Bolile reumatice pot fi diagnosticate şi tratate din timp. Campanie europeană împotriva reumatismului, lansată şi în România

Bolile reumatice pot fi diagnosticate şi tratate din
timp. Campanie europeană împotriva reumatismului, lansată şi în România

Poliartrita reumatoida afecteaza mai des femeile decât bărbaţii

Campania europeană de conştientizare asupra bolilor reumatice „Fără amânare! Fă o programare!“ a fost lansată şi în România. Ce este important să aflăm despre aceste boli?

Ştiri pe aceeaşi temă

Poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă şi artropatia psoriazică sunt cele mai frecvent întâlnite afecţiuni reumatice de tip inflamator din România.

Aproximativ 1% din populaţia generală a României, adică 200.000 persoane, este afectată de poliartrita reumatoidă, care debutează de obicei în jurul vârstei de 40-50 de ani şi afectează de trei ori mai multe femei, decât bărbaţi.

Durerea de spate de tip inflamator, provocată cel mai adesea de boli reumatice inflamatorii precum spondilita anchilozantă, afectează aproximativ 1% din populaţia adultă  - cea mai mare parte dintre persoanele afectate fiind bărbaţi - şi debutează adesea înaintea vârstei de 30 de ani. 

2.000 de copii cu artrită juvenilă

Deşi la nivelul percepţiei sunt considerate afecţiuni ale bătrânilor, prevalenţa acestora crescând odată cu vârsta, bolile reumatice afectează într-o măsură importantă populaţia activă, tineri şi chiar copii, în România existând aproximativ 2.000 de copii cu artrită juvenilă.

„Diagnosticul precoce este deosebit de important, deoarece terapia în cazul bolilor reumatice este o cursă contra-cronometru. Tratamentele moderne sunt capabile să inducă remisiunea, atâta timp cât intervenţia medicului reumatolog are loc înainte de apariţia leziunilor structurale. În cele mai multe cazuri însă, reumatologul ajunge să trateze pacienţii cu dizabilităţi deja instalate, iar în această situaţie, remisiunea devine imposibilă, evoluţia leziunilor distructive ducând la acumularea unui deficit funcţional ireversibil“ a declarat prof. dr. Ruxandra Ionescu, preşedintele Societăţii Române de Reumatologie.

Calitatea vieţii redusă în lipsa tratamentului

Diagnosticul precoce şi urmarea tratamentului recomandat de medicul reumatolog sunt esenţiale pentru încetinirea procesului de evoluţie a bolilor reumatice şi musculo-scheletale, dar acestea rămân adesea nediagnosticate sau sunt depistate foarte târziu. Dacă persoanele afectate nu primesc tratamentul adecvat, calitatea vieţii este redusă, iar activităţile zilnice şi abilităţile fizice ale acestora au de suferit.

Printre simptome se numără durerile articulare sau musculare persistente, oboseala, rigiditatea matinală şi depresia. Fumatul, excesul ponderal, factorii genetici, ocupaţii ce solicită articulaţiile, infecţiile şi vârsta înaintată sunt printre factorii ce cresc riscul de boli reumatice.

Bolile reumatice şi musculo-scheletale reprezintă cea mai frecventă formă de boală cronică, afectând aproximativ 1,7 miliarde de persoane la nivel global, cu o creştere de 45% în ultimii 20 de ani.

Deoarece aceste afecţiuni pot fi generatoare de handicap şi duc adesea la pensionarea anticipată a pacienţilor, EULAR  - Liga Europeană Împotriva Reumatismului - a lansat campania de conştientizare „Don’t Delay, Connect Today“, cu scopul de a atrage atenţia asupra importanţei diagnosticului precoce şi urmării tratamentului recomandat de medicul specialist în cazul bolilor reumatice şi musculo-scheletale.

Peste 200 de afecţiuni sunt incluse în această categorie de boli, printre care se numără poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, artroza, fibromialgia, lupusul sau guta, iar în România, peste 600.000 de persoane  - 3% din populaţie - suferă de boli reumatice de tip inflamator.

 Este motivul pentru care Liga Română Contra Reumatismului şi Societatea Română de Reumatologie lansează şi în ţara noastră, sub egida EULAR, campania “Fără amânare! Fă o programare!”. 

Bolile reumatice şi musculo-scheletale sunt o problemă de sănătate şi socio-economică în întreaga Europă, afectând peste 120 de milioane de persoane. Acestea au asociat cel mai ridicat cost la nivelul sistemului de sănătate şi al celui economico-social, determinând un cost socio-economic anual de 240 miliarde euro, echivalent cu 2% din PIB-ul UE şi cu un sfert din totalul cheltuielilor pentru sănătate. Zilele de absenteism la locul de muncă, cauzate de bolile reumatice şi musculo-scheletale, însumează o pierdere de 650 milioane euro pe an.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările