Călătorie în trecutul medicinei: metode de tratament ciudate şi înspăimântătoare

Călătorie în trecutul medicinei: metode de tratament ciudate şi înspăimântătoare

Leonid Rogozov s-a operat singur de apendicită, fiind singururl chirurg dintr-o expediţie în Antarctica

O călătorie în ciudatele şi uneori înfricoşătoarele metode de tratament medical din trecut ne dezvăluie instrumente medicale care ne fac pielea de găină, abordări medicale înfricoşătoare, oamenii cu două feţe şi chiar un chirurg care se operează singur.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Apa tonică care te omoară
 
Una dintre cele mai interesante, dar şi înfricoşătoare, poveşti ale medicinei din trecut este cea a lui Eben Byers. El a fost un american de 51 de ani care prelucra oţelul, era campion la golf şi urma tratamente bazate pe cantităţi impresionante de „apă cu radiu“. El a atras atenţia asupra pericolului radiaţiilor în 1932, când a murit din cauza acestor tratamente. 
 
Fizioterapeutul lui Eben i-a recomandat produsul „Radithor“ împotriva durerilor de braţe şi a oboselii. Fiecare sticlă de „Radithor“ conţinea un microgram de radiu amestecat cu apă distilată şi trebuia băută după fiecare masă. Însă Eben a început să slăbească, avea dureri de cap şi a început să sufere de necroză a oaselor maxilarului, pierzând câţiva dinţi. Compania care producea „Radithor“ a fost investigată pentru reclamă mincinoasă după decesul bărbatului, însă medicul lui susţinea că Ebner a murit de gută. 
 
Cearşafurile ude, tratament pentru problemele psihice
 
Poate că acum ni se pare bizar, însă în trecut unul dintre tratamentele pentru nebunie era să înfăşori pacienţii în cearşafuri ude, bolnavii fiind apoi puşi în paturi în rânduri simetrice.
 
Chirurgul care s-a operat singur
 
Leonid Rogozov a fost singurul chirurg dintr-o expediţie în Antarctica. El s-a diagnosticat singur cu apendicită şi a fost nevoit să se opereze singur. Operaţia a realizat-o pe 30 aprilie 1961.
 
Omul cu două feţe
 
Însă, poate cea mai ciudată este povestea omului cu două feţe. Edward Mordrake a trăit în secolul XIX. Se pare că avea o faţă în plus, poziţionată în spatele capului. Această faţă nu putea să mănânce sau să vorbească, dar putea să râdă sau să plângă. Edward a implorat medicii să-i îndepărteze acest „cap de demon“ deoarece, susţinea el, îi şoptea lucruri îngrozitoare în timpul nopţii. Însă niciun medic nu a dorit să realizeze această operaţie. Edward s-a sinucis la vârsta de 23 de ani.
 

Citeşte şi:
 
 
Exfolieri chimice care ard straturi de piele de pe faţă, inhibitoare de apetit care cauzează atacuri de cord, chirurgie pentru zonele intime pentru a semăna cu cele ale unei păpuşi Barbie sau pungi cu lichid îndoielnic vârâte în sâni pentru a-i face mai mari - acestea sunt metode de înfrumuseţare acceptate în zilele noastre. Dar şi în trecut, alte metode considerate sigure au cauzat mutilări îngrozitoare femeilor.
 
 
Oamenii de ştiinţă elveţieni au anunţat săptămâna trecută că au descoperit poloniu de 18 ori peste limita normală în rămăşiţele lui Yasser Arafat, decedat în 2004. Concluzia? Fostul lider palestinian a fost otrăvit. De la descoperirea radiaţiilor, la sfârşitul secolului XIX, au existat multe cazuri de otrăviri... spectaculoase, mai ales că pericolele iradierii nu au fost cunoscute de la început.
 
 
Palestinienii au solicitat miercuri o expertiză internaţională în ce priveşte moartea liderului Yasser Arafat după ce s-a raporat o posibilă otrăvire a acestuia; riscurile exhumării au crescut.

 

Radithor, apă radioactivă recomandată de medici drept tonic

Imagini din aceeasi galerie
 • Radithor, apă radioactivă recomandată de medici drept tonic
 • Reclamă la aparatul spinal al doctorului Clark (1878)
 • Asistentă medicală la radiologie, Primul Război Mondial, Franța 1918
 • Băiat în scaun cu rotile (circa 1915)
 • Bebeluși la bronzat pentru a stopa rahitismul produs de vremea rece. Orfelinatul din Chicago, SUA, 1925
 • Bisturie, China 1801-1920
 • 1855-1860. Una dintre primele intervenții chirurgicale realizată cu ajutorul eterului ca anestezic
 • Leonid Rogozov, singurul chirurg dintr-o expediție în Antarctica, realizează o intervenție chirurgicală asupra lui însuși, după ce s-a diagnosticat cu apendicită - 30 aprilie 1961
 • Edward Mordrake a trăit în secolul XIX. Se pare că avea o față în plus, poziționată în spatele capului. Această față nu putea să mănânce sau să vorbească, dar putea să râdă sau să plângă. Edward a implorat medicii să-i scoată acest „cap de demon“ deoarece, susținea el, îi șoptea lucuri îngrozitoare în timpul nopții. Însă niciun medic nu a dorit să realizeze această operație. Edward s-a sinucis la vârsta de 23 de ani
 • Examen neurologic efectuat cu ajutorul unui dispozitiv electric (circa 1884)
 • Femeie cu picior artificial prea rușinată să-și arate fața (circa 1890-1900)
 • Măști purtate de medici în timpul ciumei. În „cioc“ se regăseau substanțe aromatice pentru a-i împiedica pe oameni să simtă mirosul cadavrelor
 • Model anatomic. Medicii nu aveau voie să atingă corpul unei femei așa că le ofereau acest model pentru ca femeile să arate pe el unde anume simt durere
 • Proteză de picior
 • Proteză pentru mână (circa 1800)
 • Câteva obiecte pentru a masca rănile faciale. Începuturile chirurgiei estetice
 • Reprezentare obstetrica, Italia 1700-1800. Instrument folosit pentru a învăța studenții la medicină și moașele despre naștere
 • Scaun pentru naștere folosit până în 1800
 • Sticlă folosită la transfuziile de sânge. Anglia, 1978
 • În secolul XIX și la începutul secolului XX tratamentul pentru nebunie era înfășurarea pacienților în cearșafuri ude
 • Tratament pentru scolioză realizat de Lewis Sayre
 • Trusă de chirurgie folosită în timpul Războiului de Independență al SUA (1775-1783)
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările