Câinii, terapeuţi pentru suferinţele vârstei a treia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii care au depăşit vârsta tinereţii, mai ales cei care au ajuns, de nevoie sau de bunăvoie, la o casă de bătrâni, găsesc cu greu în ei resurse să se ridice din pat dimineaţa şi să comunice între ei. Nişte animale de companie, bine pregătite în arta socializării, pot schimba acest lucru.

Sentiment de abandon, de singurătate, tristeţe profundă sau chiar depresie şi resemnare... Acestea sunt principalele probleme cu care se confruntă persoanele de vârsta a treia, cu atât mai mult cele instituţionalizate, din azilurile de bătrâni.  

Umplu golul lăsat de lipsa familiei

Tulburările psihice sunt cele mai frecvente, iar calitatea vieţii acestor persoane şi prelungirea ei depind, în mare măsură, de forţa interioară pentru a trece peste eventualele afecţiuni fizice şi de găsirea unui motiv pentru a coborî din pat dimineaţa. La aceste capitole dă rezultate notabile terapia cu animale.

A dovedit acest lucru doamna Olga Ostopovici, care simţea un „gol în suflet" după ce a ajuns la azilul „Casa Max" din Bucureşti. A avut norocul ca, în cadrul programului „Animalele fac oamenii să zâmbească", organizatorii, cei de la Mars România, să aleagă tocmai „Casa Max" pentru a iniţia un model de terapie cu animale.

„Faptul că am putut să mă joc cu căţeii mi-a dat o stare de linişte. Aşteptam cu plăcere să vină, să-i plimb, să mă joc cu ei, pentru că îmi aduceau un strop de bucurie", povesteşte doamna Olga.

Nu doar în cazul doamnei Olga animalele au adus o îmbunătăţire a stării psihice, ci în cazul majorităţii persoanelor care au participat la programul de terapie asistată de animale. Mai mult, potrivit psihologului Violeta Pascu, care este alături de vârstnicii de la „Casa Max" zi de zi, în cazul a două persoane participante la program s-a constatat o remisie a depresiei.

Conferă stabilitate în mişcări

Reumatismul degenerativ face ca persoanele în vârstă să se mişte din ce în ce mai greu, ba chiar, uneori acestea îşi pierd dorinţa de a se mai da jos din pat de teama căzăturilor. În această situaţie se afla şi doamna Mihaela Balea, de 68 de ani. Deşi nu are o vârstă atât de înaintată, capacitatea scăzută de mişcare, căzăturile repetate şi lipsa de motivaţie au determinat-o pe doamna Mihaela să nu mai coboare deloc din camera ei aflată la primul etaj al „Casei Max".

„Am avut o perioadă când nu am fost sigură pe picioarele mele şi nu ieşeam deloc afară. Nici la începutul programului nu m-am dat jos din pat, veneau voluntarii cu căţeii la mine în cameră, ca să mă bucur şi eu de ei. Dar după o vreme, cu ajutorul câinilor, am găsit o motivaţie să încerc să cobor din pat şi să ies să-i plimb prin curte", mărturiseşte femeia, ridicându-se ferm, dintr-o dată, de pe scaun, pentru a ne arăta că parcă nu-i mai este atât de greu să facă această mişcare.

Terapia cu animale, de-abia la început în România

Deşi în ţări precum Austria există centre specializate doar pe terapia cu animale, acest tip de tratament nu se practică decât izolat la noi în ţară.

„Doar în cadrul Facultăţii de Psihologie din Cluj-Napoca există o serie de module de terapie, care le pot fi de folos psihologilor", precizează Violeta Pascu. Programul „Animalele fac oamenii să zâmbească" este un proiect care s-a desfăşurat, timp de doi ani consecutiv, la „Casa Max".

În cadrul programului de anul acesta, vârstnicii au fost puşi sub tratament cu căţei de rasă de la Asociaţia Gia, timp de două ore în fiecare duminică, pe parcursul a zece săptămâni.

Reglează tensiunea arterială

Participanţilor la programul „Animalele fac oamenii să zâmbească" li se măsurau tensiunea arterială şi pulsul la începutul şi la finalul şedinţelor de terapie cu căţei. Potrivit specialiştilor, 7 din 10 persoane au înregistrat scăderi ale valorilor tensiunii arteriale, unele dintre ele chiar semnificative: de la 19 la 14.

Exerciţiu fizic

Cu ajutorul animalelor, persoane de peste 80 de ani au făcut din nou mişcare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite