Aproape un milion şi jumătate de persoane îşi pierd viaţa în accidente rutiere, în fiecare an. Majoritatea sunt pietoni, biciclişti şi motociclişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că 1,25 de milioane de persoane mor în fiecare an în urma accidentelor rutiere şi avertizează că, în cazul în care nu se iau măsuri, numărul evenimentelor rutiere va creşte. Până în 2030, acestea vor reprezenta a şaptea cauză de deces din lume.

90% din decese se petrec pe căi de acces din ţări cu venit al populaţiei minim sau mediu, iar jumătate dintre aceste persoane sunt „utilizatori vulnerabili ai drumurilor“, precum pietoni, biciclişti şi motociclişti.

În plus, rănile cauzate de accidentele rutiere sunt principala cauză a morţii persoanelor cu vârste între 15 şi 29 de ani.

De asemenea, între 20 şi 50 de milioane de persoane suferă accidente neletale, multe dintre acestea ducând la dizabilităţi.

„Proaspăt adoptata Agendă pentru Dezvoltare Sustenabilă a stabilit o ţintă ambiţioasă în ceea ce priveşte siguranţa în trafic, de a înjumătăţi numărul global de decese şi răniri din cauza accidentelor rutiere până în 2020'“, potrivit OMS.

Organizaţia mai arată că „accidentele rutiere cauzează pierderi economice importante victimelor, familiilor acestora şi naţiunii, ca întreg'“ şi subliniază că, potrivit estimărilor realizate în 2010 de specialişti, accidentele rutiere  reduc cu circa 3% PIB-ul ţărilor, cifră care în cazul unor state se ridică până la 5%.

Cei mai importanţi factori de risc sunt viteza, consumul de alcool, nepurtarea căştilor de protecţie şi a centurii de siguranţă şi distragerea atenţiei şoferilor, aceasta din urmă incluzând şi folosirea telefoanelor mobile în timpul condusului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite