Atacul clonelor

Va face atacul clonelor, in viata de zi cu zi, succesul de "box office" al filmului cu acelasi nume? Aceasta este intrebarea-cheie in disputa privind clonarea umana! Daca procedeul va aduce bani,

Va face atacul clonelor, in viata de zi cu zi, succesul de "box office" al filmului cu acelasi nume? Aceasta este intrebarea-cheie in disputa privind clonarea umana! Daca procedeul va aduce bani, daca este "rentabil" si se cauta pe piata, se va impune si va supravietui, cum au supravietuit atatea si atatea industrii interzise de lege. Pariurile, drogurile, alcoolul in timpul prohibitiei, multe alte afaceri imorale si ilegale au inflorit in clandestinitate, pentru ca faceau bani. Uneori, ele au fost "eliberate" de sub interdictii, tocmai ca sa aduca profituri statelor si guvernelor. Cine ar putea fi interesat de folosirea clonarii in scopul reproducerii? Pentru "piese de schimb", da, sunt solicitari. Folosind gazde cu crestere rapida, cum este porcul, s-ar putea obtine organe pentru transplant, dupa recombinarea genetica. O clona umana iese pe lume ca orice copil, la sapte sau noua luni. Sa spunem ca un dictator dement ar avea nevoie de o armata alcatuita din mii de clone ale lui Rambo. Si ar fi dispus sa investeasca doua sute de mii de dolari in conceperea fiecarei replici, in loc sa-si ia cu banii respectivi cateva tone de uraniu. Ii mai trebuie insa si ceva rabdare pana cand Rambo isi va scoate scutecul si va merge la instructie. Clona are zestrea genetica a parintelui, dar nu si amintirile lui. Noii Rambo trebuie antrenati si asta costa. Fara antrenament, vor face burta si se vor juca de-a razboiul la Internet cafe... Este clar ca nici o armata si nici un serviciu de spionaj n-au nevoie de clona vreunui supererou. E mai rentabil sa bagi banii in instruirea unor adulti, decat sa produci sugari de geniu. Celularele au fost folosite intai pentru comunicatii militare, submarinul si elicopterul, pentru atac sau transport de trupe. Daca armata nu considera rentabila clonarea, atunci sunt putine sanse sa mai intereseze vreun sector economic. Poate vor dori unele servicii de spionaj sa creeze un nou Hitler, care sa destabilizeze America. Si ele vor trebui sa astepte doua decenii, pana sa-i creasca dictatorului mustata, riscand ca, la majorat, pornirile razboinice ale clonei sa fie canalizate spre hochei si bataile din baruri. Laboratoarele clandestine de clonare vor avea drept clienti doar miliardari suficient de egoisti incat sa vrea copii identici cu propria infumurare. Moda se va stinge de la sine. Bebelusul clonat are la nastere "varsta" biologica a parintelui din momentul clonarii. Aceste "malformatii" sociale nu vor trai deci prea mult. Orice clona trebuie sa aiba o mama. Procesele pentru pensie alimentara vor fi duble: o data impotriva tatalui, apoi impotriva micutului mostenitor, identic cu parintele sau. Vor aparea si pacaleli. Pana se prinde parintele alb ca are o clona de culoare, "medicul" a fugit cu banii. Nu in ultimul rand, ar putea interveni rusinea. E drept ca nesimtitii care vor sa fie clonati se mai vad, din cand in cand, in oglinda, dar e cu totul altul impactul cand stai cu un asemenea monstru la masa.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: