Cadouri pentru un plus de vitalitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Propuneri de cadouri ca în 2012 să te bucuri de mai multă vitalitate
Propuneri de cadouri ca în 2012 să te bucuri de mai multă vitalitate

Sărbătorile de iarnă înseamnă mai mult decât bucuria de a-ţi petrece timp cu familia la masa de Crăciun. În această perioadă eşti şi mai motivat să-ţi faci bilanţul anului ce a trecut şi planuri pentru o viaţă mai bună în anul care vine. Noi îţi facem câteva propuneri de daruri ca în 2012 să te bucuri de mai multă vitalitate.

Primul şi cel mai important cadou pe care ţi-l poţi face în anul care urmează este să te străduieşti să scapi măcar de un obicei nesănătos. Pentru aceasta, este necesar un plan concret, în X paşi, de renunţare la fumat, de exemplu. Începe prin a face o listă pro şi contra fumat. În stânga paginii, trece părţile negative ale acestui obicei, de exemplu: „Ţigările sunt prea scumpe", „Nu rezist la efort la fel de bine ca înainte să mă apuc de fumat", „Toate hainele îmi miros a fum", „Am tenul mat şi îmbătrânit" sau „Tuşesc des".

Iar în dreapta trece părţile pe care tu le consideri pozitive. Cu siguranţă lista „contra" va fi mai lungă. Dacă astfel te-ai convins că îţi doreşti să renunţi la fumat, primul pas e deja făcut, iar pentru restul poţi să ceri ajutorul specialiştilor. Aşadar, dacă nu crezi că vei reuşi singur, înscrie-te în Programul „Stop fumat!", unde beneficiezi de consiliere medicală şi psihologică, dar şi de medicamente antinicotinice, totul contra sumei de 100 de lei.

Fă-ţi un plan de alimentaţie sănătoasă

Şi nefumătorii pot avea însă obiceiuri nocive. Iar cel mai întâlnit dintre ele constă în alimentaţia dezechilibrată. Fie că este vorba despre „escapadele" la restaurantele de tip fast-food, fie că, de cele mai multe ori, programul aglomerat nu-ţi permite să iei cele trei mese recomandate pe zi ori că preferi dulciurile concentrate în locul fructelor, propune-ţi să renunţi la obiceiurile alimentare nesănătoase. După cum probabil că ştii deja, o varietate de probleme de sănătate apar ca urmare a unei igiene alimentare precare.

De la disconfort abdominal, balonări, constipaţie, tulburări hepatice şi biliare şi până la cancer digestiv, toate pot fi consecinţe ale dietei haotice. De aceea, un cadou extraordinar pentru sănătatea ta ar putea consta în câteva schimbări în ceea ce priveşte obiceiurile alimentare. Fă-ţi o listă cu alimentele sănătoase pe care crezi că ar trebui să le consumi mai des (mai ales din categoria fructelor şi legumelor) şi cu cele al căror consum ar trebui să-l limitezi.

Cumpără-ţi vase speciale

Tot pentru a mânca mai sănătos, un pas important este să-ţi cumperi un vas sau un dispozitiv de gătit la aburi, fiindcă alimentele preparate astfel îşi pierd mai puţin din proprietăţile nutritive. Pentru legumele trase la tigaie, se recomandă wok-ul. Prin forma sa, permite pătrunderea uniformă a legumelor, fără a se prăji excesiv şi fără a rezulta substanţe nocive. Pentru prepararea cărnii, poţi achiziţiona un grătar prevăzut cu un vas cu apă dedesubt şi cu o gaură în mijloc, pe unde pătrunde căldura flăcării de la aragaz. Acesta este cel mai sănătos tip de grătar, fiindcă grăsimea cărnii se scurge în apă, iar carnea nu intră niciodată în contact direct cu flacăra, astfel încât să dea naştere unor substanţe toxice.

O altă investiţie sănătoasă ar fi o maşină de pâine, cunoscut fiind faptul că pâinea pe care o cumpărăm este obţinută din făină rafinată şi dintr-o varietate de aditivi (pentru modificarea consistenţei, pentru gust şi pentru prelungirea perioadei de valabilitate). În multe cazuri, pâinea neagră din comerţ are, pe lângă toate acestea, şi coloranţi. Cu propria maşină de pâine, o poţi prepara din făină integrală, adăugând seminţe, pentru a-i creşte conţinutul de fibre şi pentru a o face mai sănătoasă.

Asigură-ţi un somn de calitate

Somnul este una dintre nevoile noastre imperioase şi de calitatea lui depinde şi calitatea vieţii. De-a lungul timpului, oamenii de ştiinţă au demonstrat că somnul insuficient sau de calitate proastă ne afectează capacităţile cognitive, memoria, puterea de lucru, dar poate determina şi boli organice, de exemplu afecţiuni cardiovasculare. De aceea, este foarte important să te asiguri că ai toate condiţiile să te odihneşti corespunzător. Pentru aceasta, ai nevoie de o saltea şi de perne ergonomice, adaptate modului în care dormi (pe spate, pe burtă sau pe o parte).

Găteşte legumele la abur fiindcă astfel îşi păstrează cele mai multe vitamine şi minerale

Tot pentru a-ţi oferi garanţia unui somn odihnitor reorganizează-ţi dormitorul: scoate toate aparatele care emit radiaţii (computerul, telefonul mobil, televizorul), pentru a-ţi oferi atmosfera liniştitoare de care ai nevoie în timpul somnului. În cazul în care sforăi sau dacă partenerul a semnalat că scrâşneşti din dinţi, că dai mult din picioare ori că ţi se opreşte respiraţia în timpul somnului, nu amâna o programare la un laborator de somnologie, pentru depistarea eventualelor tulburări grave de somn. Una dintre acestea este apneea în somn, care predispune la boli cardiovasculare, la infarct sau la accident vascular cerebral.

Lista produselor nesănătoase

Alimente la care trebuie să renunţi

Biscuiţi, prăjiturile şi chipsurile cu care-ţi amăgeşti foamea la serviciu, alimente şi sosuri semipreparate, sucuri dulci carbogazoase, hamburgeri şi mezeluri.

Alimente de consumat mai rar

Carne roşie, zahăr, sare, prăjeli şi alimente industriale de tipul preparatelor din făină rafinată ori uleiuri procesate şi băuturi alcoolice.

Program riguros de slăbit

Adoptând o alimentaţie echilibrată, ai putea împuşca doi iepuri dintr-o lovitură: îţi menţii starea de sănătate şi, în plus, dacă ai probleme cu greutatea, scapi de câteva kilograme. Dacă eşti supraponderal, cadoul pentru anul viitor ar putea consta într-o vizită la medicul nutriţionist şi într-un plan de mişcare bine pus la punct şi realist. În cazul în care suferi de anumite afecţiuni (de exemplu, de boli cardiovasculare), concepe programul de exerciţii fizice împreună cu medicul tău curant.

Găteşte legumele la abur fiindcă astfel îşi păstrează cele mai multe vitamine şi minerale

Nici dacă eşti perfect sănătos nu este recomandat să-ţi alcătuieşti singur antrenamentul săptămânal, ci apelează la ajutorul unui instructor experimentat. Poţi face alergări în parc, pentru care însă ai nevoie de încălţări potrivite, sărituri cu coarda sau, pur şi simplu, te poţi plimba într-un ritm alert, monitorizându-ţi bătăile inimii, caloriile arse şi numărul de paşi cu ajutorul unui pedometru. Iar dacă nu te simţi suficient de motivat să respecţi programul respectiv, abonează-te la o sală de fitness. Oferta de antrenamente este foarte variată, de la zumba (exerciţii antrenante pe ritmuri latino), la kangoo jumps (sărituri pe un tip de ghete cu arcuri, în ritmul muzicii).

Cu durerile de spate la kinetoterapeut

Dacă te confrunţi frecvent cu chinuitoare dureri de spate, este timpul să-ţi faci cadou un abonament la un kinetoterapeut. Prin masaj, dar şi prin exerciţii speciale, terapeutul te va ajuta să atenuezi durerile şi, în acelaşi timp, să corectezi greşelile de postură care le fac să reapară sau să se agraveze. În acelaşi scop, îţi poţi dărui un scaun ergonomic de birou, construit pentru a te ajuta să-ţi păstrezi postura corectă atunci când lucrezi la calculator sau doar o pernă care-ţi corectează poziţia pe scaun.

Specialistul nostru

Călin Ciubotaru
medic de familie

Cele mai importante cadouri pe care le putem face stării noastre de sănătate sunt să ne propunem şi chiar să reuşim să mâncăm în fiecare zi trei mese gătite în casă din alimente sănătoase şi să facem sport în aer liber măcar de trei-patru ori pe săptămână. De asemenea, este esenţial să ne facem analizele anuale. Nu există un pachet standard de analize ce trebuie recomandate. Fiecărui pacient, în funcţie de vârstă, sex şi de starea de sănătate, medicul îi va recomanda analizele necesare şi periodicitatea repetării acestora. Însă nici excesul de zel în acest domeniu nu este benefic, a face prea des analize nu reprezintă nici pe departe un mod de a ne îngriji sănătatea.

Moderaţie

Cele mai noi studii recomandă limitarea consumului de alcool la un pahar pe săptămână.

Aşa te menţii în formă tot anul!

Mai ales după 40 de ani, măsoară-ţi tensiunea arterială de câte ori îţi recomandă medicul

Atât persoanele diagnosticate cu anumite afecţiuni, cât şi persoanele sănătoase pot considera controalele medicale periodice ca pe un cadou pentru sănătate pe termen lung şi pentru longevitate. În cazul celor care nu suferă de nicio boală, analizele medicale se realizează anual.

Mai ales după 40 de ani, măsoară-ţi tensiunea arterială de câte ori îţi recomandă medicul

Este vorba despre testele sangvine (hemoleucograma, formula leucocitară, viteza de sedimentare a hematiilor - VSH, funcţia de coagulare, dozarea mineralelor, glicemia, nivelul colesterolului, dozarea enzimelor hepatice, a ureei, acidului uric şi a creatininei), dar şi despre sumarul de urină (semnalează probleme legate de densitatea, pH-ul sau de prezenţa unor substanţe problematice în urină).

Dispozitive de automonitorizare

În cazul bolnavilor cronic, frecvenţa şi tipul analizelor necesare an de an se stabilesc de către medicii curanţi. Mai ales pentru aceştia, dar şi pentru persoanele sănătoase, un alt cadou potrivit ar fi un dispozitiv de automonitorizare a stării de sănătate, de exemplu un tensiometru sau un glucometru. Potrivit specialiştilor, dispozitivele de măsurat tensiunea arterială cu manometru sunt mai sigure decât cele digitale. De asemenea, ţi-ar putea fi utile un cântar electronic, un metru şi un dispozitiv de calculat indicele de masă corporală. Acestea te pot motiva să iei măsuri pentru a ajunge o persoană fără probleme de greutate şi, implicit, fără problemele medicale aferente. Acestea sunt factori importanţi în ceea ce priveşte predispoziţia la obezitate, la boli cardiovasculare şi la diabet.

Oferă-ţi un zâmbet strălucitor

O dantură strălucitoare şi sănătoasă îţi oferă satisfacţia unui zâmbet nestingherit şi încredere în tine. De aceea, vizita la stomatolog poate fi considerată un dar pentru starea ta de bine. Bineînţeles, este extrem de importantă igiena personală a danturii cu periuţa şi cu pasta de dinţi potrivite, dar şi cu aţă dentară şi, eventual cu apă de gură. Însă indiferent de cât de mult ne-am strădui, nu putem curăţa perfect acumulările de placă bacteriană. Astfel, un cadou o dată la şase luni ar putea fi un periaj profesional şi un detartraj la medicul stomatolog.

Ai grijă de sănătatea ochilor tăi

O pereche de ochelari potrivită poate face minuni pentru starea ta generală dacă te confrunţi frecvent cu dureri de cap, dacă simţi că-ţi obosesc ochii după o zi de lucru în faţa monitorului unui computer sau dacă observi că acuitatea vizuală scade. Chiar dacă nu ai nevoie de dioptrii, în cazul în care lucrezi mai mult de opt ore la calculator, specialiştii oftalmologi recomandă purtarea unor ochelari cu lentile tratate cu substanţe speciale care protejează ochii de lumina nocivă a monitorului.

Dacă porţi astfel de ochelari de mai multă vreme, trebuie să ştii că, în timp, lentilele antireflex nu mai oferă protecţia de la început şi trebuie schimbate. De asemenea, o altă investiţie necesară, dacă nu ai făcut-o deja, este într-o pereche de ochelari de soare achiziţionată de la un centru de optică medicală. Expunerea excesivă a ochilor la radiaţiile ultraviolete, indiferent de sezon, poate duce la deteriorarea vederii în timp sau chiar la cataractă (opacifierea lentilei ochiului), la cancer al pleoapelor sau al conjunctivei.

Ocupă-ţi timpul liber cu un hobby

Pentru ca anul viitor să fii mai puţin stresat şi ca să simţi că faci ceva pentru tine, cultivă-ţi o pasiune. Indiferent că este vorba despre lectură, despre pictură, despre fotografie ori despre dans, un hobby te ajută să te delectezi şi să simţi că-ţi petreci timpul liber cu folos, oricât de obosit te-ai întoarce de la serviciu. În plus, cultivarea unei astfel de pasiuni chiar şi în pauzele de zece minute de la serviciu, te remontează şi te ajută să-ţi duci mai uşor la îndeplinire sarcinile.

Produse de calitate pentru piele tânără

Un cadou potrivit pentru a-ţi menţine aspectul tânăr al pielii îl reprezintă îngrijirea adecvată cu produse dermatocosmetice. Acestea conţin mai puţin parfum, şi mai puţine substanţe nocive şi mai multe ingrediente cu adevărat nutritive pentru ţesutul cutanat. De asemenea, pentru a fi sigur de sănătatea pielii, mergi la medicul dermatolog o dată pe an pentru verificarea aluniţelor şi a eventualelor pete suspecte.

O cură anuală cu vitamine naturale

Pe durata iernii este mai dificilă asimilarea vitaminelor şi mineralelor din hrană, cunoscut fiind faptul că fructele şi legumele proaspete au cel mai mare nivel de substanţe nutritive atunci când sunt consumate în sezonul de recoltare. De aceea, specialiştii recomandă, atât pentru tine, cât şi pentru familia ta, o cură cu vitamine şi cu minerale sub formă de suplimente alimentare. Atenţie, multe dintre suplimentele cu multivitamine din comerţ sunt sintetice! Alege-le, împreună cu medicul de familie, pe cele mai bune pentru tine, în funcţie de carenţe şi de afecţiunile de care suferi. Pentru întărirea imunităţii, dar şi în scop terapeutic, cere sfatul unui fitoterapeut pentru o cură cu remedii din plante.

Specialistul nostru

Lena Rusti
psiholog psihoterapeut

Mare parte din suferinţa şi din stresul nostru de peste an vin din faptul că îi lăsăm pe ceilalţi să ne spună, prin comportamentul lor, cum să ne simţim noi, iar asta ne face să fim vulnerabili, neputincioşi chiar. Putem anul viitor să încercăm să schimbăm totul în jurul nostru, astfel încât nouă să ne fie bine. De asemenea, putem să ne deschidem interior pentru a crea o legătură reală înter noi şi mediu şi a găsi în noi perspective de a privi lucrurile care înainte ne răneau, ne frustrau sau ne revoltau.

Cel mai mare cadou pe care o persoană şi-l poate face sieşi este să înveţe că ea alege cum se simte şi apoi să aleagă să se simtă în echilibru şi în armonie, chiar când lucrurile din jur ar putea-o face să se simtă altfel. Când alegi să nu te simţi rănit, chiar dacă cineva vrea să te rănească, atunci când alegi să nu te simţi jignit, chiar dacă cineva vrea să te jignească, atunci aduci în tine o putere mai mare decât mediul: butonul magic al echilibrului tău interior va sta la tine, nu la ceilalţi. Un alt cadou pe care ni-l putem face este să transformăm un vis într-un plan. Să îl aducem din sfera lui cândva în cea a lui acum, făcând primul pas în direcţia visului nostru.

Achiziţie

Ia-ţi un animal de companie, fiindcă te va ajuta să fii mai puţin stresat şi să nu te simţi singur.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite