Bolile de inimă fac ravagii printre români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cazul vârstnicilor, aceste afecţiuni sunt puse pe seama îmbătrânirii. În cazul tinerilor, stilul de viaţă haotic duce la infarct. România se află pe unul dintre primele locuri în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea din cauza bolilor de inimă. Iar victimele sunt îngrijorător de tinere.

Potrivit reprezentanţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), bolile cardiovasculare vor reprezenta principala cauză de deces şi în următorii 20 de ani. „Nici nu este de mirare, deoarece speranţa de viaţă a crescut şi, pe măsură ce înaintăm în vârstă, arborele cardiovascular se degradează.

Mai citeşte şi:

Dieta de aur pentru o inimă puternică

Implicit, în timpul acestui proces, un accident vascular poate apărea în orice moment", explică medicul de familie Călin Ciubotaru.

Din păcate, în ultimii ani, tot mai multe victime ale bolilor cardiovasculare sunt persoane de până în 50 de ani. În cazul lor, decesul intervine pe fondul bolilor asociate, precum hipertensiunea arterială sau diabetul. Prin urmare, un prim pas în prevenirea bolilor cardiovasculare este menţinerea sub control a factorilor de risc.

Dieta, mai uşoară

De departe, alimentaţia echilibrată joacă un rol vital în prevenirea bolilor cardiovasculare. Cu ajutorul unei diete în care predomină fructele şi legumele proaspete, ne putem menţine elasticitatea vaselor sanguine, esenţială pentru ca sângele să irige cât mai bine inima. În caz contrar, pe vasele de sânge se depun straturi de grăsime care, în timp, le degradează şi le afectează activitatea.

În acest sens, pe site-ul „Fundaţiei Române a Inimii" există o secţiune cu sfaturi privind alimentaţia pentru o inimă puternică. Se recomandă înlocuirea mâncărurilor cu conţinut ridicat de grăsimi saturate (carne de porc, unt, margarină, prăjeli, rântaşuri etc.) cu alimente sănătoase. Astfel, laptele nedegresat ar trebui înlocuit cu cel degresat, brânza grasă cu cea care conţine 0,1% grăsime, maioneza şi sosurile bogate în grăsimi cu sosuri „light" (de exemplu, sosurile se pot prepara din ulei de măsline cu puţin usturoi şi zeamă de lămâie sau sucul de la o roşie, cu verdeţuri şi cu piper). De asemenea, în locul cărnii de vită şi de porc, al cârnaţilor şi al specialităţilor, optaţi pentru carnea de pui, iar în locul prăjiturilor se poate miza pe fructe. Potrivit medicilor, o astfel de alimentaţie ajută şi la menţinerea sub control a greutăţii. Aceasta deoarece a fi supraponderal sau obez înseamnă că inima este nevoită să aibă o activitate intensă pentru a pompa sângele în corp. Din această cauză, pe vasele de sânge se exercită o presiune extraordinar de mare. Urmarea: apariţia hipertensiunii arteriale şi a diabetului, factori de risc în instalarea bolilor de inimă.

Mişcarea face diferenţa

Alimentaţia joacă un rol esenţial în prevenirea bolilor cardiovasculare, însă are o eficienţă şi mai mare dacă este asociată cu mişcarea. Studiile realizate de-a lungul timpului au demonstrat că practicarea unui sport poate ţine sub control factorii asociaţi bolilor de inimă (hipertensiunea, diabetul). Cu toate acestea, cele mai multe persoane nu iau nicio măsură în acest sens, iar principala scuză este lipsa timpului. Totuşi, s-a găsit o soluţie şi pentru persoanele foarte ocupate. Un grup de specialişti în fitness din Statele Unite susţin că zece minute de activitate fizică intensă zilnic pot preveni îmbolnăvirea inimii.

Fumatul scurtează viaţa

În ciuda campaniilor antifumat şi a imaginilor şocante de pe pachetele de ţigări, numărul fumătorilor este în creştere. Trist este faptul că persoanele care fumează sunt conştiente de efectele nocive ale acestui viciu, dar foarte puţine iau măsuri concrete. Printre altele, fumatul creşte riscul de hipertensiune arterială, iar pericolul vine din faptul că cei mai mulţi hipertensivi nu prezintă niciun simptom specific mai mulţi ani.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite