Avantaj probat ştiinţific: chirurgia obezităţii reduce riscul de diabet cu 80%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chirurgia obezităţii permite reducerea riscului de diabet zaharat cu 80% Foto Science et Avenir
Chirurgia obezităţii permite reducerea riscului de diabet zaharat cu 80% Foto Science et Avenir

Montarea unui inel gastric permite reducerea riscului de diabet zaharat de tip 2 în cazul persoanelor obeze, relevă un nou studiu.

Chirurgia obezităţii, numită, de asemenea, şi chirurgia bariatrică reduce riscul de diabet zaharat de tip 2 cu 80%, potrivit unui studiu recent publicat în revista The Lancet Diabet şi Endocrinologie, informează Science et Avenir.

6 pacienţi din 1.000, supuşi unei intervenţii chirurgicale abdominale, sunt expuşi riscului de a dezvolta diabet

Pentru a ajunge la această concluzie, echipa de cercetători a urmărit timp de mai mulţi ani un număr de 4.334 de persoane obeze fără diabet zaharat. Dintre acestea, jumătate a suferit o intervenţie chirurgicală pentru obezitate: în cazul a 1.053 de pacienţi s-a montat un inel gastric,  317 au făcut gastrectomie longitudinală şi 795 au beneficiat by-pass gastric (a se vedea graficele de mai jos). Durata medie de urmărire a fost de 2,8 ani, dar în unele cazuri a mers până la 7 ani.

Astfel, cercetătorii au putut constata că doar 38 de persoane din „grupul operat“ a contractat diabet, în timp ce în grupul persoanelor obeze care nu au beneficiat de intervenţii chururgicale 177 subiecţi au dezvoltat boala pe parcursul studiului.
Rezultatele au arătat că numai 6 persoane din 1.000 supuse unei intervenţii chirurgicale bariatrice sunt expuse riscului de a devolta diabet zaharat, comparativ cu 30 din 1000, care nu sunt operate.

OBEZITATEA. Indicele de masă corporală (IMC) este o simplă metodă de măsură greutatea în raport cu înălţimea, folosită de obicei pentru a estima excesul de greutate şi obezitatea la adulţi. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, un IMC mai mare sau egal cu 25 defineşte supraponderalitatea, iar un IMC mai mare sau egal cu 30 - obezitatea.

Care sunt tehnicile de chirurgie bariatrică?

Chirurgia bariatrică modifică anatomia sistemului digestiv, constituind un suport mecanic şi metabolic pentru reducerea cantităţii de alimente consumate (principiul restricţiei) şi / sau asimilarea elementelor nutritive de către organism (principiul „malabsorbţie“).

Principalele tehnici chirurgicale sunt:

• Inelul gastric ajustabil
Această tehnică reduce volumul stomacului şi încetineşte trecerea alimentelor. Nu interferează cu digestia hranei. Un inel (care are un diametru modificabil) este plasat în jurul părţii superioare a stomacului, definind astfel un buzunar. Câteva alimente sunt necesare pentru a umple acest sac şi astfel senzaţia de saţietate apare mai repede. Alimentele vor curge foarte încet, pe principiul clepsidrei.

inel gastric

Foto sciencesetavenir.fr

• Gastrectomie longitudinală
Această tehnică implică îndepărtarea a aproximativ 2/3 din stomac, în special a porţiunii care conţine celulele care secretă hormonul de stimulare a apetitului, numit grelina. Stomacul este redus la un tub vertical, astfel că hrana va trece repede în intestin. Mai mult decât atât, după această intervenţie se reduce mult apetitul. Această tehnică nu interferează cu digestia hranei.Foto sciencesetavenir.fr

gastrectomie

• By-passul gastric
Această tehnică reduce atât consumul de alimente (dimensiunea stomacului este redusă la o pungă mică), cât şi asimilarea elementelor nutritive de câtre organism, datorită unui scurt-circuit între stomac şi intestin. Alimentele sunt trecute direct în porţiunea de mijloc a intestinului subţire şi sunt, prin urmare, asimilate în cantităţi mai mici.


 Foto sciencesetavenir.fr

bypass
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite