Bărbaţii înalţi au o inimă mai sănătoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat cu o înălţime de 1,83 metri are un risc cu 24% mai mic de a se îmbolnăvi de insuficienţă cardiacă, comparativ cu un bărbat de 1,73 metri, au descoperit medicii americani.

Cu cât un bărbat este mai înalt, cu atât este mai protejat de bolile cardiace, reise dintr-un studiu publicat în Revista Americană de Cardiologie. Legătura dintre înălţime şi riscul de boli cardiace ar putea fi explicată de situaţia materială a familiilor din care provin bărbaţii. Astfel, deşi înălţimea unei persoane este, în principiu, determinată genetic, ea poate fi influenţată semnificativ de alimentaţia din perioada copilăriei, iar aceasta, la rândul ei, „dictează" starea inimii şi sănătatea cardiovasculară mai târziu în viaţă.

O altă explicaţie pentru legătura dintre înălţime şi inimă este legată de infecţiile din copilărie. Acestea pot să încetinească creşterea în înălţime, dar, în acelaşi timp, pot să favorizeze formarea plăcilor de aterom în vasele de sânge, precum şi hipertensiunea arterială, ambele fiind factori de risc pentru insuficienţa cardiacă.
Înălţimea în sine ar putea, de asemenea, să explice asocierea. Cercetătorii susţin că, în cazul bărbaţilor înalţi, distanţa mai mare dintre inimă şi anumite ramificaţii ale vaselor şi arterelor de sânge ar presupune un efort mai mic de pompare din partea inimii. Toate aceste teorii trebuie analizate însă în cadrul unor studii mai ample.

Nu neglija ceilalţi factori de risc

„Sub nicio formă mesajul nu trebuie să fie: dacă eşti înalt, nu trebuie să-ţi faci griji în privinţa problemelor cardiace, iar dacă eşti scund, înseamnă că eşti sortit îmbolnăvirii", a declarat pentru Reuters medicul cardiolog Jeffrey Teuteberg, de la Universitatea din Pittsburgh, SUA, care nu a fost implicat în studiu. Cu alte cuvinte, dacă eşti înalt, nu trebuie să neglijezi ceilalţi factori de risc pentru insuficienţa cardiacă, aşa cum sunt hipertensiunea, diabetul şi excesul ponderal.

Ce este insuficienţa cardiacă

Această boală se instalează atunci când muşchiul inimii nu mai pompează suficient sânge în organism. Organismul încearcă să-i suplinească funcţia prin creşterea frecvenţei cardiace (problemă denumită medical tahicardie). În timp însă, inima „oboseşte" şi devine tot mai puţin eficientă în pomparea sângelui. Insuficienţa cardiacă este resimţită de bolnav prin senzaţie de slăbiciune şi de oboseală nejustificate de eforturi fizice, rezistenţă tot mai redusă la efort, constricţie toracică, tuse uscată, persistentă, care se accentuează seara, la orizontală şi prin creştere în greutate, care este cauzată de acumularea de lichide în ţesuturi. Insuficienţa cardiacă poate pune viaţa în pericol prin complicaţiile pe care le determină: infarct miocardic, accident vascular cerebral şi embolism pulmonar.

Citeşte şi:
3 beneficii ale coenzimei Q10

Mezelurile pot să favorizeze cancerul de pancreas

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite