Bolile care pot fi prevenite prin vaccinarea copiilor. Calendarul imunizărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imunizarea copiilor este o modalitate eficientă şi sigură de prevenire a unor boli infecţioase care pot duce la dizabilităţi severe.

Vaccinurile şi-au dovedit eficienţa de-a lungul timpului în prevenţia multor boli infecţioase. În România, calendarul imunizărilor din programul naţional începe încă de la naştere şi ţine până la vârsta de 14 ani.

Tuberculoza este o infecţie localizată la nivelul plămânilor, dar se poate răspândi şi la alte organe. Se poate transmite prin tuse şi strănut. Netratată, poate deveni fatală în cinci ani, în peste jumătate din cazuri.

Poliomielita este o infecţie virală care, în unele cazuri, poate provoca paralizie musculară şi chiar decesul. Membrele afectate de boală ajung deformate şi dureroase.

Hepatita B este tot o boală virală foarte severă şi foarte frecventă, care se poate transmite prin sânge sau derivaţi ai acestuia contaminaţi, în timpul transfuziilor, prin contact sexual cu o persoană infectată sau prin utlizarea unor ace sau al unor instrumente contaminate.

Hepatita virală A este produsă de virusul hepatitic A şi apare mai ales în epidemii, la copii. Este numită şi boala mâinilor murdare, printre căile de transmitere numărându-se şi apa şi alimentele contaminate cu materii fecale infectate, folosirea vaselor contaminate.  Grupurile de risc ridicat de a contacta boala sunt copiii din creşe şi grădiniţe, precum şi adulţii care trăiesc în condiţii lipsite de igienă.

Difteria este o afecţiune a căilor aeriene în principal, care devin umflate ducând la tulburări de respiraţie şi uneori sufocare, dar poate afecta şi pielea.

Tetanosul este produs de o bacterie care pătrunde în corp în urma unor tăieturi sau zgârieturi ale pielii. Bacteria eliberează o toxină care poate duce la rigiditate musculară, spasme dureroase, convulsii şi chiar deces.

Haemophilus Influenzae tip B poate determina infecţii severe în cazul copiilor sub 5 ani, formele grave afectând mai ales sugarii peste 2 luni – meningită, pneumonie, epiglotită.

Bolile pneumococice sunt produse de streptococ cele mai frecvente forme fiind meningitele, septicemiile, pneumoniile şi otitele medii.

Pneumonia pneumococică este o boală gravă care poate deveni fatală . Apare mai ales la vârste mici. Printre semne se numără tuse cu expectoraţie, febră mare, frisoane şi dureri în piept.

Meningita pneumococică este o infecţie la sistemului nervos central şi se întâlneşte mai ales la copiii cu vârsta sub 2 ani. În 80% din cazuri boala se vindecă, jumătate fără probleme serioase. Complicaţiile includ însă pierderea auzului şi leziuni la nivelul creierului.

Septicemia este o infecţie generalizată produsă de răspândirea streptococului peste tot în organism.

Otita medie este una dintre cele mai frecvente afecţiuni la copii. Boala afectează 3 din 4 copii cu vârste până la 3 ani. Acumularea de lichid în ureche poate duce la pierderea auzului.

Gastroenterita, în cazuri grave, duce la deshidratare, mai ales în cazul vârstnicilor şi a copiilor. Se manifestă prin tulburări digestive de tipul greţurilor, vărsăturilor, crampelor abdominale şi diareei.

Rotavirusul este principala cauză a diareei acute şi a vărsăturilor la sugari şi copiii mici. Infecţia cu rotavirus este foarte contagioasă şi reprezintă principala cauză de gastroenterită acută care duce la spitalizare în cazul acestora. Cea mai mare parte a copiilor cu vârste până în 2 ani şi aproape toţi până la vârsta de 5 ani.

Rujeola – pojarul – este o infecţie virală extrem de contagioasă. Se transmite pe calea aerului, prin picături de salivă pe care copilul le proiectează în jurul său. Simptomele sunt febră ridicată, tuse, secreţii nazale şi oculare, erupţie cutanată. Boala poate duce la complicaţii pulmonare şi are o mortalitate ridicată în cazul sugarilor şi a copiilor mici.

Rubeola duce la apariţia unei erupţii pe piele şi la umflarea ganglionilor din spatele urechii. Dacă o gravidă neimunizată contractează boala în primele 4 luni de sarcină, fătul poate suferi malformaţii.

Oreionul este o infecţie contagioasă care duce la creşterea în volum a glandelor salivare situate între ureche şi mandibulă. Alte semne sunt febra, durerile de cap, oboseala şi vărsăturile.

Varicela – vărsatul de vânt – este foarte contagioasă şi se caracterizează prin erupţie pe piele cu mâncărimi, febră, dureri de cap şi musculare şi stare de indispoziţie.

Calendarul vaccinărilor gratuite, la medicul de familie

În maternitate, în primele 24 de ore, 2-7 zile: vaccin antihepatitic B, în primele două ore după naştere; antituberculoză în primele 3 zile după naştere, dacă nou-născutul are epste 2.500 de grame.

La 2 luni: antidifteric, antitetanos, antituse convulsivă, antipolio, antihaemophilus influenzae B, antihepatită B, antipneumococ

La 4 luni: antidifteric, antitetanos, antituse convulsivă, antipolio, antihaemophilus influenzae B, antihepatită B, antipneumococ – rapel.

La 11 luni: antidifteric, antitetanos, antituse convulsivă, antipolio, antihaemophilus influenzae B, antihepatită B, antipneumococ – rapel.

La 12 luni: antirujeolă, antirubeolă, antioreion.

La 5 ani: antirujeolă, antirubeolă, antioreion – rapel.

La 6 ani: antidifterie, antitetanos, antituse convulsivă, antipolio.

La 14 ani: antidifterie, antitetanos/ antidifterie, antitetanos, antituse convulsivă.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite