Arsurile copiilor mai mici de 4 ani sunt dificil de tratat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În cadrul proiectului desfăşurat în cadrul Spitalului „Grigore Alexandrescu“, vor fi instruiţi 560 de medici şi 1.130 de asistente
În cadrul proiectului desfăşurat în cadrul Spitalului „Grigore Alexandrescu“, vor fi instruiţi 560 de medici şi 1.130 de asistente

Din cei 12.000 de copii care suferă arsuri într-un an, 2.500 au vârste cuprinse între 0 şi 4 ani. Iar această categorie de vârstă reprezintă o responsabilitate majoră pentru specialişti, spune prof. dr. Dan Mircea Enescu, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu" din Bucureşti.

Categoria de vârstă 0-4 ani este un „no man's land" (terenul nimănui) printre specialiştii care tratează arsuri, nimeni nu şi-o doreşte, subliniază prof. dr. Dan Mircea Enescu. De aceea, riscul de deces al acestor copii care suferă arsuri este unul mare.
Pentru a reduce mortalitatea micuţilor mai mici de 4 ani din cauza arsurilor, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu" a fost iniţial proiectul „Perfecţionare în terapia medico-chirurgicală de urgenţă a arsurilor pentru copii de vârstă mică (0-4 ani) la nivel multiregional". Este vorba despre cursuri de perfecţionare, în sistem videoconferinţă sau folosind elemente specifice unei platforme de e-learning, pentru 1.130 de asistente medicale şi pentru 560 de medici din toată ţara. Până în prezent, în cadrul acestui proiect au fost derulate şase sesiuni de cursuri şi au fost instruiţi 520 de cursanţi. Proiectul se încheie în luna octombrie 2012.

Citeşte şi:
Diagnosticul de autism, greşit în multe cazuri

În ce mod combat alimentele depresia

Ţinta: mortalitate sub 1%

„Prin acest proiect ne propunem perfecţionarea cadrelor medicale implicate în astfel de cazuri, precum şi accelerarea procesului de utilizare a noilor metode, tehnologii şi echipamente medicale avansate în tratamentul local al arsurilor care necesită pansamente biologice şi sintetice", precizează prof. dr. Dan Mircea Enescu.
Dintre rezultatele prognozate ale acestui proiect, cel mai important este scăderea sub 1% a indicelui de mortalitate la cazurile spitalizate în unităţile participante. De asemenea, se urmăreşte creşterea cu 30% a indicelui de performanţă clinică la nivelul unităţilor medicale şi omogenizarea conduitei terapeutice, la nivelul standardelor din unităţile similare din Uniunea Europeană.

Se văd deja primele rezultate

Medicul Marcel Albean, directorul medical al Spitalului de Urgenţă Judeţean de Copii din Braşov spune că deja se văd rezultatele primelor sesiuni de cursuri. „Pentru noi a fost dificil să instruim noua Unitate de Primiri Urgenţe a spitalului mai ales ce nu trebuie făcut în cazul arsurilor la copii mai mici de 4 ani şi când este cazul să ne cheme pe noi, cei de la Clinica de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă. Dar acum, după ce au făcut cursurile, cred că au înţeles", spune dr. Marcel Albean.

Tulburări care schimbă percepţia asupra realităţii

Proiectul, cu Fonduri UE

Clinica de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă şi Arsuri din cadrul Spitalului „Grigore Alexandrescu" din Bucureşti este singura clinică de chirurgie plastică din ţară recunoscută la nivel european pentru modul în care tratează arsurile copiilor. „Secţii recunoscute mai sunt şi în alte părţi ale ţării, dar aceasta este singura clinică. De aceea, ne-am gândit în 2010 să accesăm 1 milion de euro, nerambursabili, din Fonduri UE, pentru iniţierea acestor cursuri", explică prof. dr. Dan Mircea Enescu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite