Caloriile „goale“ ne ameninţă silueta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă sunt consumate în cantităţi mici, alimentele care conţin astfel de calorii predispun la îngrăşare. Lista deserviciilor pe care le aduc alimentele ultrarafinate sau de tip light este lungă: păgubesc organismul de vitamina B1, de crom şi de magneziu şi au indice glicemic ridicat.

Dacă dorim să ne menţinem silueta, nu trebuie să numărăm caloriile consumate la o masă, ci să fim atenţi la calitatea lor nutriţională, atenţionează specialiştii. Caloriile reprezintă cantitatea de energie ce poate fi prelucrată din alimente în urma proceselor de digestie şi este exprimată în Kilocalorii sau Kilojouli. Potrivit nutriţioniştilor, caloriile pot fi împărţite în trei categorii.

Există calorii de înaltă calitate sau „vii", care sunt furnizate de macronutrienţii alimentelor naturale şi prezintă avantajul că nu îngraşă, previn îmbolnăvirea şi îmbătrânirea prematură. O altă categorie de calorii o reprezintă cele pe care nutriţioniştii le numesc „negative".

Acestea nu aduc niciun un aport energetic organismului, însă, pentru a fi digerate, necesită o cantitate mai mare de energie decât cea pe care o furnizează. Diferenţa energetică necesară metabolizării acestora este preluată din ţesutul adipos. Prin urmare, alimentele care conţin calorii negative sunt recomandate pentru curele de slăbire.

La polul opus se află caloriile de slabă calitate sau „goale" care se găsesc în alimentele rafinate, dezechilibrate din punct de vedere nutriţional.

„Pentru a putea fi utilizate, caloriile goale consumă din rezervele organismului. Astfel, ele nu doar că au un efect păgubitor asupra metabolismului, ci şi dezechibrează funcţiile organismului, conducând la maladii grave", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

Printre alimentele care conţin calorii goale se numără zahărul alb, siropurile de glucoză, grăsimile rafinate (margarina) şi produsele de patiserie şi de cofetărie, care combină făina albă cu grăsimi rafinate de origine animală sau vegetală. De asemenea, caloriile goale se mai găsesc şi în chipsuri, snack-uri şi în conservele de legume şi de carne.  

Induc efectul de yo-yo

Chiar dacă sunt consumate în cantităţi mici, alimentele care conţin calorii goale reprezintă un pericol pentru siluetă. „Teoria consumului hipocaloric pe care se bazează dietele restrictive, care nu ţin cont de calitatea nutriţională a caloriilor, ci numai de numărul lor, este falsă şi induce efectul de yo-yo (variaţii ponderale mari), care, în final, determină apariţia unor boli grave, precum diabet, hipertensiune arterială, cancer, Parkinson şi Alzheimer", atrage atenţia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

De asemenea, silueta este influenţată şi de modul în care sunt metabolizate caloriile. De exemplu, 25 g de bomboane care au 100 Kcal favorizează îngrăşarea, pe când o cantitate de şase ori mai mare de fasole, echivalentă tot cu 100 Kcal, nu va avea acelaşi efect.

Explicaţia: cele 100 Kcal din bomboane sunt transformate în colesterol şi în grăsime, iar din cele 100 Kcal din fasole 50 Kcal sunt transformate în energie, iar restul sunt utilizate pentru creşterea peristaltismului intestinal, scăderea colesterolului şi în detoxifiere. De asemenea, o parte din kilocalorii sunt eliminate sub formă de reziduuri.

"Caloriile goale consumă din rezervele organismului şi produc astfel dezechilibre care, în timp, determină maladii grave."
Prof. dr. Gheorghe  Mencinicopschi
directorul Institutului
de Cercetări Alimentare

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite