Avantajele şi dezavantajele aspirinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avantajele şi dezavantajele aspirinei   FOTO Arhiva
Avantajele şi dezavantajele aspirinei   FOTO Arhiva

Aspirina sau acidul acetilsalicilic este unul dintre cele mai cunoscute şi utilizate medicamente pe plan mondial. Despre avantajele şi dezavantajele aspirinei ne vorbeşte profesor doctor Ion Fulga, şeful Catedrei de Farmacologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti.

Denumirea de aspirină reprezintă numele sub care compania germană Bayer a produs pentru prima dată acest medicament. Aspirina, care face parte din categoria analgezice, antipiretice, antiinflamatoare, a devenit atât de cunoscută încât denumirea este folosită pentru toate medicamentele care conţin acid acetilsalicilic, ne explică prof. dr. Ion Fulga.

Avantajele aspirinei: analgezic, antipiretic şi antiinflamator

Aspirina este utilizată pentru efectul analgezic (calmează durerea), efectul antipiretic (scade febra) şi efectul antiinflamator (reduce inflamaţia).

Prof. dr. Ion Fulga subliniază şi efectul anticoagulant al acidului acetilsalicilic: „Aspirina este eficace în profilaxia accidentelor vasculare la bolnavii cu cardiopatie ischemică. În acest scop se administează doze foarte mici: sub 100-70 mg, o dată pe zi sau de două-trei ori pe săptămână”.

Pentru calmarea durerii şi scăderea febrei se utilizează doze moderate: 300-500 mg acid acetilsalicilic/doză.

Pentru efectul antiinflamator se administrează 2 grame de acid acetilsalicilic/24 de ore.

Dezavantajele aspirinei: leziuni gastrointestinale

Dintre efectele negative, pe primul loc se află agravarea bolilor gastrointestinale, a ulcerului gastrointestinal, căruia îi întârzie vindecarea sau favorizează apariţia complicaţiilor (hemoragii digestive), atrage atenţia prof. dr. Ion Fulga. Potrivit specialistului, efectele adverse ale aspirinei sunt dependente de doza administrată. Cu cât doza este mai redusă, cu atât riscurile sunt minime sau invers. Cele mai mari riscuri sunt produse atunci când aspirina este utilizată ca antiinflamator. În schimb, când este administrată pentru prevenţia infarctului şi accidentelor vasculare cerebrale, efectele adverse sunt absente.

Pentru a se limita efectele adverse, prof. dr. Fulga spune că aspirina este bine să se administreze pe stomacul plin, iar în cazul utilizării ca antiinflamator să se asocieze cu un medicament antiulceros.

Un alt dezavantaj al aspirinei semnalat de prof. dr. Ion Fulga se referă la faptul că „aspirina e bine să nu fie utilizată la copii şi adolescenţi febrili, pentru că dacă febra este cauzată de gripă, aspirina poate produce un efect advers numit sindrom Reye. Aceasta este o boală mortală, dar din fericire foarte rară, sub un caz la 1 milion de utilizatori”.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite