Atenţie, terapiile neatestate cu celule stem sunt riscante!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Japonezul Shinya Yamanaka, unul dintre cei doi laureaţi ai Premiului Nobel pentru Medicină din acest an, spune că în tot mai multe ţări apar tratamente neatestate cu celule stem.

Shinya Yamanaka, cercetător la Universitatea Kyoto din Japonia, atrage atenţia că în tot mai multe ţări au apărut în ultima perioadă terapii nesigure cu celule stem - un tip de celule care, cel puţin teoretic, poate „repara" orice ţesut lezat. Pe internet există sute de reclame care atribuie miraculoaselor celule aplicaţii mult mai numeroase decât cele reale, validate ştiinţific.

Diabetul, scleroza multiplă, artroza, tulburările de vedere, maladiile Alzheimer şi Parkinson şi chiar leziunile coloanei vertebrale sunt bolile despre care aceste reclame susţin că pot fi vindecate cu ajutorul celulelor stem.

„Aceste practici reprezintă o problemă uriaşă şi o ameninţare. Multe aşa-numite terapii cu celule stem sunt realizate fără a le verifica eficienţa prin intermediul testelor pe animale, preclinice. Pacienţii trebuie să înţeleagă că dacă nu există date preclinice cu privire la eficienţa şi la siguranţa procedurii pe care o efectuează, ea poate fi foarte periculoasă", a declarat Yamanaka (foto) într-un interviu telefonic pentru Reuters. China este ţara în care asemenea terapii se practică „pe bandă rulantă". Unele dintre ele se realizează şi în Mexic, India, Turcia şi Rusia.

Laureat Nobel

Ce aplicaţii terapeutice au în prezent

Fără dubiu, celulele stem sunt o mare speranţă în medicină, dar cele mai multe dintre terapiile care le folosesc ca „materie primă" nu au intrat în practica medicală curentă. „La ora actuală, singurele boli pentru care terapiile cu celule stem au fost validate sunt leucemiile acute, anemiile aplastice severe, limfoame şi mieloame multiple, granulomatoza cronică şi unele boli autoimune. Toate acestea se realizează în România în trei centre de transplant: din Bucureşti, Timişoara şi din Târgu-Mureş", a declarat pentru „Weekend Adevărul" dr. Alina Tănase, directorul medical al Institutului Clinic Fundeni din Bucureşti şi coordonatorul Centrului de Hematologie şi Transplant Medular din Bucureşti.

Specialistul spune că primeşte adeseori telefoane de la bolnavi care se interesează dacă se realizează şi la noi anumite tratamente cu celule stem practicate în China. „M-au sunat persoane care voiau să ştie, de exemplu, dacă paraliziile pot fi tratate cu celule stem. Dacă aceste tratamente ar avea rezultate, ar fi făcute publice, ar apărea în revistele de specialitate. Or, acest lucru nu se întâmplă. Dar, din păcate, când eşti disperat, ajungi să recurgi şi la terapii care nu sunt validate ştiinţific", explică dr. Alina Tănase.

Nu tratează nicio boală neurologică

Cele mai multe „experimente" cu celule stem care se desfăşoară în China vizează suferinţele neurologice: maladiile Parkinson şi Alzheimer, scleroza multiplă, accidentele vasculare cerebrale şi traumatismele craniocerebrale. Pentru toate acestea, celulele stem sunt o mare speranţă, dar medicina este încă departe de a standardiza terapiile.

„Pentru bolile degenerative nu se pot iniţia deocamdată tratamente cu celule stem neuronale din mai multe motive. În primul rând, dacă nu depistezi mecanismul de apariţie al maladiei, aceste celule ori nu pot deveni funcţionale, ori se distrug, ori se «îmbolnăvesc» de aceeaşi patologie pe care vrem să o tratăm. Apoi, neuronii injectaţi nu pot funcţiona singuri, iar noi nu putem deocamdată să-i conectăm în reţele neuronale", explică prof. dr. Ovidiu Băjenaru, preşedintele Societăţii de Neurologie din România.

Există şi un alt motiv pentru care transplantul cu celule stem neuronale nu a intrat în practica medicală curentă: aceste celule pot să devină uneori baza dezvoltării unor tumori cerebrale sau spinale, pentru că au o capacitate mare de proliferare.

Când eşti disperat, ajungi să recurgi şi la terapii care nu sunt validate ştiinţific.

dr. Alina Tănase
director medical Institutul Clinic Fundeni

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite