Doar un sfert din bărbaţii români cu probleme de prostată merg la medic. Complicaţiile fac tratamentul dificil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În cele mai multe cazuri, tratamentul pentru adenomul de prostată începe târziu, când au apărut deja complicaţiile FOTO Shutterstock
În cele mai multe cazuri, tratamentul pentru adenomul de prostată începe târziu, când au apărut deja complicaţiile FOTO Shutterstock

Cel mai adesea, adenomul de prostată apare la 55-60 de ani, dar manifestările specifice se pot instala mult mai devreme, în jurul vârstei de 30 de ani, avertizează specialiştii cu ocazia Săptămânii Europene a Urologiei.

„Simptomele de tract urinar inferior, cauzate în mare măsură de adenomul de prostată, au o prevalenţă de 14% la bărbaţii cu vârsta de 30 de ani şi de 40% la bărbaţii care trec de vârsta de 50 de ani, la nivel european“, potrivit profesorului doctor Ian Banks, preşedinte al European Men’s Health Forum, partener al Iniţiativei pentru Sănătatea Bărbatului.

Aşadar, orice manifestare ieşită din comun la nivel urologic ar trebui să-i trimită pe bărbaţi la medic, indiferent de vârstă, atrag atenţia specialiştii. „Adenomul de prostată are repercusiuni majore asupra calităţii vieţii bărbatului, fiind o boală evolutivă, care în timp duce la complicaţii. De aceea, tratamentul medical trebuie să fie început cât mai precoce şi administrat timp îndelungat“, subliniază academicianul Ioanel Sinescu, preşedintele Asociaţiei Române de Urologie.

Din cei peste 900.000 de pacienţi români cu boli de prostată, doar un sfert se prezintă anual la medic pentru a primi un tratament. „Ce se întamplă cu ceilalţi? Vor ajunge până la urmă la tratament, dar într-o fază a bolii mult mai avansată“, explică prof. dr. Ioanel Sinescu.

Acesta spune că „tratamentul medicamentos nu trebuie întrerupt fără consultarea prealabilă a medicului. Chiar dacă simptomele bolii au dispărut, tratamentul trebuie continuat pe o perioadă mai lungă. În caz contrar, prostata va continua să crească în dimensiuni, iar boala se poate complica printr-o retenţie acută de urină sau va fi nevoie de o intervenţie chirurgicală“.

Testul PSA, esenţial după 50 de ani sau la apariţia simptomelor

După vârsta de 50 de ani, fiecare bărbat trebuie să facă o evaluare anuală a aparatului urinar şi, în special, a prostatei. Principalele testări: determinarea antigenului specific prostatic (PSA) şi un examen ecografic, la care se poate adăuga tuşeul rectal.

Dacă apar semne de tip urinare frecventă, urinare dificilă sau senzaţia de urinare incompletă, evaluarea va trebui să fie facută chiar şi înaintea vârstei de 50 ani.

Citeşte şi:

FOTO Fumător sau nefumător? Cum se vede consumul de tutun pe faţă şi în corp

Încă din primele clipe de inhalat fumul toxic al ţigărilor, întreg organismul se modifică. Iar în timp, procesele de îmbătrânire sunt date pe repede-înainte şi toate funcţiile sunt date peste cap. Societatea Oncologică din Finlanda a realizat o infografie interactivă care prezintă cât se poate de clar diferenţele de aspect şi de sănătate dintre fumători şi nefumători.

Pancreasul artificial, undă verde în SUA

Un sistem care monitorizează în permanenţă nivelul glicemiei şi care dictează pomparea de insulină sau, dimpotrivă, întreruperea tratamentului pentru diabetici a fost aprobat de Autoritatea americană pentru Controlul Alimentelor şi Medicamentelor (Food and Drug Administration - FDA).

Stresul, răspunsul la întrebarea: „De ce m-am îmbolnăvit?“

De la o zi la alta, oamenii de ştiinţă confirmă o nouă legătură între afecţiuni mai mult sau mai puţin grave şi „boala secolului“: stresul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite