Avertisment pentru femeile care folosesc pilule anticoncepţionale. Unele pastile cresc riscul de cancer de sân

Avertisment pentru femeile care folosesc pilule anticoncepţionale. Unele pastile cresc riscul de cancer de sân

Contraceptivele orale cu doze mari de estrogen cresc riscul de cancer mamar Foto Shutterstock

Pilule contraceptive care conţin doze mari de estrogen pot favoriza apariţia cancerului de sân, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii americani.

Ştiri pe aceeaşi temă


Specialiştii au stabilit că femeile care au prima menstruaţie mai târziu decât ar fi normal şi de cele care intră la menopauză mai devreme se confruntă cu un risc sporit de cancer mamar. Aceasta deoarece, comparativ cu celelalte femei, ele au nivele mai mari de estrogen în organism, hormon implicat în creşterea riscului de cancer de sân.

În categoria de risc sunt şi femeile fertile care folosesc pilule contraceptive cu o concentraţie mare de estrogen.
Este vorba în special de produsele care conţin doze mari de ethinodiol diacetat şi norethindron.

Studiul prin care este lansat acest avertisment a fost realizat de cercetătorii americani şi publicat în revista Cancer Research, scrie Medical Daily.

Studiul nostru arată că folosirea de contraceptive orale în ultimul an este asociată cu o creştere a riscului de cancer mamar”, spune Elisabeth Beaber, de la Fred Hutchinson Cancer Research Center din Seattle, autoarea studiului.

Comparativ cu femeile care nu au luat niciodată piulule contraceptive sau au oprit utilizarea lor, cele care le administraseră recent aveau un risc de 50% de a dezvolta cancer de sân.

Acest risc este 2,7 ori mai mare în cazul femeilor care iau pastile cu doze mari de estrogen şi mai mic în cazul celor care folosesc pilule cu doze medii de hormoni, acestea confruntându-se cu o probabilitate de 1,7 ori mai mare de dezvolta teribila boală.

În cazul contraceptivelor cu doze mici de estrogen studiul nu a arătat un efect asupra riscului de cancer mamar.

În cadrul cercetării au fost observate 1.102 femei diagnosticate cu cancer mamar şi 21.952 femei sănătoase. Cercetătorii au avut în vedere medicamentele prescrise în ultimii ani şi pilulele contraceptive folosite de acestea.

Elisabeth Beaber precizează că riscul de cancer scade după întreruperea tratamentului cu contraceptive. Ea a afirmat, totuşi, că studiul trebuie confirmat de alte cercetări similare şi a menţionat că pilulele contraceptive aduc multe beneficii, care trebuie luate în calcul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările