Brazilienii anunţă că virusul Zika a fost descoperit şi la ţânţarul obişnuit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de cercetători brazilieni au anunţat că au descoperit virusul Zika în glandele salivare ale ţânţarului obişnuit, ceea ce ar fi un indiciu că şi acesta poate transmite boala, potrivit EFE.

Virusul este asociat cu microcefalia  la nou-născuţi, iar boala poate trece prin placentă. Până acum, se credea că acest virus poate fi transmis doar de ţânţarul din specia Aedes aegypti care este responsabil şi de transmiterea febrei Dengue şi Chikunguńa.

Decoperirea cercetătorilor de la laboratorul public brazilian Fundación Oswaldo Cruz (Fiocruz) a fost anunţată în cadrul seminarului asupra Zika reunit la Recife, în capitala statului Pernambuco, regiune a din Brazilia cea mai afectată de Zika şi de microcefalie la nou-născuţi.

Unul dintre biologi a explicat că experimentul a fost făcut în laborator asupra a 200 de ţânţari obişnuiţi (Culex), dar a adăugat că rezultatele nu sunt încă concludente, astfel încât nu se poate afirma cu certitudine că această specie poate infecta oamenii prin înţepătura sa. Va fi nevoie de 6-8 luni până se va putea ajunge la rezultatul final.

Însă, „există o mare probabilitate“ ca ţânţarul obişnuit să transmită Zika şi la oameni. În zonele urbane din Brazilia, sunt de 20 de ori mai mulţi ţânţari obişnuiţi decât aceia din specia Aedes aegypti.

Ce este Zika şi care sunt simptomele îmbolnăvirii

Zika este un virus transmis de ţânţari din specia responsabilă şi pentru febra galbenă. Specia nu trăieşte, în general, în Europa.

Boala trece de la mamă la făt, alte căi de transmitere fiind cea sexuală şi prin transfuzii de sânge. Simtomele durează între 2 şi 7 zile şi includ temperatură, dureri articulare, umflarea mâinilor şi a picioarelor, similare gripei. Deocamdată, nu există un tratament specific. Se face doar tratamentul simptomelor prin medicamente împotriva durerii şi hidratare cu apă.

În 2007, virusul a provocat o serie de decese în Asia, iar din 2015 s-a răspândit în America. Virusul Zika este considerat o boală infecţioasă emergentă, cu potenţial de a se răspândi în multe alte locuri. Răspândirea bolii a fost pusă în legătură cu creşterea simultană a bolilor neurologice şi microcefaliilor.

În 2016, în Europa, virusul a fost depistat la mai multe persoane, ultima îmbolnăvire fiind cea anunţată de Slovacia pe 2 martie, la o femeie care se întorsese de curând din Africa de Sud.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite