Antibioticele îţi sabotează imunitatea

Antibioticele îţi sabotează imunitatea

Dacă iei antibiotice şi anticoncepţionale, bacteriile ,,bune" din intestine sunt distruse

Fără sistemul imunitar, nu am putea trăi nici măcar o zi. Te‑am pus pe gânduri? Atunci dă o mână de ajutor imunităţii, evitând factorii care o slăbesc.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un sistem imunitar puternic ne pune la adăpost nu numai de răceală şi de gripă, care ne dau de furcă în această perioadă, dar şi de boli mai grave, precum cancerul.

­Iată de ce grija pentru imunitate ar trebui să fie una dintre priorităţile noastre, ­dacă vrem să fim sănătoşi.

Mecanism complex, alcătuit din miliarde de celule, cu misiuni precise în organism, sistemul imunitar ­este permanent în alertă, gata să ne apere atât de factorii nocivi din exterior (virusuri, bacterii), cât şi din interior (celulele canceroase).

Oboseala persistentă, infecţiile repetate (urinare, vaginale), erupţiile herpetice şi rănile ­care se vindecă greu sunt câteva semne că ai imunitatea slăbită.

Stresul te lasă pradă bolilor

Nu este chiar o întâmplare că răceşti tocmai atunci când ai o perioadă mai stresantă la serviciu, de pildă. Este demonstrat să stresul slăbeşte activitatea anticorpilor.

Mai precis, secreţia în exces a hormonului stresului (cortizolul) scade formarea anticorpilor, substanţe produse de sistemul imunitar ca răspuns la atacurile bacteriilor, virusurilor sau ale altor agenţi patogeni.

În special sunt afectaţi anticorpii IgG, care se regăsesc în toate fluidele organismului şi care au rolul de a ne proteja faţă de infecţiile virale şi bacteriene.

Şi dacă ai insomnii eşti mai expus infecţiilor (în timpul somnului, se refac inclusiv funcţiile sistemului imunitar).

Dacă te regăseşti în această descriere, fă mişcare moderată (nu intensă, pentru că are efect contrar).

Alergările uşoare, de pildă, stimulează „armele” naturale de apărare, precum limfocitele B (implicate în producerea anticorpilor), limfocitele T (cu rol antiinfecţios şi de distrugere a tumorilor) şi celulele NK („natural killers” - ucigaşi naturali ai bacteriilor, virusurilor şi ai celulelor canceroase).

Există pastile care-ţi perturbă flora intestinală

Flora intestinală reprezintă mai mult de jumătate din sistemul imunitar. Dacă iei antibiotice sau anticoncepţionale, bacteriile „bune” din intestine sunt distruse.

O floră intestinală dezechilibrată afectează sintetizarea normală a imunoglobulinelor, cu rol în combaterea agenţilor patogeni.

Infecţiile urinare şi vaginale frecvente sunt un semn al unei flore intestinale perturbate, implicit al unei imunităţi slăbite.

Şi medicamentele antitiroidiene pot da leu­copenie, tulburare ma­nifestată prin scăderea numărului de globule albe (leucocite), implicate în apărarea organismului de infecţii.

Citeşte materialul pe clicksanatate.ro

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: