Bănicioiu: Noua listă de compensate pentru hepatita C, finalizată în toamnă

Bănicioiu: Noua listă de compensate pentru hepatita C, finalizată în toamnă

Nicolae Bănicioiu anunţă că noua terapie pentru hepatita C va fi disponibilă din toamnă FOFO Arhiva Adevărul

Mecanismul de evaluare a moleculelor noi în terapia hepatitei C va fi finalizat cât de curând, astfel că în toamnă lista de compensate va gata, costurile pentru noua terapie urmând să fie discutate la nivel european, pentru o abordare unitară, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Ştiri pe aceeaşi temă

"În România nu s-a ajuns la terapii noi. Acum vorbim de actualizarea permanentă a listei de compensate. Acum avem un mecanism de evaluare a noilor molecule, ceea ce ne va conduce la introducerea noii terapii. În toamnă vom avea o listă de medicamente compensate finalizată. Evident principala problemă, ca la orice tratament inovator, este cea legată de costuri. Căutăm soluţii legate de costuri, dar cred că este o problemă care excede cadrul României. Este o problemă care trebuie tratată la nivel european. Există ţări cu posibilităţi de cumpărare mai mari, altele mai reduse. Sigur că abordarea trebuie să fie una comună. Mi-aş dori să fie o discuţie la nivelul Uniunii Europene şi cu precădere pentru ţările care au cea mai mare incidenţă şi care pot crea probleme în toată UE", a declarat ministrul Sănătăţii, potrivit Mediafax.

Potrivit ministrului Sănătăţii, interesul autorităţilor este acela de a asigura acces la tratament pentru pacienţii din România.

Cred că fiecare patologie trebuie abordată în mod special şi cu o strategie aplicată pe fiecare direcţie. A fost o greşeală că a fost abordat totul la nivel general. Hepatita nu poate fi abordată la un loc cu oncologia. Trebuie să avem gândire diferenţiată şi strategie bine gândită pe partea de hepatită. De multe ori, ruralul este cel mai afectat", a adăugat Bănicioiu, prezent la Ambasada Italiei, cu ocazia lansării de către Fundaţia Renaşterea a programului naţional de prevenire şi conştientizare a problematicii hepatitei în România.

Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Capitală, profesor dr. Adrian Streinu Cercel, a ţinut să precizeze că pentru prima dată România va avea "Registrul naţional pentru hepatopatiile virale".

"Domnul ministru Nicolae Bănicioiu a semnat ordinul pentru înfiinţarea Registrului naţional pentru hepatopatiile virale". Acesta reprezintă piatra de temelie în construcţia de noi strategii privind eradicarea în cinci-zece ani a celor două virusuri, hepatita B şi hepatita C", a explicat Adrian Streinu Cercel.

Potrivit medicului, pentru virusul hepatitic B, România are un instrument foarte important, respectiv vaccinarea, care trebuie susţinută pentru imunizarea întregii populaţii.

"Vaccinarea împotriva hepatitei B a început în 1995 şi a dus în 15 ani la scăderea incidenţei de la 9-10 la sută, la 3-4 la sută. Virusul hepatitic C nu recunoaşte un vaccin în spate. Dar avem în spate o modă a tatuajelor, piercing-ului, sex neprotejat. În momentul de faţă, discutăm de medicamente direct active, care au un rezultat foarte bun din punct de vedere al vindecării. Vindecare funcţională din punct de vedere al hepatitei B şi în termeni reali pentru virusul hepatitei C. Niciun efort pentru a atinge aceste două deziderate nu este prea greu pentru a nu putea să-l punem în aplicare. Cred că trebuie să ne îndreptăm şi spre autorităţile locale", a mai spus Streinu Cercel.

În România sunt 900.000 de persoane care au virusul hepatitic B şi 650.000 cu virusul hepatitic C, cei mai mulţi fiind infectaţi înainte de 1990 sau până 1995.

Preocupat şi de radioterapie

La venirea în minister, în urmă cu trei luni, Nicolae Bănicioiu a anunţat că-îş va face o prioritate din punerea la punct a unui Program Naţional de Radioterapie, Recent, el a afirmat că va demisiona din fruncţie, dacă în circa un an şi jumătate acest Program nu va fi funcţional. În ţara noastră sunt 420.000 de bolnavi de cancer, dintre care 60% nu au acces la radioterapie.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările