Brad de Crăciun, vâsc, decoruri de sărbătoare. Cum facem să nu reprezinte un risc de sănătate pentru cei mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plină de decoruri festive şi de tradiţii legate de familie, această perioadă din an oferă o mulţime de motive de bucurie. Care este vestea rea? Aşa cum există multe motive să avem sărbători cu bine, există, totodată şi ricuri, mai ales pentru cei mici. Iar, de sărbători, camerele de gardă ale spitalelor sunt mult mai aglomerate.

Dacă aveţi copii sau plănuiţi să organizaţi petreceri la dvs acasă pentru cei mici în această perioadă trebuie să aveţi în vedere câteva măsuri pentru ca aceştia să se poată bucura de sărbători în siguranţă.

Bradul de Crăciun, vâscul, decorurile de sărbătoare sunt motive de bucurie, dar pot deveni surse de neplăceri pentru toată lumea dacă nu sunteţi cu ochii pe cei mici. Şi, nimeni nu-şi doreşte să-şi petreacă sărbătorile la camera de gardă a spitalului.

La ce ar trebui să fiţi atenţi?

Ţineţi plantele toxice la distanţă. Sărutul de sub vâsc ar trebui înlocuit cu un sărut pur şi simplu. Şi asta pentru că fructele plantei sunt toxice. În situaţia în care se desprind de ramuri şi cad pe jos pot fi înghiţite de copii şi animale de companie şi cauza diaree, vomă, deshidratare şi somnolenţă.

Fixaţi decorul. Nu este niciodată prea devreme pentru a oferi copilului un mediu sigur în care să se poată mişca. Mai ales că micuţii sunt extrem de curioşi, vor să testeze rezistenţa tuturor lucrurilor şi nu numai. Globuleţele şi beteala din brad – mai ales acelea de mici dimensiuni - luminiţele – cu sau fără bule - pot arăta extrem de bine, dar pot deveni periculoase pentru cei mici. Bulele conţin clorură de metilen foarte toxică dacă este inhalată, înghiţită sau atinge pielea. Simptomele includ greaţă, vomă, dureri de cap, somnolenţă şi pot cauza chiar decesul.

Ca regulă generală, dacă este suficient de mic să încapă în gura copilului este prea mic pentru a fi un obiect de joacă. Atenţie la globurile fragile de sticlă se pot sparge cauzând răni. Aşa că fie renunţaţi la astfel de ornamente, fie le agăţaţi atât de sus în pom încât copilul să nu poate ajunge niciodată la ele.

Securizaţi bradul de Crăciun nu doar printr-o fixare bună, dar evitaţi să utilizaţi spray-urile sau alte produse care dau senzaţia de pom nins. Aceste produse conţin toxine care pot ajunge în gura copilului sau a animalului de companie.

Organizaţi o petrecere în siguranţă. Ţineţi departe de copii paharele pline cu lichide. Alcoolul de oricare fel este periculos pentru copii scăzând cantitatea de zahăr din sânge, ducând la vertijuri, comă sau chiar moarte. Mâncarea precum popcornul sau alunele nu are ce să caute pe masa unor copii mai mici de 4 ani.

Atenţie la bateriile jucăriilor! Asiguraţi-vă că micuţii nu au cum desface şi înghiţi bateriile de la jucării sau decoraţiuni pentru că lichidul din interior este extreme de toxic şi le poate arde esofagul şi nu numai. Folosiţi bandă adezivă pentru a nu da posibilitatea celor mici să le desfacă sau să ajungă la ele chiar dacă le scapă din mână.

Depozitaţi medicamentele la loc sigur. Dacă aveţi invitaţi adulţi care suferă de boli cornice sau care au asupra lor medicamente depozitaţi-le la loc sigur. Copiii sunt experţi în a scotoci peste tot, inclusiv în poşete şi genţi. dacă micuţii merg în vizită la alte persoane rugaţi-le să aibă grijă ca medicamentele să nu fie la îndemâna acestora. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite