Apreciere în China pentru cercetarea românească: descoperitorul telocitelor, premiat la Shanghai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Academicianul Laurenţiu M. Popescu a primit cea mai importantă distincţie acordată de Guvernul de la Shanghai FOTO Arhivă
Academicianul Laurenţiu M. Popescu a primit cea mai importantă distincţie acordată de Guvernul de la Shanghai FOTO Arhivă

În China se studiază intens telocitele, celulele descoperite acum trei ani de echipa de la Institutul „Victor Babeş“ condusă de academicianul Laurenţiu M. Popescu şi, în semn de recunoaştere, Guvernul de la Shanghai i-a oferit specialistului român una dintre cele mai înalte distincţii pentru cooperarea în cercetare.


Distincţia primită de acesta din partea Guvernului Municipalităţii Shanghai, „Magnolia Alba“,vine ca o recunoaştere absolută a oamenilor de ştiinţă chinezi pentru descoperirea noilor celule umane, telocitele, realizată de Laurenţiu M. Popescu, dar şi pentru întreaga cooperare ştiinţifică, în vederea identificării unor noi tratamente pentru afecţiuni grave cu ajutorul telocitelor.

Acad. Laurenţiu Popescu a fost singurul distins pentru cercetarea în domeniul medical, alături de el numărându-se preşedinţi de mari companii din SUA, Marea Britanie, Japonia, Germania, Franţa, Olanda şi Italia. Astfel, Institutul Naţional „Victor Babeş“ din Bucureşti a fost încadrat în categoria celor mai importante centre de cercetare, alături de coloşi din diverse domenii, precum Siemens, Philips, HP, Panasonic, SKB, Bayer sau Boehringer.

Anul trecut, cercetătorul român a primit un alt premiu, „Medalia de Aur 2012“, din partea Academiei Internaţionale de Cercetări Cardiovasculare, cu sediul în SUA, distincţie considerată ca un Nobel al cardiologiei.

Ce sunt telocitele

Telocitele sunt sunt celule interstiţiale cu prelungiri foarte lungi, numite telopode, care au fost descoperite  până în prezent în 25 de organe ale corpului.

Descoperirea lor este extrem de importantă pentru că, potrivit descoperitorului lor, ele sunt cheia succesului tratamentelor cu celule stem în viitor.

„Cu toţii avem un respect dogmatic, aproape religios pentru celulele stem. Nimeni nu-şi poate închipui că se poate face medicină regenerativă altfel decât cu celule stem. Totuşi, tratamentele cu celule stem care se folosesc de mai mulţi ani au mai mult sau mai puţin succes. De fapt, rezultatele unora dintre ele sunt cel mult încurajatoare. Iar această formulare se foloseşte, de obicei pentru a ambala frumos un eşec“, spune prof. dr. Popescu.

El crede că tratamentelor cu celule stem le lipseşte ceva pentru a fi cu adevărat eficiente, iar acel ceva ar putea fi telocitele. „În unele imagini surprinse cu microscopul se vede că telocitele ocrotesc celulele stem, ceea ce sugerează că avem de-a face cu un tandem“, explică specialistul.

Citeşte şi:

Medicamentele care nu sunt medicamente: suplimentele alimentare

Pacienţii cad adesea într-o capcană deschisă de autorităţi fără voie: existenţa medicamentelor care se pot elibera fără existenţa unei prescripţii (reţete).

De ce este necesar vaccinul antirabic imediat după o muşcătură de câine

Aproximativ 60.000 de oameni mor anual de rabie în întreaga lume, mai ales în Asia şi în Africa. Deşi numărul cazurilor din ultimii ani este mic, şi în România pericolul există, avertizează specialiştii cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Antirabie, care va fi marcată mâine.

VIDEO 5 măsuri la îndemână ca să previi cancerul de sân

Doar o mică parte dintre cazurile de cancer mamar apar pe fondul moştenirii genetice. Kilogramele în plus şi sedentarismul sunt cauze directe ale bolii pentru 25-33% din totalul femeilor cu această afecţiune, arată Agenţia Internaţională de Cercetare Oncologică.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite