Penisurile umane se micşorează din cauza poluării, avertizează cercetătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

Shanna Swan, cercetător în domeniul medicinei de mediu şi sănătate publică, a prezentat în cartea sa „Count Down”, o serie de studii privind efectele poluării asupra organelor genitale masculine şi asupra sistemului endocrin, cu impact asupra fertilităţii, relatează Sky News.

Copiii de sex masculin se nasc cu organe genitale deformate şi penisuri mai mici, a avertizat cercetătoarea Shanna Swan, profesor de medicină de mediu şi sănătate publică la Spitalul Mount Sinai din New York, bazându-se pe mai multe studii revizuite academic de cercetători independenţi.

Omenirea se confruntă cu o „criză existenţială” în condiţiile unor rate de fertilitate scăzute în urma expunerii la ftalaţi - substanţe chimice folosite la producerea plasticului şi care afectează sistemul endocrin.

Expunerea la acest tip de poluare a avut drept rezultat naşterea unor copii de sex masculin cu penisuri mai mici decât normal, spune Swan în cartea sa, „Count Down”, unde analizează „modul în care viaţa modernă ameninţă numărul spermatozoizilor, perturbând dezvoltarea aparatului reproductiv masculin şi feminin şi periclitând viitorul rasei umane”.

Swan şi-a început cercetările aplecându-se asupra unui sindrom rezultat din expunerea la ftalaţi a embrionilor şoarecilor - unii dintre aceştia se năşteau cu organe genitale micşorate.

Aceasta a descoperit că bebeluşii umani expuşi în uter la ftalaţi aveau o distanţă anogenitală scurtată - o malformaţie corelată cu un penis mai mic.

Substanţa chimică de uz industrial se găseşte în jucării şi ajunge şi în hrană prin intermediul ambalajelor şi recipientelor. Ftalaţii mimează estrogenul, perturbând producţia naturală de hormoni din organismul uman, ceea ce afectează dezvoltarea sexuală pe termen lung.

Potrivit unui studiu publicat în 2017, numărul de spermatozoizi în cazul bărbaţilor din ţările vestice a scăzut cu peste 50% în ultimii 40 de ani - acesta a analizat date din 185 de cercetări care au implicat aproape 45.000 de bărbaţi sănătoşi.

Cercetătoarea e de părere că aceste descreşteri ale fertilităţii înseamnă că până în 2045 bărbaţii nu vor mai fi capabili să producă spermatozoizi viabili.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite