Bolile cronice pot fi detectate printr-un test de sânge şi vârstă

Bolile cronice pot fi detectate printr-un test de sânge şi vârstă

O simplă analiză de sânge, combinată cu vârsta pacientului, ar putea depista cu destul de multă acurateţe bolile

Testul este o analiză combinată a acestor date şi are o acurateţe de aproape 80% în depistarea probabilităţii de îmbolnăvire în următorii 3 ani de o boală cronică frecventă precum diabetul, insuficienţa renală sau pulmonară cronică.

Ştiri pe aceeaşi temă

Rezultatele cercetării au fost comunicate săptămâna trecută la conferinţa anuală a Colegiului American de Cardiologie, potrivit AFP.

Printre bolile cronice ce pot fi depistate cu ajutorul acestui test se numără diabetul, insuficienţa renală şi cea cardiacă, maladia coronariană sau pulmonară cronică, fibrilaţia atrială, aritmia cardiacă, infarctul şi accidentele vasculare cerebrale dar şi demenţa.

„Obiectivul nostru a fost de a obţine un instrument clinic util şi uşor de folosit şi care să uşureze munca medicilor generalişti“, a precizat Heidi May, epidemiolog la Intermountain Medical Center Heart Institute din Salt Lake City, citată de agerpres.ro.

„Sperăm că acest test va putea fi folosit pentru a-i identifica pe acei pacienţi care se confruntă cu niveluri ridicate de risc“ de a suferi de boli cronice şi care au nevoie de tratamente personalizate şi de a fi ţinuţi sub observaţie medicală, potrivit aceleiaşi surse.

Heidi May şi echipa sa au realizat acest studiu pe un grup de voluntari, bărbaţi şi femei în stare bună de sănătate şi fără antecedente de îmbolnăviri cronice. În rândul femeilor, cele care au obţinut rezultate moderate la acest test se confruntă cu un risc de trei ori mai mare de a suferi de boli cronice prin comparaţie cu cele care au obţinut rezultatele mai slabe. Femeile care au obţinut rezultatele cele mai ridicate la test se confruntă cu un risc de 11 ori mai mare.

În cazul bărbaţilor, cei care au înregistrat rezultatele medii se confruntă cu un risc de 5,6 ori mai mare de a fi diagnosticaţi cu o afecţiune cronică în următorii trei ani, în timp ce rezultatele mai ridicate de atât corespund unui risc de până la 11 ori mai mare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: