Băncile de celule stem sunt înşelătoare, avertizează un om de ştiinţă american

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Celulele stem se depozitează în containere cu azot lichid
Celulele stem se depozitează în containere cu azot lichid

Medicii clinicieni care se oferă să depoziteze celule stem, care provin din cordonul ombilical al noilor născuţi pentru a fi folosite pe parcursul vieţii acestora în cazul în care se îmbolnăvesc, sunt escroci, potrivit unui om de ştiinţă american, citat de AFP.

Clinicile din mai multe ţări permit părinţilor să depoziteze celule stem din cordonul ombilical al nou-născuţilor pentru a putea vindeca boli grave care ar putea apărea pe parcursul vieţii.

În Thailanda, de exemplu, părinţii plătesc aproximativ 3.600 de dolari pentru a face un depozit într-o bancă de celule stem, crezând că fac un fel de asigurare medicală pentru copii.

Irving Weissman, director al Institutului Biologic de Celule Stem şi Medicină Regenerativă al Universităţii Stanford din California, spune că părinţii bineintenţionaţi sunt păcăliţi de băncile de celule stem.

"Cordonul ombilical conţine celule stem generatoare de sânge la un nivel la care se menţine capacitatea de generare de sânge a unui copil foarte mic", a declarat Weissman la o întâlnire anuală a Asociaţiei Americane a Ştiinţei Avansate.

Celulele mezenchimale au o capacitate limitată de a forma structură osoasă sau grasime, însă nu sunt capabilă să genereze creier, sânge, inimă, în pofida a ceea ce cred oamenii, este de părere reputatul om de ştiinţă.

Weissman a mai spus că "medici clinicieni nespecializaţi în terapia cu celule stem" tind să creeze magazine în ţări cu reglementări medicale lejere, însă AFP a găsit mai multe site-uri cu bănci de celule stem din cordonul ombilical în ţări ale Uniunii Europene sau în Statele Unite ale Americii.

"Fac terapia şi apoi lasă pacienţii de capul lor, uşuraţi de 50 - 150.000 de dolari pentru o terapie care nu are nicio şansă, bani luaţi de la o familie care are nevoie de ei în cazul unei boli incurabile", a mai spus Weissman.

Site-urile clinicilor de acest fel din România avertizează că nu există vreo garanţie că terapia cu celule stem va avea succes, dar spun că pacienţii au avut îmbunătăţiri după terapia cu celule stem în procente de peste 50%.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite