emoţională, ca despre o boală cronică. Această schimbare de paradigmă nu ar fi fost posibilă fără inovaţie. Fără oameni, idei, bani şi muncă, după cum s-a afirmat zilele acestea la Întâlnirea Anuală a Societăţii Americane de Oncologie Clinică. 

Începând de vineri, Chicago este centrul mondial al oncologiei. Sunt prezenţi aici 50.000 de experţi în oncologie, cele mai importante figuri din domeniul managementului cancerului. La ASCO, organizaţie înfiinţată în urmă cu fix 50 de ani, s-a scris mare parte din succesul planetar în oncologie.

Organizatorii au realizat şi un sondaj, privitor la momentele cheie în oncologie, din ultimii 50 de ani, propunând următoarele 5 borne:

1965 Descoperireea tratamentului (cura MOPP) pentru limfomul Hodgkin, care ducea la vindecarea a peste jumătate dintre bolnavi

1977 Descoperirea tratamentului curativ pentru cancerul testicular. La acel moment, combinaţia dintre cisplatin, vinblastină şi bleomicină ducea la vindecare în 70%din cazuri. În acest moment, peste 95% dintre cei cu cancer testicular se vindecă

1997 FDA (Food and Drug Administration) aprobă primul medicament ţintit, rituximab, pentru limfom cu celule B non-Hodgkin. Intram astfel în epoca medicinei personalizate în oncologie

2001 După numai 3 luni de studiu, FDA aprobă tratamentul cu imatinib pentru leucemia mieloidă cronică, o boală fatală la acel moment. Eficacitatea şi administrarea facilă a medicamentului a dus la transformarea leucemiei mieloide cronice într-o boală perfect controlabilă.

2006 Aprobarea primului vaccin care previne cancerul de col uterin, prin prevenirea infecţiei cu HPV 16 şi HPV 18

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite