Bolile ţin cont de sex şi de stilul de viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza fondului genetic diferit, unele boli afectează mai mult femeile, iar altele, bărbaţii. Însă, dincolo de asta, stilul de viaţă dezordonat are un cuvânt greu de spus. Femeile sunt mai predispuse la infecţii urinare, la depresie şi la osteoporoză, iar bărbaţii la cancer de plămâni şi la boli cardiovasculare.

Starea de sănătate este influenţată, în mare măsură, de hormonii sexuali. Datorită testosteronului, bărbaţii se bucură de un sistem osos puternic până la vârsta de 65 de ani. Din păcate, la capitolul boli cardiovasculare, ei sunt mai vulnerabili decât femeile, ale căror vase de sânge sunt protejate de estrogen, hormon specific feminin. Această protecţie se menţine până la menopauză, când concentraţia de estrogen începe să scadă. Cantitatea redusă de hormoni sexuali feminini atrage o serie de probleme de sănătate, cel mai frecvent întâlnită fiind fragilizarea oaselor.

Afecţiunile cardiace,predominant masculine

Statisticile arată că bolile cardiovasculare sunt cauza numărul unu de mortalitate în rândul bărbaţilor, ele provocând infarct miocardic şi accident vascular cerebral (AVC). În ultimii ani însă, bolile de inimă au început să facă ravagii şi în rândul femeilor. Acest lucru este pus şi pe seama faptului că o femeie din 100 intră la menopauză înainte de a împlini 40 de ani, iar potrivit medicilor, în astfel de cazuri, riscul de a dezvolta boli cardiovasculare este de şapte ori mai mare.

Până la menopauză, estrogenul menţine elasticitatea vaselor de sânge şi previne depunerile de grăsimi pe artere (ateroscleroza). „Angina pectorală, infarctul şi AVC-ul  apar mai rar la femei până la instalarea menopauzei. Din păcate însă, de multe ori, efectul protector al estrogenilor este anulat de stilul de viaţă nesănătos", menţionează prof. dr. Eduard Apetrei, medic primar cardiolog la Institutul de Boli Cardiovasculare „C.C. Iliescu" din Bucureşti.

Devenim obezi la vârste diferite

O altă problemă din ce în ce mai frecventă care afectează ambele sexe este sindromul metabolic. Acesta se diagnostichează dacă se constată cel puţin trei dintre următoarele criterii: obezitate abdominală (circumferinţa taliei peste 102 cm la bărbaţi şi, respectiv, peste 88 cm la femei), hipertensiune arterială, hiperglicemie (nivelul crescut de glucoză în sânge) şi un profil lipidic anormal (dislipidemie).

În general, în cazul bărbaţilor, sindromul metabolic se declanşează între 30 şi 35 de ani, iar principalul semnal de alarmă este creşterea stratului de ţesut adipos pe abdomen. Aşa se explică de ce diabetul şi bolile cardiovasculare apar la vârste tot mai mici în cazul lor. La femei în schimb, sindromul metabolic se declanşează după vârsta de 40 de ani şi este asociat obezităţii la 47% din ele. Femeile se îngraşă după 40 de ani, deoarece încep să piardă din masa musculară (muşchii ard cele mai multe calorii). În cazul lor, grăsimea se depune îndeosebi pe fese şi pe coapse.

Mai mulţi bărbaţi fac cancer pulmonar

La nivel mondial, cancerul pulmonar reprezintă principala cauză de deces prin cancer la bărbaţi. Acest lucru se explică şi prin faptul că fumatul, primul factor de risc, are mai mulţi adepţi în rândul persoanelor de sex masculin la nivel mondial. Specialiştii americani de la Centrul de Prevenţie şi Control al Bolilor (CDC) estimează însă că această boală va deveni tot mai frecventă şi în rândul femeilor.

Osteoporoza, „duşmanul" silenţios

Potrivit statisticilor, una din două femei şi unul din cinci bărbaţi vor suferi o fractură cauzată de osteoporoză. Boala este mai frecventă la femei, iar procesul de pierdere a masei osoase este accelerat după menopauză, deoarece cantitatea de estrogen scade. „Depistarea precoce este foarte importantă, pentru că osteoporoza evoluează o perioadă îndelungată fără nicio manifestare clinică, motiv pentru care nu poate fi diagnosticată fără teste speciale. Simptomele bolii sunt fracturile care, odată apărute, vor antrena rapid apariţia altora", explică Daniela Opriş, medic specialist medicină internă la Spitalul „Sf. Maria" din Bucureşti.

Testul de determinare a densităţii osoase DEXA se recomandă oricărei femei la menopauză. De asemenea, acest test trebuie realizat şi de bărbaţii trecuţi de 65 de ani, deoarece la această vârstă cantitatea de testosteron (hormon cu efect de menţinere a masei osoase) scade considerabil şi, astfel, şi oasele lor se deteriorează.

Demenţa, mai ales la femeile longevive

Menopauza afectează şi echilibrul psihic al femeilor. Atunci când nivelul hormonilor sexuali feminini (estrogen si progesteron) scade, rata de deteriorare a creierului creşte. În cazul bărbaţilor, ţesutul cerebral îmbătrâneşte de trei ori mai repede decât în cazul femeilor, iar acest lucru este influenţat de condiţiile grele de muncă, de fumat şi de consumul de alcool, spun specialiştii. Cu toate acestea, statisticile arată că numărul femeilor afectate de boala Alzheimer sau de alte tipuri de demenţă este mai mare decât cel al bărbaţilor, motivul fiind că, de regulă, ele au o speranţă de viaţă mai mare. 

Infecţii urinare,la 40% din populaţie

40% din populaţie dezvoltă la un moment dat în viaţă o infecţie urinară, potrivit datelor statistice. Însă, din cauza anatomiei uretrei (mai scurtă şi mai largă), femeile sunt mai predispuse la infecţii urinare decât bărbaţii. Acestea se produc atunci când diverse microorganisme din colon (de exemplu, bacteria E. coli) ajung în vezica urinară şi se multiplică exagerat. Urmarea: urinări dese şi întrerupte, însoţite de usturime, şi dureri de spate. Infecţiile urinare trebuie depistate şi tratate la timp, deoarece pot da complicaţii precum pielonefrita acută sau cronică (infecţia rinichiului).

Migrenele, cu predilecţie feminine

20% din populaţia lumii suferă de migrene, iar femeile sunt de trei ori mai afectate decât bărbaţii. Statisticile se explică prin diferenţele de excitabilitate între creierul feminin şi cel masculin. Astfel, studiile de laborator au arătat că femeile au o sensibilitate mai mare la stimulii care ar putea declanşa un val de descărcări neuronale la nivelul creierului. Iar aceşti factori nu sunt deloc puţini: anumite alimente, zgomotele sau lumina puternică, stresul, oboseala, dar şi euforia sau parfumurile intense. 

Psihicul feminin este sensibil la mediu

O persoană din trei va prezenta într-un moment sau altul o tulburare mintală, estimează specialiştii. Riscul este mai mare dacă persoana este de sex feminin, depresia fiind de trei ori mai frecventă la femei decât la bărbaţi. De ce la femei? Mecanismul nu este clar, dar medicii sunt de acord că psihicul feminin este mai complex, mai susceptibil la influenţele pe care le exerci­tă stilul de viaţă, la interacţiunile sociale. Alţi posibili factori îi reprezintă administrarea anticoncepţionalelor şi curele de slăbire repetate, care scad nivelul de serotonină, hormonul fericirii. „O persoană care a făcut un episod depresiv are un risc de 50% să facă un al doilea episod. Iar după al treilea, vorbim de un risc de 90% ca depresia să devină cronică", atrage atenţia medicul Radu Teodorescu, preşedintele Asociaţiei din România de Psihiatrie Comunitară (ARPC).

Ei sunt mai vicioşi

Din rezultatele statistice ale Programului Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei (2008) rezultă că, la capitolul vicii, bărbaţii deţin supremaţia. Astfel, carnea grasă este consumată, zilnic, de 34% din bărbaţii români, faţă de 23% din femei. În plus, 30% din bărbaţi sunt consumatori constanţi de alcool şi 29% de tutun, faţă de numai 6% din femei care sunt consumatoare de alcool şi 12%, care sunt fumătoare. Bărbaţii români nu compensează nici prin sporturile practicate. Potrivit Eurobarometrului „Sport şi activitate fizică", publicat în 2010 de Comisia Europeană, numai jumătate din români fac sport, iar cele mai dornice să facă mişcare sunt femeile de peste 40 de ani.

Stresul ne lasă fără urmaşi

La femei, stresul favorizează creşterea nivelului de prolactină, hormon care inhibă alţi doi hormoni implicaţi în ovulaţie. În cazul bărbaţilor, stresul este responsabil de apariţia disfuncţiilor erectile.

10% din femei şi doar 5% din bărbaţi suferă de tulburări ale glandei tiroide.

Medicul răspunde: „Cât de periculoase sunt undele electromagnetice?"

Dr. Radu Braga
cercetător în neuroştiinţe

„La o distanţă foarte mică de locuinţa mea este amplasată o centrală electrică. Sunt îngrijorată din cauza nivelului de unde electromagnetice şi din cauza efectelor pe care le pot avea asupra organismului. În acest sens, m-am adresat conducerii primăriei comunei în care locuiesc, însă până în acest moment nu am primit niciun răspuns. Rugămintea mea este să mă lămuriţi care este densitatea câmpurilor magnetice emise de astfel de staţii şi la ce pericole suntem supuşi din punctul de vedere al sănătăţii. Care este distanţa legală între astfel de staţii şi clădirile rezidenţiale?" Întrebare de la Eugenia Boji din Pădureni, judeţul Timiş

În prezent, se pune un accent deosebit pe limitarea efectelor negative pe care le presupune poluarea mediului asupra sănătăţii şi asupra calităţii vieţii, iar sistemul energetic are un rol determinant în acest sens. Din punctul de vedere al normelor de limitare a acestor efecte, fiecare stat îşi ia măsuri specifice. Din păcate, nu sunt un expert în acest domeniu şi nu pot să vă precizez normele în vigoare în România, însă vă pot spune cu certitudine că, pentru valori sub 5 kV/m, se consideră că nu există pericole pentru om, între 5 kV/m şi 25 kV/m trebuie să se limiteze timpul de lucru sau de staţionare în câmpul electric, iar atunci când aceste valori depăşesc 25 kV/m, nu este recomandată expunerea decât luând măsuri speciale de protecţie. Pentru mai multe informaţii, vă puteţi adresa Ministerului Sănătăţii Publice.

„Ce pot să fac pentru a scăpa de sforăit?"

Dr. Cezara Danciu
medic specialist ORL Spitalul Clinic „Colţea" Bucureşti

„Am 42 de ani şi sforăi foarte tare noaptea. Soţia mea se plânge tot timpul de acest lucru, însă problema a început să mă afecteze şi pe mine. Nu mai respir bine şi, de aceea, mă trezesc cu gura foarte uscată. În plus, sunt tot mai obosit în timpul zilei, deoarece nu mă odihnesc aşa cum trebuie. Iar acest lucru a început să-şi pună amprenta şi asupra performanţelor mele profesionale. Nu mai ştiu ce să fac pentru a scăpa de aceste probleme. Ce soluţii eficiente există?" Întrebare de la Daniel R. din Alexandria

Există multe cauze ale sforăitului. Dintre acestea, cea mai simplă este deviaţia de sept nazal, dar poate fi vorba şi de afecţiuni foarte grave care vă pot pune viaţa în pericol. De aceea, sfatul meu este să nu amânaţi consultul unui medic specialist ORL, deoarece acesta este singurul care poate stabili cu exactitate boala de care suferiţi şi, în acelaşi timp, poate găsi şi o soluţie pentru problemele de respiraţie. În plus, nu veţi mai sforăi, veţi avea un somn mai liniştit şi vă va creşte capacitatea de concentrare.

Aşteptăm întrebările voastre la adresa de e-mail: sanatate@adevarul.ro

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite