Banalul obicei care ucide peste 3 milioane de oameni în fiecare an: plusul de sare în mâncare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aportul zilnic total de sare nu trebuie să depăşească o linguriţă FOTO: Arhivă
Aportul zilnic total de sare nu trebuie să depăşească o linguriţă FOTO: Arhivă

La numai 30 de minute după ce am consumat alimente sărate, vasele de sânge care alimentează inima încep să se modifice. Efectele adaosului de sare în bucate sunt, deci, imediate. Iar în cazul persoanelor de peste 50 de ani cu hipertensiune, consecinţa poate fi un infarct.

„Aproape invariabil, excesele alimentare nu doar ca şi cantitate, ci şi ca aport de sodiu, de sare, produc efecte imediate. Traduse prin creşterea tensiunii arteriale şi prin apariţia semnelor de decompensare în insuficienţa cardiacă“, atrage atenţia prof. dr. Doina Dimulescu, medic cardiolog, managerul Spitalului Universitar de Urgenţă Elias din Bucureşti.

De altfel, potrivit specialistei, se întâmplă adesea ca după Sărbători sau după un weekend petrecut la grătare, Urgenţele spitalelor să se confrunte cu un val de pacienţi cu manifestări cardiace, chiar cu infarct miocardic acut, din cauza consumului excesiv de sare. 

Efectul sării asupra vaselor de sânge

În mod normal, eliminarea apei în exces din organism se face prin intermediul rinichilor, care filtrează sângele. La nivelul rinichilor, mai exact, orice exces de fluide este extras şi transportat în vezica urinară pentru a fi eliminat din corp. Pentru a face acest lucru, rinichii au nevoie de un echilibru perfect între nivelul de sodiu şi cel de potasiu din organism. Adăugarea de sare în mâncare creşte nivelul de sodiu din fluxul sangvin şi distruge acest echilibru şi aşa destul de delicat şi, deci, reduce capacitatea rinichilor de a elimina excesul de apă din corp.

Rezultatul este creşterea tensiunii arteriale, pe fondul excesului de fluide şi al presiunii exercitate de acesta asupra vaselor de sânge care ajung la rinichi. 

În timp, această presiune asupra vaselor de sânge poate deteriora funcţia rinichilor şi, deci, capacitatea lor de a filtra substanţele toxice, nedorite din organism, iar acestea se acumulează. 

În mod evident, presiunea asupra vaselor de sânge care ajung la rinichi se generalizează şi afectează şi vasele de sânge care alimentează inima - arterele. Ele se lărgesc, iar pereţii lor sunt puşi în pericol. Pentru a face faţă presiunii, micii muşchi de pe pereţii acestor vase de sânge se îngroaşă. Dar acest mecanism de compensare pentru salvarea vaselor de sânge nu face altceva decât să îngusteze zona de circulaţie a sângelui, ceea ce creşte suplimentar presiunea şi tensiunea arterială. 

Procesul de îngustare a vaselor de sânge are loc în timp, dar după o masă excesiv de sărată, organismul deja afectat devine şi mai vulnerabil. Astfel, există riscul ca arterele fie să se rupă, fie să devină atât de înguste încât să blocheze, pur şi simplu, fluxul sangvin care ajunge la inimă şi, deci, să blocheze inima. 

Cea mai importantă măsură pentru a preveni tot acest proces este aruncarea solniţei de pe masă, pentru că adaosul de sare în mâncare ucide anual peste 3 milioane de oameni din toată lumea, potrivit Ligii Mondiale pentru Controlul Hipertensiunii (World Hypertension League). Toate alimentele, inclusiv fructele şi legumele conţin sodiu, iar adaosul de sare în farfurie creşte periculos de mult aportul. De asemenea, trebuie redus la minimum consumul de alimente industriale, din comerţ, semipreparate sau fast-food. Consultă eticheta pentru a calcula aportul de sare al fiecărui aliment în parte, fiindcă 80% din sarea pe care o aducem în organism zi de zi se ascunde în pâine, în produsele de patiserie, în mezeluri, în sosuri, chiar şi în dulciuri.

Măsoară-ţi tensiunea

„În România, numărul persoanelor care suferă de hipertensiune arterială se situează peste media europeană - unul din doi bărbaţi şi una din trei femei confruntându-se cu această afecţiune“, a subliniat prof. dr. Dragoş Vinereanu, preşedintele Alianţei Române de Combatere a Hipertensiunii Arteriale (ARCHA), cu ocazia Zilei Mondiale a Hipertensiunii Arteriale, marcată în România weekendul trecut. 

Din acest motiv, ARCHA şi Fundaţia Română a Inimii au dezvolat un program de prevenţie a hipertensiunii arteriale printr-un screening al populaţiei. Cu ocazia Zilei Mondiale a Hipertensiunii Arteriale, au fost consultate 2.000 de persoane cărora le-a fost măsurată tensiunea. 

„Ne-am propus un extrem de curajos program care să aibă ca şi rezultat o reducere de 10% a ratei de mortalitate cardiovasculară. Asta însemnând 15.000 de români care ar putea fi salvaţi în fiecare an datorită unor măsuri simple, care sunt puse în practică de către populaţie“, a completat prof. dr. Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite